• Irodalmi Jelen

  Don Giovanni a mára varrva

  A hagyományos operaelőadásoktól merőben eltérő, újító jellegű premierrel lepte meg közönségét a Kolozsvári Állami Magyar Opera, Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című remekművével, amelyet negyvenegy éve nem játszott a társulat. Selmeczi György rendezése révén a címszereplő alakjában nemcsak a legendás nőcsábászt, hanem önmagunkat is felismerhettük.

 • Irodalmi Jelen

  Kékszakállú újraálmodott vára

  Az Erdélyben és Magyarországon egyaránt megünnepelt Bánffy-emlékév záróakkordjaként a Kolozsvári Magyar Opera színháztörténeti jelentőségű eseménysorozatnak adott otthont. A Bánffy Miklós Napok fénypontja Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának bemutatója volt, az 1918-as ősbemutató Bánffy Miklós alkototta látványterveinek rekonstrukciójával.

 • Irodalmi Jelen

  Mozart mára hangolva

  Egy menyaszony, két férfi, egy féltékeny feleség – a Kolozsvári Magyar Opera legutóbbi bemutatójának hívószavai. Azt gondolhatnánk, hogy kortárs vígjátékot reklámoz a Szamos-parti operaház, pedig Mozart közismert operájáról, a Figaro házasságáról van szó.

 • Irodalmi Jelen

  Bizánc, a közönségbarát opera

  Kortárs opera, amelynek gyönyörű dallamai otthon is a fülünkben visszhangoznak, modern zenemű, amely történelmi keretben mesél a mai ember morális válságáról – a Kolozsvári Magyar Opera Bizánc című előadásának ősbemutatóján jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  Ünnep, színpadra hangolva

  Itt nem lesznek lovak, valószínűleg nagy tömeg sem, de jelentős személyiségek a felvonulók között igen. Jó ilyenkor együtt látni Kolozsvár fontos művészeit, köztiszteletben álló személyiségeit. – A március 15. alkalmából szervezett kolozsvári ünnepségek művészeti programjában a színpadi produkcióké volt idén a főszerep.

 • Irodalmi Jelen

  Merészség a bel canto jegyében

  Közel harminc színpadi művel várja közönségét a Kolozsvári Magyar Opera a 2013–2014-es évadban. Az országos premierek közül az elsőre – Rossini Ory grófjának bemutatójára – szeptember 22-én került sor.