Irodalmi Jelen
 • György Attila

  Csak egy példányban

  Tizenötmillió lélekben kaptuk meg.
 • Petrusák János

  Ne menjünk el Székelyföldre!

  György Attila székely, Csíkszeredában született, még él, a történetei miatt nem bicskázták meg. Önironikus, szövegironikus, minden-ironikus, amolyan „röhögjél, mert sírnod kellene” dikció. Az első mély, zsigeri felnevetés után erős továbbgondolásra késztethet az írás bennünket.

 • György Attila: Harcosok könyve

  Harcosok könyve

  0 Ft

  „Minden embert más és más képek kísérnek. Más képekkel álmodik a földműves, és ismét más képpel réved a kereskedő. E képek bizonyosabban jelzik az elhivatottságot, mint bármi más. Régen, az álomfejtők még tudták ezt, és néhány festő is tudta. Ezek a képek nem jelképek. Nem allegóriák, és nincs mélyebb értelmük. Megáll, és hosszasan megpihen rajtuk a tekintet. A sárban lépő lovak lába. A farkasok figyelő tekintete, A hegyek és a nők gerince. A markolaton nyugvó kéz. Ha ezeket látod, harcos vagy, gondolj erről bármit is.”

 • Irodalmi Jelen

  Erdélyi szépírók Jókai köpönyege alatt

  A Magyar Széppróza Napját, Jókai Mór születésnapját ünnepelték a magyar nyelvterület fontosabb kulturális központjaiban. Az elmúlt néhány napban kortárs kötetbemutatókról, felolvasásokról, székely humorestről, novellaíró-versenyről szóltak az irodalmi hírek. Erdélyben három városban tartott felolvasást az E-MIL: Kolozsvárott, Sepsiszentgyörgyön és Szatmáron – a kincses város széppróza-estjén jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  Touché – György Attila búcsúzik Mózes Attilától

  Elhunyt Mózes Attila író, irodalomkritikus, szerkesztő. György Attila búcsúzik Druszillájától, és az ő soraival búcsúzik az Irodalmi Jelen is az erdélyi magyar irodalom kiváló képviselőjétől.

 • Irodalmi Jelen

  Méhes György öröksége

  Átadták az idei Méhes György irodalmi díjakat, az elismerés névadójának, pedig posztumusz Lovagkeresztet adományozott az Osztrák Tisztek Egyesülete, melyet az író fia vett át. György Attila és Varga Edgár kaptak kitüntetést, Murányi Sándor Olivér pedig legényest járt.

 • Irodalmi Jelen

  „Inkább könnyedén olvasmányos, mint színvonalasan olvashatatlan”

  György Attila tavaly macskakalauzt írt, idén pedig a Bestiarium Siculorum című művében kitalált székely állatfajokról mesél. Könyveiről, írói hitvallásáról, a Tilos Kávéházról, valamint a nők és a macskák viszonyáról kérdeztük.

 • Irodalmi Jelen

  Szőcs Géza köszöntése 60. születésnapján

  Arany Ágnes, Bogdán László, Böszörményi Zoltán, Bréda Ferenc, Farkas Árpád, Géczi János, György Attila, Kemény Tamás, Ladik Katalin, Lövétei Lázár László, Makkai Ádám köszöntik a hatvanéves költőt.

 • Irodalmi Jelen

  Szívtűzoltóautó, föld és székely állatfajták

  A 24. Tusványoson, a Tilos Kávéház sátrában tartott hármas könyvbemutatón László Noémivel, Király Zoltánnal és György Attilával beszélgetett Lakatos Mihály és Gáll Attila.