• Háromnapos határ menti kulturális fesztivált rendeznek Panyolán

  A népzenétől az akusztikus rockig terjedő zenei kínálattal, pajtaszínházi előadásokkal, porta- és gyerekprogramokkal, vízi sportolási lehetőségekkel, templomtúrákkal, tájjellegű ételekkel és pálinkakóstolóval várja a közönséget a 13. PanyolaFeszt augusztus 2. és 4. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán.

 • A Virtuózok tehetségeivel lép színpadra José Cura Tokajban

  A közmédia Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutatójának nyerteseivel ad közös koncertet José Cura argentin operaénekes szombaton a Tokaj Fesztiválkatlanban. 

 • Szente Anita

  Kortárs költő metálmítoszt teremt

  Dobai Bálint Titántorkú Sámson kötetbemutatójához

  Dobai Bálint, neved ezennel beíródott a metálmítoszok nagykönyvébe, s könyved bemutattatott Budapesten, a Nem adom fel kávézóban, a szerelmesek, avagy Bálintok napján, s a katolikusok nagy ünnepén, hamvazószerdán. A kötet újrakiadás, az eposzon apróbb finomításokat ejtett meg a szerző. A pompás kivitelezéstől maga Toldi Miklós (a kötet egyik „szereplője”) rockbandát alapítana örömében.

 • Irodalmi Jelen

  „Csak hangok hang után”

  Adott két költő, egy gitár, hús, vér, Róma és a halál – és már össze is állt a verses-zenés est, amely a római disznónak állít emléket. Pontosabban épp hogy feléleszti azt: Farkas Wellmann Endre verseskötetének darabjai saját és ezúttal zenészként fellépő költőtársa, Marcsák Gergely előadásában szólaltak meg az Urániában.

 • Irodalmi Jelen

  Költők és komponisták

  Zenés és – több értelemben is – mesés utazáson vehettünk részt Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költővel, aki ezúttal nem(csak) költőként, műfordítóként, hanem operatörténészként és -fordítóként jegyzi új kötetét, Az opera négy évszázada – költők és komponisták című művet.

 • Prekop Győző és Balogh Gyula, azaz a Huckleberry Guys (Forrás: Facebook)
  Boldog Zoltán

  A gőzös, a néger és a korbács

  A Huckleberry Guys együttes Mark Twain népszerű ifjúsági regényéből kölcsönözte nevét. Találkozhattunk velük a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Művészetek Völgyében és Szegeden is. Irodalmi áthallásokról, névválasztásról és az általuk képviselt irányzatokról beszélgettünk a formációt alkotó Balogh Gyula gitáros, énekes, dobossal és Prekop Győző szájharmonikással.

 • Boldog Zoltán

  „Felgyújtani Budapestet”? – A Lámpafény című albumról

  Harcsa Veronika magánkiadásban megjelent albumán főként a Nyugat különböző nemzedékeinek alkotásai közül válogatott, és az egymástól eltérő ritmikájú költeményeket a dzsessz segítségével próbálta egymáshoz és a könnyűzenéhez közelíteni. 

 • Irodalmi Jelen

  NÉGY ÉVSZAK - ANTONIO VIVALDI: SZONETTEK, Szilágyi Domokos, Kányádi Sándor, Juhász Ferenc versei, Cakó Ferenc animációs etűdjei Vivaldi zenéjére

    Megérkezett az új tavasz, vidáman
    köszönti őt az ujjongó madárdal
    (Vivaldi)

    A sárga dombra / pufók csecsemővel
    karján, kaptat / pufók madonna
    (Szilágyi Domokos)

    Ködben a torony
    megnyirkul a harangszó
    mire ideér
    (Kányádi Sándor)

    Csendből-bogozott erdő
    szikrázik a tél anyagában.
    (Juhász Ferenc)

 • Irodalmi Jelen

  „…festészet és rap-élet…” - Gazsi Rap Show az Epreskertben

   „Van több száz rappem, mit az idő igazol
  De, ha az időre nézek, az idő grimaszol
  Régen volt egy számom, hogy a sors fintora
  Karma az USA-i rap szinkrona
  De azóta rájöttem, hogy ez több sebből vérzik
  Mert ez olyan honi, hogy a csontjukon érzik
  Nem csak a nyelv, hanem a szöveg is Pest megyei
  Vágja ezt Monortól vissza a kápmegyeri…”