Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Túl a fák hegyén

  Elbúcsúztak Kányádi Sándortól barátai, tisztelői, költőtársai és költőtanítványai a Petőfi Irodalmi Múzeum estjén, ahol suhogó lombok alatt, lassacskán enyhülő hőségben hallgathattuk az ismerős-kedves sorokat.

 • Irodalmi Jelen

  Egy véres antológia

  „Nem vagyunk vérszomjasak” – szögezik le az Alibi antológiasorozat szerkesztői legújabb kötetük fülszövegében, a lapokról valamiképp mégiscsak dől a vér. Persze a legtisztább irodalom – novellák, versek, anekdoták és feljegyzések – formájában. A bemutatón jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  A melankóliára való hajlam a művészember legmegtermékenyítőbb állapota

  Báthory Erzsébet valóban szűzlányok vérében fürdött-e, milyen jellem és uralkodó volt a tündérkirályfinak nevezett Báthory Gábor fejedelem, van-e hatása a közéleti költészetnek a napi politikára és a parlament működésére, hogyan termékenyíti meg a verset a melankólia és az utazás – képes beszámolónk a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét harmadik napjáról.

 • Irodalmi Jelen

  Történelmi regény Báthory Annáról

  Hogyan tudta megvédeni magát egy özvegy, vagyonos nemesasszony, mi áll a boszorkányperek hátterében? – ezt boncolgatja Ugron Zsolna legújabb, Erdélyi menyegző című regénye, amelyet Lévai Anikó és Molnár-Bánffy Kata mutatott be a kolozsvári Bulgakovban.

 • Fotó: erdelymagazin.hu
  Varga Melinda

  Grófok, kastélyok, úrilányok

  Hogyan élnek az erdélyi nemesi családok 2011-ben?

  Hogyan élnek az erdélyi nemesi családok 2011-ben? Miként lehet hasznosítani az ottani kastélyokat? Mi történik, ha egy arisztokrata család leszármazottja tollat ragad és regényt ír? – Ilyen témák is szerepeltek az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.