• Cristian Réka M.

  Irodalom és betegség

  Sylvia Plath tudományközi tükörben

  „Plath hálás anyag mind az irodalmárok, mind a lélekbúvárok számára, hiszen költészete vonzó dialóguslehetőséget kínál, betegsége pedig gazdagon dokumentált.” – Cristian Réka a közelmúltban megjelent A képzelet kockázata – Sylvia Plath életműve, élettörténete és betegsége című tanulmánygyűjtemény írásain keresztül vezet be a Plath-életmű lélektanának irodalmi vonatkozásaiba.

 • Irodalmi Jelen

  Az ördög joga a szerénységre

  „Megtudhatjuk, hogyan szöktessünk malacokat, mi az ördögöt akar az ördög, és milyen érzés egy igazolatlan létbe csúszni át. Vörös István élő ellenpéldája azoknak az íróknak, akik manapság azzal kísérleteznek, miként lehetne csökkenteni a színvonalat, hogy nagyobb közönséget szólítsanak meg. Ez egy olyan kabát, amit érdemes felpróbálni.” – Vörös István könyvét Rimóczi László ismerteti.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvörvény az Örkényben

  Az Olvasás Éjszakáján számos könyvesbolt várta Budapesten és vidéken az olvasókat – mi az Örkény Könyvesbolt programjára látogattunk el, ahol Lackfi János dombontúli lakóparkjának beköltőzőitől a 133 éves Petőfin át Thomas Mann kabátjáig rengeteg „szereplő” felvonult – az őket megálmodó íróknak köszönhetően.

 • Irodalmi Jelen

  Gerevich József: Pisztolylövés az éjszakában, avagy Marat halála

  „A Larsen-házban történtekről ellentmondóak az információk. A legvalószínűbb változat szerint már éjjel volt, amikor Munch odaért. A ház tele volt izgatott, ijedt és fontoskodó emberekkel.” – Gerevich József Teremtő vágyak című kötete tizenhét világhírű festőművész életének egy-egy érdekfeszítően izgalmas történetén keresztül mutatja be művész és múzsája szenvedélyes viszonyát.

 • Irodalmi Jelen

  Művészek, múzsák – és ami a háttérben van

  A Petőfi Irodalmi Múzeum „Művészet és pszichoanalízis” című sorozatában ezúttal Gerevich József pszichiáter-író új kötetét mutatták be, melyben (mély)lélektani utazásra hívja az olvasót a festmények világában. A szerzővel Valachi Anna irodalomtörténész és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  Múzsák fogságában

  Ismert emberek, történelmi személyek közelében élőkről írni sikkes és kelendő dolog. A híresség családtagjai, szeretői, barátai – csupa izgalmas reláció, mi pedig mohón vetjük bele magunkat a történetekbe, hogy részesei legyünk egy kicsit e közelségnek. Valachi Anna A nő számomra rejtély – József Attila asszonyai című kötete a női lélek hatását vizsgálja a költő életművében.

 • Laik Eszter

  A banáncserje-combú nők földje

  India fűszeres levegője töltötte be az Örkény Könyvesbolt galériáját – legalábbis képzeletben, hiszen a frissen megjelent indiai erotikus antológiáról beszélgetett Greskovits Endrével és Dezső Csabával Kőrössi P. József a Noran Irodalmi Szalonban.