Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Írók a Margón

  Korántsem az irodalmi élet margóján tartják számon a Margó Fesztivál fellépőit: a több éve hagyományosan megrendezett sorozat idei estjein is számos jeles alkotóval találkozhatott a közönség. Sárkány Tímea a Petőfi Irodalmi Múzeumban két esten, Tóth Krisztina és Schein Gábor fellépésén vett részt, ahol a szerzők friss köteteiről zajlott beszélgetés a pódiumon.

 • Irodalmi Jelen

  „Bokáig pezsgőben” – Réz Pál 85

  A magyar irodalom élő legendáját, Réz Pált köszöntötték 85. születésnapján a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Bokáig pezsgőben című, frissen megjelent kötetben egy élet meséje elevenedik meg.

 • Irodalmi Jelen

  Zugligettől New Yorkig: egy művészcsalád legendáriuma

  A Hadik Irodalmi Szalon harmadik születésnapi estje évfordulóhoz méltó vidámsággal telt: Sárközi Mátyás felmenőinek legendáit az író mellett Lator László és Piros Ildikó segítettek feleleveníteni. Anekdotázós élménybeszámoló, Gordon Eszter fotóival.

 • Irodalmi Jelen

  Tuzai István: Teremtő terek – Arnulf Rainer és Baranyai András művészete

  Az egyik médium a fotó, és az általa rögzített kép, a látható világ „objektív” határa. A másik a ráhelyezett felülírt gesztus, a szubjektum belső képe. Létrejön-e a metszéspontban ez által valamilyen önálló entitás, vagy a közlési szándék keretein belül marad a megteremtett többlet? – Tandori Dezső, Bella István, Lator László és Kassák Lajos verseivel

 • Gömöri György

  Gömöri György: Borisz Paszternák, a túlélő és hiteles tanú

  ​​​​​​​Pár hónapja megjelent angolul a Nobel-díjas orosz költő és író Borisz Paszternák levelezése családjával. Ez a negyven éven átívelő levelezés, ha figyelmesen olvassuk, nem csak Paszternák személyes élményeinek és dilemmáinak részletes krónikája, hanem sokat elmond a Szovjetunión belüli változásokról is. – Gömöri György tárcája