• Varga Melinda

  „Ha negyven évig fal mellett éltünk” – Balassa Péter emlékének

  A rendszert szolgai módon kiszolgáló féltehetségek, a rendszer ideológiát fércművekben tematizálók, támogatók azonban nem panaszkodhattak: bőséggel jutott pénz rá, hogy nyomdafestékhez jussanak. – Mohai V. Lajos írása Balassa Péter emlékére, aki idén lenne 70 éves.

 • Irodalmi Jelen

  Újra kellett gondolni az irodalomtörténet-írást

  S. Varga Pál irodalomtörténésszel beszélgettünk Az újraszőtt háló – Kulturális mintázatok szerepe a felvilágosodás utáni magyar irodalomban című könyve megjelenése apropóján szakmája múltjáról és jelenéről, a kényszerkonferenciákról és a készülő Arany János kritikai kiadásról.

 • Boldog Zoltán és Farkas Daniella

  Hogyan hirdettünk 100 éve?

  A folyóiratokban megjelenő hirdetések sokat elárulnak arról, mennyit változott a világ 100 év alatt. Néhány 1914-ben megjelent lapból szemezgettünk, és közben kiderült, a fogyasztói igények nagyon hasonlóak a maihoz, a reklámok viszont kevésbé.

 • Irodalmi Jelen

  A pergamen tartósabb, mint egy szövegfájl

  Melyek a legjobb kulturális archívumok? Mi a gond a pdf, a jpg és a doc formátumban tárolt szövegekkel? Hogyan változtatta meg a digitalizáció az irodalmárok munkáját? Ki az a Német Máté koma? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem docensével, Labádi Gergellyel.

 • Irodalmi Jelen

  Színésznőket szerettek

  Nyáry Krisztián szegedi estjén színészek olvastak fel az Így szerettek ők című kötetből, majd Kúti Gergő magyartanár faggatta a szerzőt munkamódszeréről, szakmai és olvasói visszajelzésekről.

 • Boldog Zoltán

  Két bűvös szó: nemzeti és irodalomtörténet

  Több mint tízszer utasították vissza pályázatát a Móricz-ösztöndíjra, ennek ellenére két kézirata vár megjelenésre. Az NKA-val jóban van Magyarország egyik legelszántabb fiatal irodalomtörténésze. Bíró-Balogh Tamással beszélgettünk.

 • Boldog Zoltán

  „Vannak-e a holtaknak személyiségjogai?”

  Egyetem, irodalom és történet

  Hász-Fehér Katalin irodalomtörténésszel beszélgettünk a hamarosan megjelenő Arany János-széljegyzetekről, a magyar szakos képzésről, gróf Gyulay Lajosról és a halott szerzők magánéletének határairól.

 • Irodalmi Jelen

  Naptár-írók: Tormay Cécile és Erdős Virág

  Bíró-Balogh Tamás érdekes párhuzamokra bukkant Erdős Virág legújabb minikönyvecskéjét és Tormay Cécile egyik apró kötetét összehasonlítva. Politikáról, üzletről és irodalomról szóló esszéjét olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Nem enged a XIX-ből: sajtótörténeti ínyencségek

  Hogyan és hová utazott egy XIX. századi arisztokrata? Dede Franciska Justh Zsigmond úti szövegeit gyűjtötte össze Az utazás filozófiájában. Farkas Daniella értékelte a kötetet.

 • Irodalmi Jelen

  Irodalom a kánonhatáron

  Boka László nagyszabású irodalomtörténeti vállalkozása, az Egyszólamú kánon? strukturális problémái ellenére alapvető megállapításokat tartalmaz mind az elmélet, mind pedig az elemzések terén.

 • Irodalmi Jelen

  A novellavadász

  Dr. Urbán László irodalomtörténész számos ismeretlen novellát mentett meg az utókornak régi folyóiratokból. Legutóbb Mándy Iván és Petelei István életművét bővítette Könyvhétre megjelent köteteivel.

 • Irodalmi Jelen

  Pletykaapu

  Hogyan bulvárosítja íróink, költőink magánéletét egy celeb? – Nyáry Krisztián Így szerettek ők című sikerkönyvének tévedéseit és „irodalomtörténeti” túlkapásait tárja fel Bíró-Balogh Tamás kritikája.