Irodalmi Jelen
 • Dsida Jenő összegyűjtött versei

  Dsida Jenő összegyűjtött versei

  0 Ft

  Láng Gusztáv és Urbán László szerkesztésében 
  „Ma már elmondhatjuk, hogy Dsida Jenő annak a költőnemzedéknek a tagja, mely a magyar líra két háború közötti történetében kitüntetett fejezetet alkot.” (…) „Erdélyi írótársai elismerték tehetségét, formaművészetét, de szélesebb körben, a magyar irodalom egészében csak halála után kezdték felfedezni.” (Láng Gusztáv)

 • Irodalmi Jelen

  „A vers a legtökéletesebb művészet”

  Dsida Jenő alakja elevenedett meg Marosán Csaba színművész remek egyéni előadásában a kolozsvári Bulgakov kávézó emeleti termében. A költő verseiből, levelezéséből és egyéb írásaiból összeállított előadással a Magyar Nyelv Napját is ünnepelték az egybegyűltek.

 • Dsida fiatalkori fényképe – Forrás: Wikipedia
  Gömöri György

  Haláltudat és emlékezet

  Egyre kevésbé vallásos korunkban mintha fordítva lenne: a legtöbb ember a lassú és fájdalmas halál helyett  szívesebben választja vagy választaná a hozzátartozóknak ugyan fájdalmas, de az egyén szempontjából kíméletesebb gyors halált.

 • Onagy Zoltán

  Dsida Jenő

  (1907. május 17.–1938. június 7.)

  Mert megnyugtat Dsida hittel és boldogsággal, csendes szomorúsággal teli, szeretetet sugárzó lírája, mégis aggaszt, hogy házassága egy év alatt sírba vitte (minthogy az ember, a férfiember szíve mindig beteg kicsit, hogyan vállalhatna új házasságot a konkrét eset ismeretében?).