Irodalmi Jelen
 • Kántor Lajos: Vigyázó szemünk

  Vigyázó szemünk

  0 Ft

  A washingtoni Fehér Ház előtti sorban álldogáltunk, beszélgettünk feleségemmel (1993 nyarán), nem túl kíváncsian a bebocsáttatást követő látványra, mégis készen arra, hogy kipipáljuk a turista penzumot. Az előttünk lévő, középkorú, spanyolul beszélő pár folyton hátrafordult, azonosítani próbálta nyelvünket; és miután ez semmiképpen sem sikerült nekik, angolul szólítottak meg, udvariasan tudakozódva, hogy honnan valók vagyunk. Én egyből rávágtam, lakonikusan, elejét kívánva venni az angol nyelvű csevegésnek: From Transsylvania, vagyis Erdélyből.

 • Irodalmi Jelen

  Az ember nem adja kölcsön a barátját

  Kassák Lajos, Kosztolányi szerelmei, megkapó Kolozsvár-történetek egy méltatlanul mellőzött prózaíró Kolozsvári Papp László tollából, Csipike-mesesarok, kortárs és klasszikus könyvek, irodalmi folyóiratok garmadája, jó hangulat, vásárlókedv és napsütés – dióhéjban így lehetne összefoglani a hetedik Kolozsvári Ünnepi Könyvhét nyitónapját.

 • Irodalmi Jelen

  Negyven éve hunyt el Szilágyi Domokos

  Szilágyi Domokos jelenkori recepciójáról, az életmű kanonizáltságáról és a világlírában elfoglalt szerepéről, filozófiával, társművészetekkel folytatott dialógusáról, a költő ügynökmúltjával kapcsolatos dilemmákról szóltak azok az előadások, kerekasztal-beszélgetések, amelyek a Szilágyi Domokos-napok különböző állomásain, Szatmárnémetiben, Batizon, Nagysomkúton és Kolozsvárott zajlottak a hét végén.

 • Irodalmi Jelen

  A Kriterion 45 éve a diktatúrától az állami kitüntetésig

  Hogyan kellett átírni Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényének kezdőmondatát, hogy megjelenhessen, milyen szerkesztési elveket követtek, milyen szerepet játszott Domokos Géza – a 45. születésnapját ünneplő Kriterion Könyvkiadó estjén erről is szó esett Kolozsvárott a magyar főkonzulátus nagytermében.

 • Irodalmi Jelen

  Új nevek az Aranykönyvben

  Bálint Tibor, a Csapodi házaspár, Halász Judit, Jáki Teodóz, Koncsol László, Tolcsvay László és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar nevével bővült a hétvégi átadóünnepségen a Magyar Örökség-díjasok Aranykönyve.