Irodalmi Jelen
 • Izer Janka

  „mikor vagyok tinta, üres felület vagy egy jel a papiroson”

  Egerházi Attila és L. Simon László "Idézőjelek" című előadásáról
  A Bethlen Téri Színház 9. alkalommal rendezte meg a SŐT7 fesztivált, avagy a Sissi Őszi Tánchetet. E programsorozat keretein belül került sor a Székesfehérvári Balett Színház "Idézőjelek" című előadására is, Egerházi Attila koreográfus rendezésében. Különlegessége az, hogy a tánc és a zene mellett versszövegek is elhangoztak Sarádi Zsolt színművész (Vörösmarty Színház) előadásában. A verseket L. Simon László A háromlábú lovat etető lány című kötetéből válogatták az alkotók.
 • Kultúrakonferencia az Országházban

  Az Országgyűlés Kulturális Bizottsága az Országház felsőházi termében
  rendezett konferenciát, ahol kulturális intézmények vezetői beszéltek jelen működésükről és jövőbeli terveikről. A Petőfi Irodalmi Múzeum és az irodalom helyzetét Demeter Szilárd főigazgató járta körül előadásában.

 • Irodalmi Jelen

  Dr. Jekyll vagy Mr. Hyde?

  Politikustársai szerint túl értelmiségi, az irodalmárok viszont azt vetik a szemére, hogy a szakma helyett a politikát képviseli. – L. Simon László a kompromisszumok, a tolerancia fontosságát hangsúlyozta Polgári kultúrpolitika című kötetének bemutatóján.

 • Irodalmi Jelen

  20 éves az NKA

  A Nemzeti Kulturális Alap maradandó élményt nyújtó műsorral ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a Művészetek Palotájában. Balog Zoltán elküldött beszédében Mátyás király udvarát hozta példának, L. Simon László Klebelsberg és Hóman kultúrpolitikai műveit idézte.

 • Irodalmi Jelen

  Olvasás Éjszakája – költészettel, sporttal, vitával

  Első ízben rendezték meg országszerte az Olvasás Éjszakáját, amelyen a könyvesboltok izgalmas programokkal csábították be az olvasókat. Miközben Budapesten többek között Karafiáth Orsolyával, drMáriással, Csányi Vilmossal töltekezhettek az éjszakai felfrissülésre vágyók, a Libri Könyvpalotában a könyv „éjszakájáról” folytattak éles vitát kiadók, terjesztők és könyvtárosok.

 • Irodalmi Jelen

  Elefántcsonttoronyban ragadt értelmiség?

  A József Attila Kör szigligeti táborában L. Simon László, NKA-elnök, Bozóki András, egykori kulturális miniszter és Zentai Péter László, a MASZRE vezetője beszélgetett kultúrfinanszírozásról, politikáról és művészeti autonómiáról.

 • Irodalmi Jelen

  Tábor tollal és gitárral 1.

  A II. Hajdúböszörményi Írótáborról készült riportfilmünkben betekinthetnek a szemináriumokon folyó munkába, és ízelítőt adunk a tábor hangulatából is.

 • Boldog Zoltán

  Kritikaínséges idő, avagy revizor marad-e a Revizor

  Csáki Judittal, a Revizor főszerkesztőjével beszélgettünk többek között arról, képesek-e tovább működni, mi a véleménye  az NKA döntéséről, és hogyan lehetne az online kulturális lapok presztízsét növelni.