• Mányoki Endre emlékére

  Böszörményi Zoltán, Petrőczi Éva és Laik Eszter emlékezik

  Böszörményi Zoltán

  Ópiumszínezék, fellegek         

                           Mányoki Endre emlékére

  Ólombetű-csönd.
  Magasodnak köréje a pátosz falai.
  Kereskedni kéne a szavakkal, 
  rájuk vetni a hálót,
  a szeretet lappangó erejét igába fogni,
  megszerkeszteni a csillagok fogaskerék-táncát.
  Lépést lépesre írni, 
  mint menüettet szoktak a hozzáértők, 
  az egymás vonzásában uralkodók.

 • Elhunyt Térey János költő, író, drámaíró

  Életének 49. évében váratlanul elhunyt Térey János József Attila-díjas költő, író műfordító. Az Irodalmi Jelen egy 2017-es nyári képeslapjával emlékezik rá.

 • Emlékszoba
  Döme Barbara

  Emlékszoba

  „Halála előtt néhány hónappal, amikor még nem tudtuk, hogy beteg, nevetve mondta, kitalált valamit. A legnagyobb higgadtsággal adta elő a Pázmándon létrehozandó Prágai Tamás-emlékszoba ötletét.” – Döme Barbara tárcája a tavaly augusztus 7-én elhunyt Prágai Tamás emlékére.

 • Irodalmi Jelen

  „Hogy legyen értelme”

  Felolvasást és virrasztást rendeztek a Petőfi Irodalmi Múzeumban Esterházy Péter emlékére. Az írók mellett olvasók is mikrofonhoz léphettek, és megoszthatták a közönséggel a kiválasztott Esterházy-részletet.

 • Réz Pál emlékére
  Laik Eszter

  Laik Eszter: Mindannyian tanítványai vagyunk – Réz Pál emlékére

  Réz egymaga intézmény volt: szerkesztői, irodalomtörténészi, fordítói, kritikusi. A felhalmozott tudást, tapasztalatot, élményeket nem kamatoztatta szépirodalmi műben, egész életében más írók művei épültek általa. Intézmény volt, aki nem függ döntésektől és támogatásoktól, nem lehet felszámolni és leépíteni. – Az Irodalmi Jelen szerkesztősége búcsúzik Réz Páltól.

 • Laik Eszter

  „Hogy akarhat egy szív bármit is?” – Kőrösi Zoltán emlékére

  Én akkor tettem itt egy nagyobb kört, amikor korábban érkeztem a könyvbemutatójára, és volt időm járni egyet. Így kezdtem kapisgálni a Kőrösi-világ ízét. A Ferencvárosét. Szó szerint, a bemutatót ugyanis egy hentesboltban tartották, a Brauchban, a Mester utca élő múzeumában, ahol mindjárt vettem is egy kiló dagadót. – Laik Eszter írása.

 • Irodalmi Jelen

  Szondi György: Prágai Tamás (1968–2015)

  Az augusztus 8-án elhunyt költőre-szerkesztőre Szondi György búcsúztatójával és Bíró József versével emlékezünk.

 • Irodalmi Jelen

  Szima: örökös szerkesztőnőm – Temesi Ferenc búcsúztatja Székely Magdolnát

  „Május 20.: nagyon szerencsétlen nap a Babonáskönyben. Ezt a mondatot is ellenőrizte volt Szima kéziratban, levonatban. Hát tényleg az lett, annyi szent. Mert ma temetjük őt, aki a Magvető Kiadótól a Fekete Sasig hitével, életbizalmával, munkabírásával tartotta fenn mások vállalkozásait.”

 • Csepcsányi Éva

  Csepcsányi Éva: István

  „Együtt mentünk Egerbe, a csodás, ékszerdoboznyi, hősi városba, ahol mind a ketten születtünk, együtt mentünk, hogy az érsekkel, hazánk egyik híres dogmatika professzorával interjút készítsünk. István ragyogott, örült, mint egy gyermek…” – Antall Istvánra Csepcsányi Éva emlékezik