• A virtualitás üvegkalitkájában

  6. Interferenciák színházi fesztivál

  Pontosan száz éve ért véget az első világháború – a nagy világégés, mintha csak a bibliai özönvíz párjaként lépne fel, hangsúlyozva az iszonyat fokát és egyetemes jelenlétét a világban. A 6. Interferenciák színházi fesztivál válogatott előadásai az emlékév jegyében a háború jelenségére reflektáltak, s a világégés óta eltelt időről beszéltek. A november 22–30. között lezajlott kolozsvári fesztivál eltérve az előző évek gyakorlatától (hisz a korábbiakban tizenegy-tizenkét napig tartott), kilenc napon át a kortárs színpad kiemelkedő európai képviselőinek alkotásait vonultatta fel, olyan neveket tüntetve fel a színlapokon, mint Eimuntas Nekrošius, Toni Servillo vagy Luk Perceval. A következőkben a fesztivál műsorából szemelgetek.

 • Irodalmi Jelen

  Az egyszemélyes utazószínház

  Zorkóczy Zenóbia kétlejes jelmezekben lép föl Erdély, a szórványmagyarság településein, mélyszegénységben élő kelet-magyarországi falvakban, de darabjaival Nyugat-Európában és Kanadában is nagy népszerűségre tett szert.

 • Irodalmi Jelen

  Kalucsni, avagy a diktatúra mintái ma

  Kortárs drámát vitt nemrég színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Visky András rendezésében Dragomán György Kalucsnija révén a nyolcvanas évek elevenedtek meg a néző előtt, de a keserű múltidézés valójában a jelenről is szólt.

 • Irodalmi Jelen

  Don Giovanni a mára varrva

  A hagyományos operaelőadásoktól merőben eltérő, újító jellegű premierrel lepte meg közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Opera, Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című remekművével, amelyet negyvenegy éve nem játszott a társulat. Selmeczi György rendezése révén a címszereplő alakjában nemcsak a legendás nőcsábászt, hanem önmagunkat is felismerhettük.

 • Irodalmi Jelen

  Nézőtér – szeptember

  Szeptemberi Nézőtér rovatunkban a Kárpát-medencei zenés és prózai színházak évadnyitó újdonságaiból, bemutató előadásaiból válogattunk – a teljesség igénye nélkül – az MTI, a társulatok szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóközleményei, a szinhaz. hu, a port. hu.és a jatekter.ro portálok segítségével.

 • Irodalmi Jelen

  Májusi Nézőtér

  Színházi szemlénkben a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak bemutatóit, fontosabb előadásait és rendezvényeit ajánljuk olvasóink figyelmébe a teljesség igénye nélkül.

 • Irodalmi Jelen

  Augusztusi Nézőtér

  Színházkedvelő olvasóink nyáron is találhatnak izgalmas színpadi produkciókat. Augusztusi ajánlónkban a Kárpát-medence prózai- és zenés színházainak nyári műsorából szemezgettünk a szinház.hu, a port.hu portálok és a szerkesztőségünkhöz eljutatott sajtóanyagok felhasználásával.

 • Boldog Zoltán

  Irodalomból peepshow

  A szegedi Thealter fesztivál táncszínházi előadása Boccaccio Dekameronját dolgozta fel. A műből nem sokat láttunk a színpadon, humorból és meztelen testből annál többet.

 • Irodalmi Jelen

  Városi dzsungel a kolozsvári színpadon

  Minden új környezet veszélyes dzsungel, ahol idegennek, védtelennek érezzük magunkat. Belső útkeresés, felnőtté válás, rebelis álmok és kijózanító valóság – a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatója, A dzsungel könyve.

 • Irodalmi Jelen

  Háry János a huszonegyedik században

  Humorral, burleszk elemekkel és lírai jelenetekkel átszőtt, feszes, dinamikus előadás az életigenlésről, egy meséről, amely annyira élethű, hogy akár valóság is lehetne – a Kolozsvári Magyar Opera legújabb bemutatója egy modern Háry Jánost állít a közönség elé.

 • Irodalmi Jelen

  Nézőtér május–június

  Színházi összeállításunkban a Kárpát-medence színházainak és zenés társulatainak legfontosabb bemutatóiból, rendhagyó előadásaiból válogattunk. Az ajánlóhoz a szinhaz.hu, jatekter.ro portálokat, valamint a társulatok szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményeit használtuk fel.

 • Irodalmi Jelen

  Hullámtörés a színpadon

  Sokkoló színpadi élmény vágyról és az istenhitről Lars von Trier Hullámtörés című filmjének színpadi adaptációja, amelynek premierje nemrég volt a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

 • Irodalmi Jelen

  Vágy hiányérzetekkel

  Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját mutatták be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Albu István rendezésében. Az előadás az emberi vágy és az élet fontos döntései közötti kapcsolatról szól.

 • Irodalmi Jelen

  Nézőtér

  Színházi szemlénkben a Kárpát-medence fontosabb színházi- és zenés társulatainak bemutatóiból, műsoron lévő előadásaiból válogattunk a teljesség igénye nélkül. Összeállításunkban a szinház.hu, jatekter.ro, MTI, port.hu, illetve a társulatok sajtóközleményei voltak segítségünkre.

 • Irodalmi Jelen

  Januári Nézőtér – 2015

  Januári színházi összeállításunkban a Kárpát-medence fontosabb színházi és zenés társulatainak műsorából válogattunk a teljesség igénye nélkül. A szemle a Magyar Kultúra Napja alkalmából bemutatott színházi produkciókra is kitér. Az összeállításban a MTI, a színházak sajtóközleményei, a szinhaz. hu, jatekter.ro portálok voltak segítségünkre.

 • Irodalmi Jelen

  Kolozsvári Interferenciák 1. – Színház és performansz

  Elmúlás, rózsák és időtlen korrupció. Ibsen, Tolnai Ottó és Doors együttes. Szöveg, zene és mozgás. Olasz, német és délvidéki magyar művészek. – Képes tudósítás az erdélyi főváros nagyszabású színházi biennáléjáról.

 • Irodalmi Jelen

  A test történetei a színház nyelvén

  A test történetei mottó köré építkezik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely november 26. és december 7. között zajlik Kolozsvárott. A negyedik alkalommal megrendezett színházi biennálén huszonhárom előadást láthatunk nemzetközi hírű társulatok előadásában.

 • Irodalmi Jelen

  Kékszakállú újraálmodott vára

  Az Erdélyben és Magyarországon egyaránt megünnepelt Bánffy-emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera színháztörténeti jelentőségű eseménysorozatnak adott otthont. A Bánffy Miklós Napok fénypontja Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának bemutatója volt, az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós alkototta látványterveinek rekonstrukciójával.

 • Irodalmi Jelen

  Mozart mára hangolva

  Egy menyaszony, két férfi, egy féltékeny feleség – a Kolozsvári Magyar Opera legutóbbi bemutatójának hívószavai. Azt gondolhatnánk, hogy kortárs vígjátékot reklámoz a Szamos-parti operaház, pedig Mozart közismert operájáról, a Figaro házasságáról van szó.