• Szekáry Zsuzsanna

  Trianon – generációk óta égő, soha be nem gyógyuló seb

  Az első emlékem négy-öt éves koromból származik, és a 102 évvel ezelőtt történt, gyalázatos békediktátumnak nevezett, országunk megcsonkításáról szóló gyalázatos rendelkezéshez kapcsolódik. Pogácsát sütöttünk a nagyanyámmal, aki csalódottan megjegyezte, hogy sokkal finomabb lenne, ha nem külföldről behozott sót használnánk, hanem hazai, erdélyi sót. De Erdély már rég nem a miénk, elvették tőlünk. Kék szemei a távolba révedtek és könnyfátyol borította be őket. Nem tudtam, mi az az Erdély, és miért lehet ott finomabb a só.

 • Pruzsinszky Sándor

  Mi a közép-európaiság?

  Rekviem a közép-európaiságért

  Mi a közép-európaiság?

 • Abafáy-Deák Csillag, Kölüs Lajos

  Sorsanalízis, Trianon kapcsán

  Mítoszokkal már nem lehet értelmezhetővé tenni azt, ami értelmezhetetlen, ma már a vesztesek története csak téveszmeként élhet tovább. Csak a hatalom mítoszai uralkodhatnak, csak a győztesek történelme lehet univerzális. – Gaál József kiállítása és Béki István Gúzs című performansza a Godot Galériában Trianon emlékére.

 • Szőcs Géza

  Látogatók a kastélyban

  Meg ezek a macskák is akkor költözhettek ide, a kandallókba. Hogy miféle selymek? Nem, nem hiszem, hogy napernyőből. Valamilyen fehérneműkből maradhattak
 • Balázs Csilla Kinga

  Időhinta, szemben a fénnyel

  (regénymag)

  „Nyakig pólyába bugyolálva, fehér tuskóként heverek, hintázom tenyeres-talpas, széles arccsontú, ízig-vérig kun-magyar nagyanyám ölében, ebből gondolom, hogy a nagy erdélyi árvíz után, 1970 június–júliusában készülhetett a kép, a romániai szocializmus konszolidált időszakában…” – Balázs Csilla Kinga prózaesszéje.

 • Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

  A Szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a járványhelyzethez és a távoktatáshoz igazodva egy olyan szabadulószobát tervezett, amely a diákokon kívül elérhető a nagyközönség számára is.
 • Irodalmi Jelen

  Mozdulat-ország – Eszteró István versei

  felismerhetetlenné válik a csontvelőig
  szétmarcangolt Mozdulat-ország, de ahol a falak
  feliratára hasztalan mázolnak naponta garanciával
  ámító festéket, a letörölhetetlen írás, hogy számba vette
  Isten a te országlásodat és véget vet annak, átüt
  az aggodalom vastag vakolatán időtlen idők végezetéig.

 • Hudy Árpád

  Hudy Árpád: Nemzetének napszámosa

  Bár könyveket és számos cikket is írt – mindenekelőtt tanár volt, pedagógus. Életműve ezer és ezer kisebbségi létbe nyomorított magyar diák tudásában, erkölcsi helytállásában élt és él tovább, mert hivatása ellenére nem a szavak, hanem a példaadó tettek, a konok kitartás embere volt.

 • Irodalmi Jelen

  Trianon-szindróma helyett szerelembe esni

  Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regénye az 1910-es és 1920-as évek korrajza mellett két orvos személyes történetébe is beavatja az olvasót. Sörös Erzsébet Borbála írása.