Ugrás a tartalomra

Zizegés egy temetés körül

Esterházy Péter temetéséről az MTI gyorsközleményben számolt be, a résztvevők közül megnevezve Balog Zoltánt, Kocsis Sándor Andrást, Keresztury Tibort, Szőcs Gézát, Dragomán Györgyöt, Németh Gábort, Végel Lászlót, Konrád Györgyöt, Spiró Györgyöt, Mécs Imrét és Szabó T. Annát, valamint Jelenits Istvánt, Törőcsik Marit, Mácsai Pált, Muhi Andrást, Dés Lászlót és Hobót. 

A temetés másnapján az MTI híre alapján a legtöbb országos napilap, a Magyar Nemzet, a Népszava és a Magyar Idők név szerint felsorolta a megnevezett személyiségeket. 

A Népszabadság eltekintett a névsortól, de a temetésen készült fotókat közölt Törőcsik Mariról, Dés Lászlóról és Balog Zoltánról. 

A Magyar Hírlap a névsorból Kocsist, Kereszturyt és Szőcs Gézát kihagyva, felsorolja a többi pályatárs nevét, hozzátéve, hogy „mások mellett”. 

Felhívtuk lapunk főmunkatársát, Szőcs Géza költőt, írót, a Magyar PEN Club elnökét, miniszterelnöki főtanácsadót, és megkérdeztük tőle, hogyan értelmezi, hogy egy lap kihagyta a nevét a felsorolásból. Azt válaszolta, ez nem meglepő a baloldali lapok részéről. Amikor közöltük, hogy a Magyar Hírlapról van szó, ezt így kommentálta: „Köszönöm a tippet, mostanában ugyanis azon törtem a fejem, milyen néven publikáljam megírni tervezett kulturális jegyzeteimet. Ez a „mások mellett”, ez nagyon jó. Ez én vagyok, ez a mások mellett. Ezt fogom használni. Sokértelmű, tömör, frappáns.” 

Arra a kérdésünkre, hogy nevének szándékos ignorálása írói teljesítményének a kritikája-e, avagy inkább a miniszterelnök burkolt bírálata, akinek a főtanácsadó a bizalmát élvezi, Szőcs Géza így válaszolt:

„Mindenki úgy gondolja magáról, hogy ő lenne a legjobb miniszterelnök. Ez alól, azt hiszem, csak én vagyok kivétel.”

 

 

(Irodalmi Jelen)

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.