Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Bemelegítés InstaVerssel, Marno János és Papp-Für János költészetével

  Négy íróiskola, irodalomhoz kötődő társművészeti szemináriumok, előadások, izgalmas könyvbemutatók várják a Hajdúböszörményi Írótábor zömében középiskolás tollforgatóit – Branczeiz Anna beszámolója az első napról.

 • Irodalmi Jelen

  Mi lesz veled, JAK?

  Megszűnés fenyegeti az egyik legrégibb írószervezetet. Rosszabb forgatókönyv esetén a József Attila Körrel együtt eltűnnének a JAK Füzetek, az alkotói csereprogramok, a műfordító tábor és a fiatalok számos bemutatkozási lehetősége. A szervezet sajtótájékoztatóján Gaborják Ádám és Kassai Zsigmond vázolták a jelen (vész)helyzetet.

 • Irodalmi Jelen

  „Olyan könyvet akartam írni, amiben lőnek”

  Erdélyi betyárok, cigánygettó, bandavezérek és gonosz üldözőik: Románia 1945 és 1989 közötti időszakába kalauzol bennünket Szabó Róbert Csaba új, Alakváltók című regénye, amelyet Budapesten, az Írók Boltjában mutattak be. – Szarka Károly tudósítása.

 • Boldog Zoltán

  Irodalmi törvényt sürget a JAK elnöke

  Idén egyedül Gaborják Ádám indul a József Attila Kör elnöki tisztségéért. Áttekintettük pályázatát, amelyben szó esik a szervezet állami függőségének csökkentéséről, az elmúlt évek értékeléséről és egy rejtélyes irodalmi törvényről is.

 • Irodalmi Jelen

  Ketten a Hímzőkörből

  Az Írók boltja „Frissítő” című, fiatal JAK-os költőket, írókat bemutató programsorozata keretében Gaborják Ádám beszélgetett Szabó Imola Juliannával és Tóth Kingával.

 • Irodalmi Jelen

  A víz az úr

  Két kötet, közös motívumuk a víz, de mindkettőt jellemzi a kötődés is egy-egy városhoz, városrészhez. Gaborják Ádám JAK-elnök beszélgetett nemrég megjelent könyveik kapcsán Nagy Márta Júliával és Szőcs Petrával.

 • Boldog Zoltán

  „Irodalmárok vagyunk, de nem hülyék”

  Gaborják Ádámmal beszélgettünk első, Megtalált helyed című kötetének megjelenése alkalmából többek között divatműfajokról, könyvdizájnról, ambícióiról, popkultúráról, és a József Attila Kör tiltakozásáról a német megszállás emlékműve kapcsán.

 • Irodalmi Jelen

  Tágra nyílt terek

  A „Térnyitás” elnevezésű konferenciát a FÉLonline című folyóirat szervezte, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen pályakezdő fiataloknak az általuk képviselt, társadalmilag jelentős témákban. A rendezvény szombati napján ellátogattunk néhány előadásra a velencei Ifi Szállóba.

 • Boldog Zoltán

  „Klausztrofóbiás lettem a sok lilagőzös tudományosságtól”

  Gaborják Ádámot, a József Attila Kör 2012. január 1-jétől megválasztott elnökét kérdeztük terveiről, az idei év rendezvényeiről, a tudományos pályáról, és arról, kíván-e szépirodalommal berobbanni a köztudatba.

 • Irodalmi Jelen

  „Szívesen olvasnék több kortárs külföldi irodalmat” – Évértékelő körkérdések 2011/5

  Az Irodalmi Jelen a 2011-es év irodalmi eseményeiről, könyveiről és a közeledő világvégéről kérdezett írókat, költőket, szerkesztőket, irodalomszervezőket. Ezúttal Erdélyi Ágnes, Gaborják Ádám és Korányi Mátyás válaszait olvashatják.