• Jelige: Forgószél – Hogyan legyél jó feleség?

  Igen, ez bizony egy tradicionális családi recept kezdő feleségeknek. Ritkán működik, sokszor megüli az ember gyomrát, mérgezésről vagy halálesetről azonban csak ritkán hallani. Kiss Noémi új könyvében viszont egy ilyen balul sikerült esetet dolgoz fel. A szerző első regénye az Ikeranya, a „Magzatpróza” után a magzattalanság prózáját tárja elénk. Mi történik, ha egy mintacsaládból kivágjuk a bölcsőt, a férj elmegy futni, kutyázni, csajozni, a feleség, Lívia pedig főz, dolgozik, ovulál és szótlanul tűri a testi-lelki bántalmazást? Egyszer csak eljön az a pont, amikor a nő összeroppan, nem tud tovább hallgatni és menekülni, megöli férjét, majd szétesett személyiséggel és szívrohammal kórházba kerül. És itt elkezd beszélni…

 • Jelige: PK7 – Fából van

  Farkas Árpád: Válogatott versek

  De mindehhez kell valami, hogy összetartsa. A stílus változhat, de a lényegnek meg kell maradnia, az oszlopnak, amely köré összegyűjti az éppen akkori világot, gondolatait, tapasztalatokat, érzelmeket, elvet, amikből aztán megalkotja verseit.

 • Jelige: Fűszer – Diavolina mint Gorkij-variáció

  A Diavolina olvasója mindenekelőtt egy 1951-ben történő, utcai találkozás következményét tartja kezében, konkrétan: egy történet legvégét. A kisregény mindentudó narrátorának már-már önműködő életírása akkor veszi kezdetét, amikor a függöny régen legördült. Miféle függöny ez? A szóban forgó Spiró-mű esetében mi tartozhat a függöny szó jelentésmezejéhez, miféle szimbólumokkal, elfedésekkel, valóságosnak és illuzórikusnak vélt világrészletekkel állunk szemben? Feltétlenül szükséges-e, hogy merev rendszerelméletek felállítására törekedjünk?

 • Jelige: Fűszer – Little Hungary – Amerikás határ(lét)helyzetek

  Oravecz Imre Kaliforniai fürj című műve a 2007-ben megjelent Ondrok gödre folytatásaként értelmezhető. Az első regény cselekményének időbeli linearitása nem bomlik meg, ám a folytatásában véghezvitt kivándorlás által új kérdésekkel bővülnek a potenciális értelmezések, a két szöveg koherens egészként való vizsgálata új olvasatnak ad lehetőséget. A 2012-ben megjelenő Kaliforniai fürj első oldalain a „HAPAG német–amerikai hajótársaság Fürst Bismarck nevű óceánjárója” jelenik meg, vándorló karaktereink kevéssel ezután egy menetrendszerűen közlekedő komphajóra szállnak, majd egy váróteremben foglalnak helyet, végezetül „találomra” beszállnak egy másodosztályú kocsiba.

 • Jelige: Fűszer – Véraláfutásos költészet

  Az írás, a költészet sziszüphoszi munkáként mutatkozik, mindemellett: az élethez való szakadatlan közel-lenni-akarás, a kézszorításba, felszálló füstbe vetett hit. Jelenlét a mindenségben.

 • Irodalmi Jelen

  Jelige: Ram Jam – Néhány gondolat Farkas Árpád Válogatott versek című kötetéről

  Az ismerős, mégis merőben más, tudatosan variált, továbbgondolt, illetve a lírai én önálló ,,színpadára”, vagy ha úgy tetszik, saját lelki küzdőterére átültetett költői képek és alakzatok azonban nem csak egy harmonikus, idilli közeg kialakításában vállalnak oroszlánrészt, hanem egyúttal korábbi magyar irodalmi törekvéseket is folytat velük a szerző.

 • Irodalmi Jelen

  Vörösmarty Mihály halála (Pest) (1855. november 19.)

