• Muszka Sándor: Szégyen

  Egy napra még visszatér a nyár,
  végigbiceg a kórházfolyosón,
  csattog a mankó, ahogy elhalad,
  mit kerestek itt,
  hol a madár se jár.

 • Irodalmi Jelen

  Sanyi bá visszatért

  „Olyan kötetet vehetünk a kezünkbe, amely olvastatja magát, s érdemes megfigyelni azt, hogy a szerző finom szociológiai megfigyelései hogyan csapnak át karikatúrába, paródiába, szatírába, görbe tükörrel bemutatandó a könyvet is inspiráló közösséget.” – Muszka Sándor A lusta dög című könyvét Molnár Dávid elemzi.

 • Irodalmi Jelen

  A Három testőr punkbandát alapít

  Varga Melinda verses beszámolója Demeter Szilárd, Muszka Sándor és Kubiszyn Viktor kolozsvári kötetbemutatójáról

 • Irodalmi Jelen

  Próza és tangó

  Könyvheti körképünknek a harmadik részéből megtudhatják, hogyan dedikáltak szerzőink, Muszka Sándor, Pál Dániel Levente és Varga Melinda az Irodalmi Jelen standjánál, milyen izgalmakat tartogat Kiss Judit Ágnes új nagyregénye, illetve hogyan kötődik a próza a tangóhoz.

 • Irodalmi Jelen

  Pályázat; A fellépés – Muszka Sándor humoreszkjei

  Továbbá egy nemes gesztussal felajánlom újrakiadásra eddigi életművemet, amelyik tartalmaz prózai regényt és novellát, valamint lírai verset.
  A hőseposszal párhuzamosan egy csujogatókötet megírásán is dolgozok, valamint egy kisregényen, melynek első sorait a fentebbi kikötéseim figyelembe vételével ide írok maguknak.

 • Irodalmi Jelen

  Vodka és vonat – Muszka Sándor versei

  az asztalra szórta nyugtatóit
  ez szilva
  ez körte
  ez barack
  ez málna
  ez virágoskert
  ez a gyerekkor

 • Irodalmi Jelen

  Muszka Sándor: A nyúlfejű lábszag

  Egy ilyen nagy teremben tervezem a dolgot, lesz az ajtón egy függöny, olyan, mint a színházban. Arra felírom nagy gótikus betűkkel, hogy kultúrember, kultúrkörnyezet, aztán ahogy belépsz, a terem közepén lesz egy installáció, mert abban most nagyon benne vagyok.

 • Irodalmi Jelen

  A flekkenfalvi lírikus és hajnali énekek

  Muszka Sándor és az Evilági Együttes Hajnali énekek című zenés irodalmi műsorával erdélyi körútra indult, többek között Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen, Gyulafehérváron, Nagyszebenben léptek föl. A líra és a dal különleges randevúja Kolozsvárott is megvalósult, és megismerhettük a költő új humoreszkhősét, Szilveszter Dánielt, a nehéz anyagi körülmények között tengődő flekkenfalvi költőt.

 • Irodalmi Jelen

  Ajánló – Muszka Sándor: Magányos nőknek, bukott fiúknak

  Hazamész hát egymagadban idegen / Tehervonat robog át a szíveden / Lefekszel és melléd bújik a hideg / Megöleled nem kell ő sem senkinek

 • Irodalmi Jelen

  A székely Villon versei

  Muszka Sándor Magányos nőknek, bukott fiúknak című új verseskötete egy olyan Erdélyt mutat be az olvasónak, ahol kilátástalan, nyomorúságos az élet, a könyvek csak tűzrevalónak jók, a politikusok az autonómiával kábítják az embereket, miközben sok fiatal „új hazát mosogat magának Angliában”. Varga Melinda írását olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Ilyen elődökkel szabad-e félnünk?

  Legutóbb egy antológia kapcsán volt Sepsiszentgyörgy vendége Muszka Sándor, most pedig frissen megjelent verseskötete és az azt kísérő, az Evilági együttes készítette lemez bemutatójára érkezett a megyeszékhely könyvtárába. A kézdivásárhelyi születésű, jelenleg Csíkszépvízen élő költő ötödik, Magányos nőknek, bukott férfiaknak című kötetét Nagy Koppány Zsolt szerkesztette, idén jelent meg a budapesti Orpheusz kiadónál.

 • Irodalmi Jelen

  A huszonegyedik századi góbé

  KritX

  Muszka Sándor Sanyi bá című kötete székely egypercesek gyűjteménye, amely az illusztrációkkal és a hozzá tartozó cédével a szórakoztató próza egy sajátos típusát teremtette meg.
   
   

 • Irodalmi Jelen

  Sanyi bá Budapesten

  HELYSZÍNI

  Budapesten járt Sanyi bá, polgári nevén Muszka Sándor, akit Murányi Sándor Olivér próbált kifaggatni a kolozsvári poétaság mibenlétéről. De Sanyi bá inkább attól volt elemében, ha olvashatott. Azt viszont igen jól adta, dülöngélt tőle mindenki jobbra-balra.

 • Irodalmi Jelen

  Sanyi bá (részletek)

  KÖNYVESPOLC

  „Aszongya, né, koma, vótam bent a városba az orvosnál, s az aszonta, hogy le van gyengülve az ivórendszerem, s mocsok dolog, met látod-e, ma reggel es felkeltem, s egy fél pálinka nincs, amit megittam, s mán az ágyból felkelni nem tudok” – Muszka Sándor székely egyperceseit olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Az irodalom nem való mindenkinek – Beszélgetés Muszka Sándorral

  Nem hiszem, hogy jó lenne, ha én kezdeném magam jellemezni, vagy arról beszélni, mit gondolok a saját költészetemről, már csak azért sem, mert ezt nagyban befolyásolná a napszak, amikor ezt teszem. Biztos vagyok benne, hogy reggel nyolckor egészen mást mondanék, mint mondjuk este hétkor. – Beszélgetés Muszka Sándorral