Irodalmi Jelen
 • Tallián Mariann

  Ismernek téged

  Előadással egybekötött beszélgetés Mezey Katalinnal

  Mezey Katalin műveiből összeállított prózaszínházi előadást láthatott a közönség a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a Magyar Széppróza Napja alkalmából. A művekből készült jeleneteket Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek adták elő, a Kossuth-díjas íróval Lázár Balázs beszélgetett.

 • Tallián Mariann, Csornyij Dávid, Szalai Klaudia

  Lehetnék boldogabb

  Nőnapi versvideó
  Arcot a versnek című sorozatunk ezúttal Tallián Mariann író, színművész, aki Szendrey Júlia versét olvasta fel kameránk előtt. 
 • Tallián Mariann

  Feleségek felesége

  Szendrey Júlia verseit olvasva elképzeljük a nőkre erőltetett kötelező életfeladatot, a férfiaknak alárendelt, háztartásbeli szerepkört, amelyben az önállósulni vágyó asszonyok öntudatra ébredését csírájában fojtotta el a társadalmi elvárás. Kínálkozik a felvetés: a korszakon átsütő szabadságvágy
 • Az ősmasszívum peremén

  Az OIK fotókiállításán az üzenetek megfejtéséhez Kovács katáng Ferenc tankái adnak kapaszkodókat. Az üzeneteket Tószegi Zsuzsanna fotográfus rejtette el fényképein.

 • Randevú

  Bálint-napi szerelmes versvideó Böszörményi Zoltán verseiből Tallián Mariann és Lázár Balázs előadásában
 • Vers, látod a jövőt?

  Pódiumműsor Böszörményi Zoltán költeményeiből Tallián Mariann és Lázár Balázs közreműködésével
 • „Ferkó” nyomában

  Bemutatták Tallián Mariann A szegények fejedelme – II. Rákóczi Ferenc című könyvét a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
 • Tallián Mariann

  Hermina

  A férfi nekilátott a teendőinek, legelőször is felhívta a hivatalt, ahol titkári minőségben dolgozott, hogy beteget jelentsen. Aztán kikészítette a reggelit. Végig azon gondolkodott, felhívja-e az orvost, vagy elmenjen-e fodrászhoz. Bizonytalan volt ebben a kérdésben, végül is mi várna rá? A fodrász sikítva elküldené, az orvos pedig rendőrséget vagy mentőt hívna, egyik sem kellemes. Inkább arra voksolt, hogy majd ő elintézi ezt a dolgot Herminával.

 • Darabokra tépett táj – Szegeden

  Az Irodalmi Jelen 2020. júniusi Trianon-emlékszáma több mint 60 szerzőt vonultat fel a Kárpát-medence minden szegletéből. A folyóirat szerkesztősége úgy döntött, az emlékszámot több településre is elviszi egy négyállomásos zenés-verses, Darabokra tépett táj című pódiumműsor keretében. A műsor egyik állomása a szegedi Somogyi-könyvtár volt, ahol a műsor előadói, Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek a meghívott középiskolai osztályok számára voltaképpen egy rendhagyó irodalom-történelem órát tartottak.

 • Darabokra tépett táj – Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából

  Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs

  Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.

 • Pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-számából Szolnokon

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is. Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron. Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói.
 • Ötállomásos pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-lapszámából

  Kortárs verses-zenés pódiumműsor az Irodalmi Jelen Trianon-emlékszámából élőben és online közvetítéssel is.
  Ötállomásos turné öt különböző színházi produkcióval Győrön, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron.
  Terítéken: a jelenkori magyar irodalom legizgalmasabb szerzői és fiatal alkotói.
  Közreműködnek: Tallián Mariann és Lázár Balázs

 • Tallián Mariann

  Foszlott szál

  A háború után, amikor megkapta a hősi halált halt gyászjelentést, a szenes keresztet felállította az erdőbe, hogy legyen egy hely, ahol imádkozhat értük. Kifeszített egy sodrott, erős kötelet az otthona és a kereszt közé, hogy el ne tévessze az utat. A zsinór idővel mállani kezdett, már csak egy vékony, foszlott szál maradt belőle. Mint egy lelki köldökzsinór, ami összekötötte otthona tűzhelymelegével a halott férje és fia emlékét. Minden hét vasárnapján végigjárta ezt az utat.

 • Gáspár Ferenc

  A mese él

  Nagy fába vágta a fejszéjét Tallián Mariann, aki a világ nagy operameséi közül a wagneri művet dolgozta át. Tavaly már megírta sorozatának részeként Sztravinszkij Tűzmadár balettjét, vagyis ez már a második ilyen gyönyörű kivitelű, CD-melléklettel ellátott, művészi rajzokkal illusztrált könyv, melyben a művet kísértetek, félelmetes vihar, lidérces fények és más ijesztő elemek gazdagítják.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvjelző Varieté irodalmi estek – Arany balladák, Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínháza

  Könyvjelző Varieté irodalmi estek – Arany balladák, Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínháza.

 • Irodalmi Jelen

  Rivaldafény a főtéren

  „Egyébként olyan volt az egész, mint egy alternatív színház: Tokaj főterén felállítottak egy pódiumot, reflektorok világítottak meg minket a sötétben, néhányan – köztük én is – lámpalázasak is voltak mindettől. De nem volt rossz, sőt zsírszuper!” – Folytatódik Simon Adri minden formalitástól mentes élménybeszámolója Tokajból, sok fotóval!

 • Irodalmi Jelen

  Csángó dráma

  A Budai várban található Litea könyvesbolt hangulatos miliőjében mutatták be a héten Iancu Laura József Attila-díjas költő, író legújabb könyvét. A Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Petrás Incze János című drámakötetről Tóth Sándor költő beszélgetett a szerzővel.

 • Irodalmi Jelen

  A balladás mesemondó

  Ideje kijelölni helyét a magyar művelődés- és irodalomtörténetben, már csak azért is, mert Benedek Elek mellett ő volt a magyar gyermekirodalom megteremtője – mondták az előadók a Pósa Lajos-emlékév megnyitó ünnepségén, ahol a költő leszármazottai mellett a Jókai és a Gárdonyi család tagjai is részt vettek.