Irodalmi Jelen
 • Kabdebó Lóránt

  Helykeresés a létezésben

  Kedves Vince Barátom!

   

  A Székelyföld bemutatkozó estjén adtad kezembe legújabb, Szárnyvonal című, a létezésben helyünket kereső versköteted.

 • Irodalmi Jelen

  Aki szóra bírta a legnagyobbakat

  A 80 éves Kabdebó Lórántot köszöntötték a Petőfi Irodalmi Múzeumban egykori munkatársai, akik a PIM hangtárában tanulták ki keze alatt a mesterséget. Hogy milyen nagyságokkal és sokszor milyen kalandos körülmények között interjúzott az ünnepelt, azt is megtudhattuk az anekdotákkal tarkított esten.

 • Laik Eszter

  „Kitüntetésnek veszem, ha valaki Lórántként szólít”

  Interjú a 80 éves Kabdebó Lóránttal

  Egy beszélgetésre készülve az ember könnyen hiheti azt, immár milyen sokat tud interjúalanyáról. Kabdebó Lórántról nem lehet sokat tudni, amíg nem kezd ő maga mesélni életéről. Még a mellékesen megemlített momentumok is kész regények – például, hogy Barcsay Jenő unokaöccse, vagy hogy neki volt elsők között az országban laptopja.

 • Irodalmi Jelen

  Szabadság, humor és szakralitás – Nyolcvanéves lenne Orbán Ottó

  Egyedi, besorolhatatlan, de generációkon át ható költészet az övé – többek között ebben is egyetértettek az Orbán Ottó-emlékest közreműködői a PIM, a DIA és a Magvető Kiadó közös rendezvényén, melyen a költő születésének 80. évfordulójára emlékeztek.

 • Irodalmi Jelen

  Áldozatos életművek

  Egész napos konferenciával emlékezett a Magyar Írószövetség holokauszt-áldozat írókra, egy-egy előadást szentelve többek között Halász Gábor, Karácsony Benő, Pap Károly, Sárközi György, Szerb Antal munkásságának.

 • Irodalmi Jelen

  Irónia, paródia, mítosz? – Ötödik Veszprémi Regénykollokvium

  A veszprémi Pannon Egyetemen szeptember 19-e és 21-e között megrendezett Ötödik Regénykollokvium témája egy különös műfaj, a travesztia volt.

 • Kabdebó Lóránt

  A műfordítás összeköt

  Emlékek Turczi István Minden ablak nyitva című fordításkötete olvasása közben

  A műfordítást én ugyanolyan alkotói műfajnak tartom, mint bármelyik „eredeti” alkotást. Különösen most, Kazinczy éve táján jó ezt hangsúlyozni. Hiszen a tizennyolcadik század végén megújuló magyar irodalom éppen műfordításokkal jelentkezett először. Válaszul egy kihívásra: Herder jóslatára.