• A virtualitás üvegkalitkájában

  6. Interferenciák színházi fesztivál

  Pontosan száz éve ért véget az első világháború – a nagy világégés, mintha csak a bibliai özönvíz párjaként lépne fel, hangsúlyozva az iszonyat fokát és egyetemes jelenlétét a világban. A 6. Interferenciák színházi fesztivál válogatott előadásai az emlékév jegyében a háború jelenségére reflektáltak, s a világégés óta eltelt időről beszéltek. A november 22–30. között lezajlott kolozsvári fesztivál eltérve az előző évek gyakorlatától (hisz a korábbiakban tizenegy-tizenkét napig tartott), kilenc napon át a kortárs színpad kiemelkedő európai képviselőinek alkotásait vonultatta fel, olyan neveket tüntetve fel a színlapokon, mint Eimuntas Nekrošius, Toni Servillo vagy Luk Perceval. A következőkben a fesztivál műsorából szemelgetek.

 • Irodalmi Jelen
  Király Farkas

  Kevin Hart versei – Turczi István fordításában

  A horizont
  The Horizon

  Minden lépésednél
  ott vagyok vezetlek vonzom tekinteted
  hajnalban itt lesem
  a misére siető öreg papot
  vérem ajándékával köszöntöm.

  Mily könnyen levetem az álruhát
  mit rám próbáltok adni
  mert nem bírjátok nézni igaz valómat
  fáitokra hegyeitekre házaitokra nincs időm.

  Itt voltam már
  mielőtt a kő kemény lett,
  egész világunk meg sem foganhatott volna
  gondolatom nélkül.

 • Irodalmi Jelen

  Az egyszemélyes utazószínház

  Zorkóczy Zenóbia kétlejes jelmezekben lép föl Erdély, a szórványmagyarság településein, mélyszegénységben élő kelet-magyarországi falvakban, de darabjaival Nyugat-Európában és Kanadában is nagy népszerűségre tett szert.

 • Irodalmi Jelen

  Kalucsni, avagy a diktatúra mintái ma

  Kortárs drámát vitt nemrég színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Visky András rendezésében Dragomán György Kalucsnija révén a nyolcvanas évek elevenedtek meg a néző előtt, de a keserű múltidézés valójában a jelenről is szólt.

 • Irodalmi Jelen

  Don Giovanni a mára varrva

  A hagyományos operaelőadásoktól merőben eltérő, újító jellegű premierrel lepte meg közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Opera, Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című remekművével, amelyet negyvenegy éve nem játszott a társulat. Selmeczi György rendezése révén a címszereplő alakjában nemcsak a legendás nőcsábászt, hanem önmagunkat is felismerhettük.

 • Irodalmi Jelen

  Nézőtér – szeptember

  Szeptemberi Nézőtér rovatunkban a Kárpát-medencei zenés és prózai színházak évadnyitó újdonságaiból, bemutató előadásaiból válogattunk – a teljesség igénye nélkül – az MTI, a társulatok szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóközleményei, a szinhaz. hu, a port. hu.és a jatekter.ro portálok segítségével.

 • Irodalmi Jelen

  Májusi Nézőtér

  Színházi szemlénkben a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak bemutatóit, fontosabb előadásait és rendezvényeit ajánljuk olvasóink figyelmébe a teljesség igénye nélkül.

 • Irodalmi Jelen

  Augusztusi Nézőtér

  Színházkedvelő olvasóink nyáron is találhatnak izgalmas színpadi produkciókat. Augusztusi ajánlónkban a Kárpát-medence prózai- és zenés színházainak nyári műsorából szemezgettünk a szinház.hu, a port.hu portálok és a szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyagok felhasználásával.

 • Boldog Zoltán

  Irodalomból peepshow

  A szegedi Thealter fesztivál táncszínházi előadása Boccaccio Dekameronját dolgozta fel. A műből nem sokat láttunk a színpadon, humorból és meztelen testből annál többet.

 • Irodalmi Jelen

  Városi dzsungel a kolozsvári színpadon

  Minden új környezet veszélyes dzsungel, ahol idegennek, védtelennek érezzük magunkat. Belső útkeresés, felnőtté válás, rebelis álmok és kijózanító valóság – a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatója, A dzsungel könyve.

 • Irodalmi Jelen

  Háry János a huszonegyedik században

  Humorral, burleszk elemekkel és lírai jelenetekkel átszőtt, feszes, dinamikus előadás az életigenlésről, egy meséről, amely annyira élethű, hogy akár valóság is lehetne – a Kolozsvári Magyar Opera legújabb bemutatója egy modern Háry Jánost állít a közönség elé.

 • Irodalmi Jelen

  Nézőtér május–június

  Színházi összeállításunkban a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak legfontosabb bemutatóiból, rendhagyó előadásaiból válogattunk. Az ajánlóhoz a szinhaz.hu, jatekter.ro portálokat, valamint a társulatok szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményeit használtuk fel.

 • Irodalmi Jelen

  Hullámtörés a színpadon

  Sokkoló színpadi élmény vágyról és az istenhitről Lars von Trier Hullámtörés című filmjének színpadi adaptációja, amelynek premierje nemrég volt a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

 • Irodalmi Jelen

  Vágy hiányérzetekkel

  Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját mutatták be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Albu István rendezésében. Az előadás az emberi vágy és az élet fontos döntései közötti kapcsolatról szól.

 • Irodalmi Jelen

  Nézőtér

  Színházi szemlénkben a Kárpát-medence fontosabb színházi- és zenés társulatainak bemutatóiból, műsoron lévő előadásaiból válogattunk a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban a szinház.hu, jatekter.ro, MTI, port.hu, illetve a társulatok sajtóközleményei voltak segítségünkre.

 • Irodalmi Jelen

  Januári Nézőtér – 2015

  Januári színházi összeállításunkban a Kárpát-medence fontosabb színházi és zenés társulatainak műsorából válogattunk a teljesség igénye nélkül. A szemle a Magyar Kultúra Napja alkalmából bemutatott színházi produkciókra is kitér. Az összeállításban a MTI, a színházak sajtóközleményei, a szinhaz. hu, jatekter.ro portálok voltak segítségünkre.

 • Irodalmi Jelen

  Kolozsvári Interferenciák 1. – Színház és performansz

  Elmúlás, rózsák és időtlen korrupció. Ibsen, Tolnai Ottó és Doors együttes. Szöveg, zene és mozgás. Olasz, német és délvidéki magyar művészek. – Képes tudósítás az erdélyi főváros nagyszabású színházi biennáléjáról.

 • Irodalmi Jelen

  A test történetei a színház nyelvén

  A test történetei mottó köré építkezik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely november 26. és december 7. között zajlik Kolozsvárott. A negyedik alkalommal megrendezett színházi biennálén huszonhárom előadást láthatunk nemzetközi hírű társulatok előadásában.

 • Irodalmi Jelen

  Kékszakállú újraálmodott vára

  Az Erdélyben és Magyarországon egyaránt megünnepelt Bánffy-emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera színháztörténeti jelentőségű eseménysorozatnak adott otthont. A Bánffy Miklós Napok fénypontja Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának bemutatója volt, az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós alkototta látványterveinek rekonstrukciójával.

 • Irodalmi Jelen

  Mozart mára hangolva

  Egy menyaszony, két férfi, egy féltékeny feleség – a Kolozsvári Magyar Opera legutóbbi bemutatójának hívószavai. Azt gondolhatnánk, hogy kortárs vígjátékot reklámoz a Szamos-parti operaház, pedig Mozart közismert operájáról, a Figaro házasságáról van szó.