Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Nevetni szabad

  Vajon miért száműzik a költők tréfás verseit a kötetek végére, a „zsengék” közé? Miért rótták fel Jókainak, hogy szórakoztatni is akar regényeivel? Ki volt a legmogorvább és a legvidámabb görög filozófus? Mindezekre és még sok más kérdésre választ kaptunk Margócsy István előadásán, aki az újraindult 2000 folyóirat estjén a humor és az irodalom kapcsolatáról beszélt – szórakoztatóan.

 • Irodalmi Jelen

  „Minden őszinte költő hazug olvasó”

  A nyári pihenő után igazi mélyvízzel várta közönségét a Petőfi Irodalmi Múzeum, amely egyben élvezetes lubickolást is jelentett: Kovács András Ferencet Margócsy István kérdezgette a Havas Judit szerkesztette estsorozat keretében. És KAF-fal együtt persze néhány alakmás is ott ült az asztalnál – habár szellemalakban.

 • Irodalmi Jelen

  A tudást nem kuporgatni kell, hanem megosztani

  Életének egyik legfontosabb eseménye volt, amikor az Országos Idegennyelvű Könyvtár az év olvasójának választotta. Saját bevallása szerint nem gondolta volna, hogy van ennél feljebb. Kiderült, hogy van. Zelei Dávid kapta idén a Bodor Béla-díjat.

 • Irodalmi Jelen

  Nagy író zord időkben

  Többször átértékelt, ellentmondásosan megítélt és maga is ellentmondásokat hordozó művész és politikus, akire azonban biztosan igaz: nagy író volt. A kétszáz éve született Kemény Zsigmondról irodalmárok és történészek részvételével rendeztek kerekasztalt, az apropó két kötet megjelenése.

 • Irodalmi Jelen

  A napsütötte sávon túl

  Fanfár hangja jelezte a Petri Györgyre emlékező rendezvénysorozat kezdetét a Petőfi Sándor utcai FUGA Budapesti Építészeti Központban. A költő december 22-én lenne 70 éves.

 • Irodalmi Jelen

  A magyar irodalom extrémsportolója

  Tandori a magyar irodalom extrémsportolója – jellemzi őt Tarján Tamás. A legradikálisabb magyar költő – fogalmaz Esterházy. Vagy csak egy vándor napóra, mely nem tesz mást: mutat. Utóbbiak már Tandori saját szavai – a 75 éves költőt a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték születésnapja alkalmából.

 • Irodalmi Jelen

  Álombunker

  Evellei Kata első verseskötete 2013 augusztusában jelent meg. Ajánlónkban Margócsy István fülszövegét és három verset olvashatnak.