Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  "Vannak napok, melyek nem szállnak el"

  Juhász Gyula, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Reményik Sándor, Kölcsey Ferenc, Arany János, Ady Endre, Petőfi Sándor és Gyulai Pál verseivel emlékezünk a márciusi ifjakra, elődeink bátorságára, az 1848-as magyar szabadságharc hőseire. A képeken látható ereklyék az Aradi '48-as Ereklyemúzeumban találhatóak.

 • Himnusz
  Boldog Zoltán

  10 dolog, amit kevesen tudnak a Himnuszról

  Egy olyan tanulmányt találtam a Himnuszról, amely izgalmas ünneppé tette a magyar kultúra napját. Megpróbáltam 10 pontban összefoglalni, mi mindent tudtam meg belőle.

 • Irodalmi Jelen

  Európa, Európa – Kirakós játék felnőtteknek és felnövő gyerekeknek

  Európát játszottam. Kusza játék.
  Északot, Délt, keletet, nyugatot.
  Egyik félt. Másik röhögött. És
  simogatott. És rúgott. Ugatott.
  (Szilágyi Domokos)

 • Boldog Zoltán

  Milyen elemzés lesz a magyar érettségin?

  „Van egy álmom: belépek a magyar érettségi napján a terembe, és a feladatlapon a sok-sok választható téma között ott szerepel a következő is” – cikkünkből kiderül, mit álmodott a szerző a magyar nyelv és irodalom érettségiről.

 • Boldog Zoltán

  „Vannak-e a holtaknak személyiségjogai?”

  Egyetem, irodalom és történet

  Hász-Fehér Katalin irodalomtörténésszel beszélgettünk a hamarosan megjelenő Arany János-széljegyzetekről, a magyar szakos képzésről, gróf Gyulay Lajosról és a halott szerzők magánéletének határairól.

 • Irodalmi Jelen

  Apokrifák – Kölcsey Ferenc verseihez

  Isten! most világtalan
  Szemem lát és áhít.
  Abba vakul, ami van,
  Az a látó másik.
  (Ágh István)

 • Irodalmi Jelen

  Boldog születésnapot CsG, főlevéltáros!

  Persze inkább az író-könyvek. Ha nem irodalomként veszem számba a végrendelet-könyvét Testamentum címmel - ugyan miért ne venném - benne olyan - a magyar történelmet meghatározó - ismert figurák végrendeletei, mint Balassi Bálint, Zrínyi Miklós, Petrőczi Kata Szidónia, Bethlen Kata, Bethlen Gábor, Rákóczi Ferenc, Martinovics Ignác, Bessenyei György, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Kölcsey Ferenc, Madách Imre, Jókai Mór, Zichy Mihály, Jászai Mari, Egressy Gábor, Arany János, Munkácsy Mihály, Vajda János, Károlyi Mihály, Görgey Artúr, Tisza István, Herczeg Ferenc, Szabó Dezső. Irodalom ez, a végrendelet irodalom, akkor is, ha nem író írja.

 • Onagy Zoltán

  Még egy irodalmi diktátor: Kölcsey

  Kis Jánosról nem derül ki, mit szólt a kritikához, Csokonai fütyül rá (már nem él), Berzsenyi megszenvedi, hogy lírája üres expressziónak, értelmetlen szóparádénak ítéltetett. Megválaszolja keményen egy nyolc éven át készülő essay-ben az irodalmi tótumfaktumként viselkedő irodalmi főszereplőnek, aki ugyan sűrű bocsánatkérések közt elsírja magát Berzsenyi temetésén, bevallja, tévedett, de akkor már éppen annyit ér, ahogy mondani szokás: mint halottnak a csók, ha az elkedvetlenített Berzsenyi megszakadt életművére gondolunk.