  A nagy magyar írók közül Vörösmartynál érhetők tetten leginkább – nálam – a gyerekkor pszichoszomatikus utánrúgásai. Nyilván akad még, de Vörösmarty emlékezetes volt, és goromba.
  Környékünkön voltak utcák. Ahogyan ez szokás egy-egy településen. Utca nélkül puszta. 

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Dédapánk nyelvkönyve

    Ha teszem azt dédapánk angolul óhajtott tanulni, megvehette 1885-ben Franz de Paula Bizonfynak „Angol-magyar beszélgetések” c. nyelvkönyvét. Ezt Budapesten a jónevű FranklinTársulat adta ki, tehát dédapánk mérget vehetett rá, hogy a könyvecske szerzője remekül bírja az angol nyelvet. Most, majdnem százhuszonöt évvel később mégis különös élmény azt kézbevenni.

 • Irodalmi Jelen

  Karinthy új mobilja - Vasárnapi levelek II/29.

  Van nekem egy barátom, úgy hívják, hogy majdnem Kosztolányi Dezső. De tényleg. Mi is, mint a nép, szoktunk telefonálni meg üzeneteket váltani. De csak újabban, ugyanis nemrég kaptam egy új készüléket, igazán príma, komolyan mondom, nem is volt még ily szép, ezüstszínű, kis telefonom. Fogom, és a legjobb benne nem az, hogy lehet vele telefonálni, hogy üzenetet lehet vele küldeni, hanem hogy az előzőhöz képest pölö hallom, ha valaki beszél hozzám. Sőt, újdonság és fejlesztésszámba megy nekem már az is, hogy az a másik, akihez beszélek: meghallja, amit mondok. De tényleg.

 • Irodalmi Jelen

  Szőcs Géza: Kertész Steppenwolf Dániel (...és képei virtuális galériánkban)

    Kertész Dániel nem fogalmazott zajos kiáltványokat. Ha úgy tartotta kedve: felkerekedett, hogy lencsevégre kapja Hrabalt Prágában – hogy ne említsük Mándyt vagy Weöres Sándort a Vörösmarty téren. Nem küldte senki. Vette a viharkabátját, fogta a gépét, elindult, hazatért, előhívta a képeket, majdeltette a fiókjába. Soha nem nyomult, nem volt stréber, nem volt lieblingje senkinek, sem udvari festője. - Szőcs Géza írása a festőről, és képei az Irodalmi Jelen virtuális galériájában.

 • Irodalmi Jelen

  Megjelent Szőcs Géza új könyve

  Az irodalomtörténetben és verselemzésben járatlan, de a többé-kevésbé járatos olvasó is fokozott érdeklődéssel lapozza majd Szőcs Géza legújabb kötetét. A neves költő, író és szerkesztő ezúttal az Irodalmi Jelen folyóirat Beszéd a palackból címet viselő rovatában megjelent írásaiból válogat: 16 esszé, külön-külön is tetszetős szál virág áll össze rendkívül elegáns csokorrá. Akármiről is szóljon a szerző – Poe hollójáról avagy a plágiummal vádolt Dsidáról –, megragad fölényes tájékozottságával, biztos ítéletével, választékosságával. Ezek az esszék nemcsak ismereteinket gyarapítják, hanem lebilincselő olvasmányok is. A könyvből – mely előrendelhető kiadónktól – részletet közlünk. 

 • Irodalmi Jelen

  Találkozásom Szolzsenyicinnel

  Szolzsenyicin csak negyed órácskát töltött a társaságunkban, aztán bezárkózott egy stúdióba Sapiets-cel. Albán kollegánk kezét vidáman rázogatta, mert – mint mondta – a lágerben nem volt albán, ehhez a nációhoz most volt először szerencséje. Magyart bezzeg látott.

 • Irodalmi Jelen

  A fényföstő - Kiss Márti és jávai képei - Vasárnapi levelek II/28.

   (Ratu Kidul. 32,5 x25 cm olaj, vászonpapír. 2006)Kiss Márti két és fél éven át a bolygó túlsófelén, Jáva szigetén élt, dolgozott, meséket gyűjtött, tanult és festett, majd hazajött és hazahozta képeit is, melyek végül illusztrálták azt a mesekönyvet, amelyet ő maga írt össze. Így jött létre a Sziklavirág. Amikor azonban Márti kiállított képeit nézzük, vagy a többi gondosan elkészült sorozatot, esetleg lassan kibomló, sajátos írói világával ismerkedünk, vagy ha csak egyszerűen ragyogó szemeibe nézünk, rájövünk: egy elmélyült művésszel van dolgunk, aki még előtte áll – igaz már teljes fegyverzetben és tökéletes felkészültséggel – élete legkomolyabb kísérletének.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Tárcatár

  Az Irodalmi Jelen Online legújabb frissítései közé tartozik a Tárcatárunk négyesfogata, amely négy kíváló szerzőnk tárcáit foglalja össze. A tárcák folyamatosan frissülni fognak, újabb és újabb írásokkal. Itt ízelítőt kaphat az eddigi írásokból, amelyeket Gömöri György, Kőrösi Zoltán, Petró János és Sárközi Mátyás neve fémjelez.  

 • Irodalmi Jelen

  A titkoskertben - Vasárnapi levelek II/27.

  Biciklizni Budapesten egyszerre komoly kaland és állandó életveszély. Ennek ellenére van pár túra, amit érdemes bevállalni. Végig az Andrássyn, át a Lánc-hídon, fel a Várba, le a Várból, el a Gellértig, onnan át az Astoriához, a Múzeum körúton végig a Kálvinig, rá a Ráday utcára és vissza a Dohány utcáig, át a Királyra, és máris bezárult a kör. Aki egy ilyen túrát mosolyogva, ügyesen, és a meglepően szép őszben végigcsinál szinte katarzist él át. Ám a minap még egy ennél is izgalmasabb helyre keveredtünk el. A Titkoskertbe.

 • Irodalmi Jelen

  A pesti srác - Vasárnapi levelek II/26.

   A pesti srác mégis leginkább arról ismerszik meg, hogy bal vagy jobb zsebében, kicsi piros szívében, amiről csak néha beszél kissé érzelgősen, na de akkor hagyjuk, szóval a pesti srácot arról ismered meg, hogy szereti egy pesti lány. A pesti lány pedig főz, dolgozik, sokat barátnőzik, csacsogni úgy imád, mintha kenyere lenne. Bringázik, ha elütik is a zöldön át a zebrán, olvas és leveleket ír, tanít vagy szoknyában szaladgál, csinosan felöltözik és leeszi magát, koncertre megy és megnéz szimultán nyolc kiállítást.

 • Irodalmi Jelen

  Vasárnapi recept - Vasárnapi levelek II/25.

  Vendégségbe jött a Vörös Szalonba a Herceg és a Remete. Így tehát hajnalban kimentem a piacra, s a legfinomabb zöldségeket és gyümölcsöket válogattam össze, hogy elkészíthessem „Az élet szeretete” tepsis főételt, és „A gyermekkor emlékezete” névre daloló desszertet. Figyelem: vasárnapi recept következik. Hogy mik a hozzávalók?

 • Irodalmi Jelen

  Adriatica II. - Zirje szigetén - Vasárnapi levelek II/24.

   Körbegyalogoltuk az egész szigetet. Át a sziklás szirteken, át az olajfaligeteken, le a túlparti kikötőig – majd vissza. Minden irányba megtesszük a bejárható utakat, majd visszatérünk. Szemlélődéssel teli délutánnak, s remélem nyugodt estének nézünk elébe. A tenger ragyog, fátyolfelhők úsznak álmosan.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Czegő Zoltán: "A világ minden országa"

  A jajongás kiiktatva, a mellkas léceskerítésének szaggatása, a ruhák megtépdesése, hamu szórása elmarad.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Egy régi vers értelmezéséhez

  " Milyen magasak a szigeti fák! / És milyen kicsi a szabad világ." - Mit próbáltam mondani ezzel a két sorral 1957 őszén, vagy telén, amikor megkaptam ezt a Budapestről küldött képeslapot? Először is azt, hogy a Margitsziget platánjai már csak az emlékezetemben élnek.