Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Krúdy Gyula: Karácsony estéjén

  „Az este már beállott, az utcák néptelenek voltak. Az egyedüllét, a hideg, vagy talán valami más, úgy borzongatta egész testét. Hamar megunta a sétát is. Egy lámpa fénye mellett megnézte az óráját. Ilyenkor szokott vacsorálni, de ma valahogyan nincs étvágya. Hanem azért elment a vendéglőbe s elfoglalta szokott helyét.” – Krúdy Gyula novellája

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Május

  Irodalmi személyek

 • Onagy Zoltán

  Krúdy Gyula

  ​​​​​​​Mindenesetre a Kun Béla-forradalom idején tollával az ős-bolsik mellé áll, de rövid idejű kisiklás, meg is bánja, az ő világa nem a politika világa. Amikor 1919 után sok író mindent megtesz - Babits különösen nagyot alakít -, hogy ne hurcolják meg, igazolni igyekszik magát, Krúdy elhúzódik a hatalom közeléből. Nyilván a gyomra nem bírja. Kegyvesztett lesz. Ezt se nagyon.

 • Irodalmi Jelen

  Osvát Ernő emlékkönyvébe

  A keleti pályaházba befutó vonatok mindennap hoztak vidéki fiatal embereket a fővárosba, akik azzal a szándékkal cipelték kézitáskájukat a Kerepesi úton végig, hogy itt megtelepednek, és lehetőleg irodalmi pályán keresnek hírt és dicsőséget. Szívdobogva és babonásan közeledtek a fiatalemberek a város közepe felé, amely abban a korszakban már nem a Szikszay féle vendéglőben volt, sem a Fiume kávéházban, hanem valahol a Nagykörúton abban a nagy kávéházban, amelynek címerében az amerikai sas lebegett.

 • Szőcs Géza

  Szőcs Géza: Néhány könyvből egy-két mondat (4.)

  És nézd csak, én se magadért szeretlek:
  Saját szobromat porolgatom benned.

  Épp e szobortól búcsúzom el holnap,
  Mikor túléllek téged, a nagyobbat,
  Eztán én súgok neked a jövőről,
  Az idő engem épít, nekem őröl

  Nem a legfontosabb mondatok. Azt sem állítom, hogy ezek miatt volna érdemes el- vagy újraolvasni ezeket a könyveket. Azt sem, hogy föltétlenül rezonálnának egymással. Csak kiválasztottam őket valamiért.

 • Onagy Zoltán 

  Krúdy Gyula szép élete

  Felvidéki nemesi családból származik, egyik ágon, anyai ágon cselédlány, magyarán törvénytelen gyerek, egy mámoros éjszaka (vagy több) eredménye. A magyar irodalom nem egyetlen balkézről született jelentős írója, Nagy Lajos a Képtelen természetrajz klasszikusa is hasonló körülmények között tölti gyerekkorát: apa nélkül. József Attila apja is lelép. Krúdy emiatt gyerekeskedik a Nyírségben. A Krúdy-történetek nagy része játszódik itt.

 • Irodalmi Jelen
  Szőcs Géza

  Szőcs Géza: Néhány könyvből egy-két mondat (2.)

  ​​​​​​​Nem a legfontosabb mondatok. Azt sem állítom, hogy ezek miatt volna érdemes el- vagy újraolvasni ezeket a könyveket. Azt sem, hogy föltétlenül rezonálnának egymással. Csak kiválasztottam őket valamiért.

 • Weiner Sennyey Tibor

  Krúdy és a buddhizmus - Vasárnapi levelek 117.

  Négy költő együtt vacsorázik Budapesten. Voltak már korrektorok, balettművészek, cégvezetők, gyárosok, filozófushallgatók, főszerkesztők, disszidensek, doktoranduszok, rózsakertészek, regényírók, drámaszerzők, reklámgrafikusok, sajtmesterek, rakodómunkások, programozók, és ki tudja még mi minden. Persze nem egyszerre, nem mindegyikük, hanem összevissza, s csak ami most így hirtelen eszembe jutott. Ekkor felvetem nekik új kisesszém ötletét: Krúdy és a buddhizmus. Micsoda??? Együtt nevetünk.

 • Irodalmi Jelen

  Krúdy Gyula: Bródy Sándor vagy a Nap Lovagja - Harmadik rész

  Krúdy Gyula: Bródy Sándor vagy a Nap Lovagja - Harmadik rész

 • Irodalmi Jelen

  Krúdy Gyula: Bródy Sándor vagy a Nap Lovagja - Második rész

  Krúdy Gyula: Bródy Sándor vagy a Nap Lovagja - Második rész

 • Irodalmi Jelen

  Krúdy Gyula: Bródy Sándor vagy a Nap Lovagja

  Krúdy Gyula: Bródy Sándor vagy a Nap Lovagja

 • Weiner Sennyey Tibor

  Amikor még az irodalomnak volt becsülete - Krúdy hangospróza és Vasárnapi levelek 106.

  „De jó lenne, ha írni nem is, de látni mi is úgy tudnánk, mint Ady, Krúdy, Kosztolányi, Karinthy, Szép Ernő, Hunyady és nagyapám.” – írja Alexander Brody abban a cikkében, amit arról az emberről írt, „akit isten jókedvében teremtett”. Bródy Sándorról kell most újra beszélni, nem csak miatta, hanem magunk miatt, írók és olvasók, magyar emberek miatt is. Vissza a múltba? Nem vissza, hanem előre.