Irodalmi Jelen
 • Elhunyt Egyed Péter
  Varga Melinda

  Elhunyt Egyed Péter

  Elhunyt Egyed Péter, kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus. A rendkívül sokoldalú egyéniség, a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör névadójának tanítványa, mintegy húsz kötet szerzője 64 éves volt.

 • Irodalmi Jelen

  A magyar költészet zsigerileg nem filozofikus

  Hogyan fér meg egymás mellett Descartes és József Attila, miért van válságban az erdélyi irodalomkritika, miért nem filozofikus a magyar költészet – sok más mellett erről is beszélgetett Egyed Péterrel Kolozsvárott, a legutóbbi Álljunk meg egy szóra-esten László Noémi.

 • Irodalmi Jelen

  A Kriterion 45 éve a diktatúrától az állami kitüntetésig

  Hogyan kellett átírni Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényének kezdőmondatát, hogy megjelenhessen, milyen szerkesztési elveket követtek, milyen szerepet játszott Domokos Géza – a 45. születésnapját ünneplő Kriterion Könyvkiadó estjén erről is szó esett Kolozsvárott a magyar főkonzulátus nagytermében.

 • Irodalmi Jelen

  Kortárs irodalmi kikötő a Bulgakovban

  Ha a médium átalakul, az irodalmi szöveg is megváltozik, asszociatívabbá válik – hangzott el a hét végén Kolozsvárott az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodalmi estjén, ahol kiosztották az idei Méhes György-díjakat is; Egyed Péter a nagydíjat, Láng Orsolya pedig a debütdíjat vihette haza.

 • Irodalmi Jelen

  A magyaraboktól a szufizmusig

  Az Almásy László Kultúrtörténeti Kört – amelyre minden második kedden kerül sor a kolozsvári Bulgakov kávézóban – egyfajta Mindentudás Egyeteme, ahol a roma lakodalmi szokásoktól Drakulán és a hipnózison át a keleti kultúráig nem mindennapi információkkal gazdagodhat az érdeklődő. A kör történetébe és fontosabb előadásaiba Boros Lóránd etnológus, a kör alapítója avatott be.

 • Irodalmi Jelen

  Alternatív erdélyi irodalomtörténet

  Hogyan működtek a diktatúra éveiben a különböző irodalmi műhelyek, milyen szerkesztő volt Csiki László és Székely János, mi az irodalomtörténeti jelentősége Szőcs Géza költészetének – egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphatott választ, aki ellátogatott Egyed Péter Irodalmi rosta című, a Polis Kiadónál megjelent könyvének bemutatójára a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávézóba.