• Halmai Tamás

  Stílusjátékok a magyar költészet napjára

  Szívemben füstös kocsmavirág nyílik, didereg karcos, kehes átok bennem, fekete kendőm éjek feketítik, segíts, Virradat, dalokat lehelnem!
 • Salánki Anikó

  Az a tehervonat nem indult el

  Talán várnod kellett volna. Lehet, rossz helyen kerested a hitet, a megértést, a barátságot, lehet, hogy néha becsaptad magad. Kimondtad mindig, amit éreztél, megrántottad a vállad, ha óvatos jótanácsok körbe vettek és le akarták fogni kezed, vagy befogni pörös szádat. Toporzékoltál volna, de férfiként már nem lehetett, hát beleüvöltötted a langyos csöndbe, hogy „mást se tudunk, csak könyörögni, meg alázkodni, meg kérni”, és lemondóan tudtad, és magadnak bevallottad, roskadva állva a vakfoltos tükör előtt, hogy „ilyen vagyok én és sose leszünk mások.”

 • Böszörményi Zoltán

  A költő trófeái

  Csak a csókban érzem ezeket az ízeket, a felbolydultság zűrzavarában, az imákban. S ha megláncolják is kezem, a szabadon száguldó gondolattal működik képzeletem, új világot teremthetek, új határt a fényűző szónak, dimenziót, látványt, fényességet a felém igyekvő szárnyalásnak.
 • Báger Gusztáv

  Betűk tenyészete, mondat-telep

  Az ezerszemű látósejt, a minden mozzanatot dekódoló érzék egyetlen pillanatra megtorpan, kizárólag a költőre koncentrál, aki épp mereng, írja a verset, követi a hangok és a szavak rituális táncát, a kerti bimbózás lassú és lágy működését, a csókák profán idiómáját, május ölében parkok nyílását-csukódását,
 • Böszörményi Zoltán

  A vers a csend, az eldördülő ágyúban a golyó

  Költészet napi versvideó
  Böszörményi Zoltán költészet napi versvideója
 • Böszörményi Zoltán

  El nem küldött levél József Attilának

  A vers nem lett osztályharcos
  senki sem éhes a szóra de kívánja a kimondhatatlant a feltörő öröm ízét a koriander illatát a tüzet a lázadást a pillanatot amikor nem kell megalkudni senkivel és semmivel
 • Irodalmi Jelen

  Versszelfik a magyar költészet napjáról

  Az Irodalmi Jelen néhány szerzőjét arra kértük fel, készítsenek szelfiket kedvenc kortárs költeményükkel és József Attila-versükkel. Többek között olyan közismert költők versei kerültek a szelfibotok végére, mint Horváth Benji, Farkas Wellmann Endre, Tóth Krisztina, Orbán János Dénes, Ughy Szabina, Varró Dániel.

 • Varga Melinda

  Legyen minden napom egy vers!

  Az olvasás külön ajtó, ha úgy tetszik, vészkijárat, a vers pedig kiváltságos műfaj, az irodalom kegyeltje, a pillanat istennője, amely összeköti az ég és a föld tenyerét, s hogy ez a csoda mindennap megtörténjen, rajtunk, magyar versolvasókon is múlik.

 • Irodalmi Jelen

  Kortárs versdialógus – az Irodalmi Jelen költészet napi versösszeállítása

  …a költészet végtelen hatalma
  nyűgözzön le.
  Ezért, és csakis ezért ér

  …a költészet végtelen hatalma
  nyűgözzön le.
  Ezért, és csakis ezért érdemes élni!