Irodalmi Jelen
 • Oláh János

  Történelmi lecke

  Átvágnak rajtunk a tankönyvek, mint a tankok, láthatóan egy más világ felé.
 • Irodalmi Jelen

  Hársak alja – Oláh Jánosra emlékezünk

  Oláh János fia, Lackfi János a közösségi oldalán a Hársak alja című Oláh-verssel köszön el édesapjától. Az Irodalmi Jelen is ezzel a verssel emlékezik és búcsúzik az írótól.

 • Irodalmi Jelen

  „Ágról szakadt madár vagy te, elvettetve, elfeledve” – Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, első nap

  Az első szeptemberi hétvégén ismét a könyvkultúráé és a magyar nyelvé a főszerep a Budai Várban. Idén két jeles „díszvendége” is van az eseménysorozatnak: Csángóföld és az 575 éves könyvnyomtatás. – Képes beszámoló a gazdag programsorozat első napjáról.

 • Irodalmi Jelen

  Ringben a folyóiratokért

  A Magyar Írószövetség KultúrRing című sorozatának barátságos mérkőzésén a folyóiratok támogatásáról vitatkoztak a szakma képviselői. Kiütéses győzelem nem született, de nem is ez volt a cél, inkább a megegyezés: merre tovább.

 • Irodalmi Jelen

  Lelki mélységekből az ég felé

  Az Írószövetségben mutatták be Oláh János Belső tükör – Összegyűjtött versek 1958–2014 című kötetét, amely a Széphalom Könyvműhely gondozásában jelent meg.

 • Irodalmi Jelen

  Hangsúly az Akcenten

  Budapesten mutatkozott be az Akcent című lengyel folyóirat szerkesztősége a Magyar Napló és az Országos Idegennyelvű Könyvtár vendégeként. Elhozták magukkal a frissen megjelentetett lengyel nyelvű magyar költészeti antológiát is, a Még közelebb című válogatást.

 • Irodalmi Jelen

  „Sugárzó októberünk”

  A Magyar Írószövetség székházának udvarán irodalmi és művészeti szervezetek helyezték el koszorúikat az 1956-os forradalom hőseinek és áldozatainak emlékét őrző márványtábla előtt. A koszorúzás után került sor az Arany János Alapítvány díjának átadására.

 • Irodalmi Jelen

  Eltiltva és elfelejtve

  A 41. Tokaji Írótábor Eltiltva és elfelejtve címmel tárgyalta tovább a már tavaly elkezdett témát, ezúttal a magyar irodalmi élet 1965 és 1990 közötti eseményeit. A háromnapos rendezvény plenáris és munkacsoport-ülésekre, valamint felolvasóestekre tagolódott, emellett színházi est, borkóstoló és az írótábori díjak átadásával összekötött fogadás színesítették a programokat.