Ugrás a tartalomra

"Mindenből kérek recipéldányt"

Boldog Zoltánnal a Könyvhétről

Minden nappal közelebb az év legjelentősebb könyves ünnepe, a Könyvhét. Mire várnak, mivel számolnak, mit kívánnak, ezt kérdezte az Irodalmi Jelen tizenöt irodalmártól (név szerint: Ádám Tamás, Andrassew Iván, Antall István, Darabos Enikő, Faludi Ádám, Géczi János, Hargitai Ildikó, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Láng Eszter, Pécsi Györgyi, Podmaniczky Szilárd, Szabó Tibor Benjámin, Tarján Tamás ). És a bónusz interjúk: Anonymus, Boldog Zoltán, Weiner Sennyey Tibor, Mányoki Endre.

Onagy Zoltán: Nyakunkon a Könyvhét (2011.06.02 - 2011.06.06), honnan, hogyan informálódsz, szakmabelinek illik, melyik kiadó mit jelentet meg?

Boldog Zoltán: Kapom a körleveleket, sajnos és hálistennek. Szörfölök kedvenc irodalmi blogjaim, portáljaim között.
 
Onagy Zoltán: Ha kicsit nosztalgikusra veszem, az emlékezet határán a Könyvhét – zsurnaliszta panellal – valóban a Könyv Ünnepe, az olvasó készült rá, fehér inget húzott, úgy indult a Térre, ahol helyileg felverve a helyi könyvesboltok sátrai. Egy időszakban érdemes volt jó viszonyt kialakítani az eladókkal, hogy a kötelező aktuálisokat meg tudja venni az olvasó a pult alól, mint például a Körképet, a Szép verseket, a Rivaldát, ezekből soha nem szállítottak eleget az első menetben. Mostanában valami okból nem érzem a régi áhítatot. Ugyan miért? A Könyvhét nem lehet korfüggő.

Boldog Zoltán: A haldokló és az 50-60%-os árréssel dolgozó könyveladás ünnepe ez. Nem a könyvek korában élünk, így minden Könyvhét önmagában is nosztalgia. Azért ne vegyük el annak a kevés embernek az örömét, aki szétnéz, és bevásárol karácsonyig. Ma már természetes, hogy mindennek van fesztiválja, a töltött káposztának is (amit akkor csinálnak, amikor karácsony előtt elfogy a könyvheti étek). Miért ne lehetne ennek is? Humorral kell sétálgatni.
 
Onagy Zoltán: Szerinted megmaradt a Könyvhét rangja a két másik könyves akció mellett? Ha három húsvét volna, törhetnénk a fejünket, melyik húsvét húsvét, melyik még húsvétabb.

Boldog Zoltán: Megmaradt. A nyár, a szabadtériség és a műanyag asztalok adják meg a rangját. Ez a leghúsvétibb, a legkarneválibb. A nők itt már a legszebb nyári ruhájukban flangálnak, míg a Könyvfesztiválon rajtuk a ködmön. A szép nők tehát megadják a rangját, csakúgy, mint a napfény. Amúgy meg kit érdekel, hogy mit árulnak?
 
Onagy Zoltán: Kicsi a piac és minden nappal vékonyodik az olvasói réteg. Szerinted a gyors egymásutánban lenyomott Feszt és Könyvhét nem fosztja-e ki egymást, húzza el a vásárlóerőt egymás elől? Vagy éppen ellenkezőleg?

Boldog Zoltán: Mondom, hogy az egyik fesztivál a kabátot veszi le a nőkről, a másik pedig a kardigánt. Egyébként régen mindig összekevertem a kettőt, mind a Könyvfesztet, mind a Könyvhetet, mind a kabátot, mind a kardigánt. Ha a nő jól felöltözött, akkor csak a karácsonyi könyvmustra rántja le róla a bugyit.
 
Onagy Zoltán: Kitől (kortárstól, magyartól) vársz új munkát, kötetet, mi az, amit feltétlenül megnézel?

Boldog Zoltán: Molnár H. Magor válogatott verseit, illetve disszertációját Szőcs Kálmánról. Orcsik Roli barátom új kötetét (Mahler letöltve), Weiner Sennyey Tibor barátom titkos kiadványait. Meg persze a sajátomat, mert mindenki kérdezgeti, hogy mikor lesz már. Na, nem lesz. Nagyon várom a Szép versek 2011-et, hogy megmutassák, milyenek is a szép versek.
 
Onagy Zoltán: Mi az, amit megvásárolsz, már most tudod, hogy biztosan?

Onagy Zoltán: Pofátlan vagyok, mindenből kérek recipéldányt, aztán behúzom magamnak.
 
Onagy Zoltán: Mekkora összeget tartalékolsz könyvheti vásárlásra?

Boldog Zoltán: Párezer - vonatjeggyel együtt.
 
Onagy Zoltán: Mi az, amit biztosan megkapsz baráti ajándékként?

Boldog Zoltán: Orcsik Roli kötetét.
 
Onagy Zoltán: Ki az a fiatal, országosan még nem ismert tehetség, akit szemmel tartasz?

Boldog Zoltán: Apóh Zsófia, Bencsik Orsolya, Hegedűs János, Jónás Tamás, Lanczkor Gábor, Orcsik Roland, Simon Adri, Simon Márton.
 
Onagy Zoltán: Ha tudsz valamit a könyvheti felhozatalból, szerinted mi lehet a Könyvhét sikerkönyve? Egyáltalán létezik még a fogalom, hogy „sikerkönyv”?

Boldog Zoltán: Nagyon bízom Coelho-ban és Esterházy Péterben.
 
Onagy Zoltán: Hagyatkozol a kiadói ismertetőkre, recenziókra, kritikára, vagy pedig évek óta jól bevált íróidat vásárolod?

Boldog Zoltán: Blogokra, internetes kritikákra gyakran építek.
 
Onagy Zoltán: Ha érintett vagy az idei Könyvhéten: mivel? Kötettel, író-olvasó találkozók, kiadói beszélgetések moderálásával?

Boldog Zoltán: Az IJ-nek tudósítok, és talán az IJ standjánál rendezett felolvasásokba is belekotyogok.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.