• Pusztai Ilona

  Üveggyöngyök a múltból

  Ki nem szeretett gyermekkorában régi fiókokban, dobozokban, elsárgult fényképek, képeslapok, levelek, préselt virágok, törött porcelánfigurák, olcsó, tarkabarka bizsuk rejtekhelyein kutakodni? Sal Endre szintén élvezettel kotorászott egykor nagymamája titkos fiókjaiban, ám felnőttkorában is megmaradt a múlt tárgyai iránti szenvedélye. Sportújságíróként munkája lett a hobbija, gyűjteni kezdte a régi újságok példányait.

 • Főfai Rita

  Az emberi és az ördögi

  A Szivárvány Birkenau felett jól átgondoltan, alapos kutatómunkát követően közelít a roma holokauszt témájához. Ennek ellenére azonban számos olyan prózapoétikai megoldást tartalmaz, amelyek miatt a szöveg több helyen közhelyessé vagy sematikussá válik. Pedig kellő potenciált rejtett magában ennek a fontos diskurzusnak a gazdagítására, melyek többnyire kihasználatlanok maradtak.

 • Főfai Rita

  Villámkritika Váradi József Szivárvány Birkenau felett című regényéről

  Főfai Rita kritikája Váradi József új kötetéről hamarosan olvasható lesz oldalunkon, de addig is videós villámkritikánkkal szeretnénk Olvasóinknak szórakoztató, élvezetes és változatos tartalmat kínálni és kedvet csinálni a könyv beszerzéséhez.
 • Irodalmi Jelen

  Ajánló Márkus András Paraszttartók kézikönyve című regényéből

  Márkus András Paraszttartók kézikönyve című első regénye nemrég a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. A nem mindennapi regényt csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

 • Irodalmi Jelen

  A történelem bábjátéka

  „A férfi és bábja, Vasilache különös, elszakíthatatlan kettősének hétköznapjaival párhuzamosan egy Bruno Matei nevű fiatalember múltja épül fel a szemünk előtt fejezetről-fejezetre, s bár nincs kétségünk, hogy a két keresztnév azonos személyt rejt, a kettősség jelzi a törést: Brunóból valamiképp Barna lett, s e változás nem jószántából történt.” – Laik Eszter írása Lucian Dan Teodorovici A bábmester börtönévei című regényéről.

 • Boldog Zoltán

  Botránynak is kevés

  Plakátok hirdették kötetét a metróaluljáróban, amelynek borítóján egy pisztoly látható. Verseiben annyi a természettudomány, mint egy reálgimnázium laborgyakorlatán. Dékány Dávid inkább vagány próbál lenni a Darwin Motelben, pedig az érzékenység jobban áll neki.

 • Irodalmi Jelen

  Hogyan lett tizenkét nőből fiatal szélhámos?

  „A novellák valahol félúton helyezkednek el Kafka és Örkény, a rémületes kiszolgáltatottság és a feje tetejére állított világ komikuma között.” – Laik Eszter írása Forgách András Valami fiatal szélhámos című kötetéről.

 • Irodalmi Jelen

  A regény, amelyben mindenki Magyar

  „Ha valaki azt kérdezi tőlem, hogy mi az a szívlekvár, akkor rendre azt válaszolom, egy recept az életre, helyesebben a lehetséges élésre, és egy étel, ami roppant vonzó és finom, csak éppen az elfogyasztása jár beláthatatlan következményekkel.” – Kőrösi Zoltánnal legújabb regénye kapcsán a mese erejéről, túlélésről, a patetizmus tévútjairól és fociról beszélgettünk.

 • Irodalmi Jelen

  „Egyre jobb vagyok”

  Kukorelly Endre Mind, átjavított, újabb, régiek című verseskötetéről beszélgetett a költővel Farkas Zsolt. A kötetben még a tizenkilenc éves Kukorellytől is szerepel vers – de arra jöjjön rá az olvasó, hogy melyik.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvbemutató kolbásszal körítve

  Még nem jártunk hentesüzletben irodalmi délutánon, Kőrösi Zoltán Szívlekvár című kötetének bemutatója tehát kihagyhatatlan volt. A beszélgetés előtt és után kóstoltunk mustáros kolbászt és vettünk egy kis dagadót is, az író pedig egyszer s mindenkorra tisztázta: sosem volt hentes.

 • Franz Kafka új arca

  Budapestre látogatott Michael Kumpfmüller német író, aki Kafka utolsó, rejtélyes szerelmét feldolgozó regényében átrajzolta az íróról őrzött „depressziós” képünket. A Goethe Intézetben Forgách András beszélgetett a vendéggel.

 • Boldog Zoltán

  Mit olvasott Lovasi?

  Lovasi András 400 oldalban mesél életéről, a Kispál és a Borz történetéről, olvasmányélményeiről, és lerántja a leplet egy-egy dal születéséről is. A könyv őszinte, tanulságos és meglepő. Egyik fontos üzenete az lehet, hogy a valódi sikerért meg kell dolgozni.

 • Irodalmi Jelen

  Budapesti balladák

  A verses regény feltámasztása után Térey János új műfajjal jelentkezett: verses novellákban írta meg Budapest rejtett történeteit. Városi bolyongásaiban nem a turistalátványosságok mentén, hanem emberi sorsok útvesztőiben kalauzol.

 • Irodalmi Jelen

  „Nagy kő esett le a szívemről, pont a tyúkszememre”

  Szívesen focizott volna a Parlamentben, de az a korszak lezárult – Kukorelly Endre Országházi divatok című, új kötetének sajtóbemutatóján Veiszer Alindának beszélt kétéves képviselősége tapasztalatairól, kudarcairól és nyereségeiről.

 • Irodalmi Jelen

  Térey János felolvassa verseit

  Térey János Moll című legújabb kötetéből olvasott fel néhány verset kameránk előtt.

 • Irodalmi Jelen

  „Kamu az ember”?

  Sopotnik Zoltán Saját perzsa című, prózai betétekkel megszakított verseskötete egy életrajzi kirakós játék családtagokkal, szellemekkel és szocreál hétköznapokkal.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  TOP 10 – 2013. június és Könyvhét

  Az Irodalmi Jelen TOP10-es könyvheti ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • Irodalmi Jelen

  Töltényhüvely szuvenírként

  Jászberényi Sándor költő és újságíró az egyiptomi forradalom haditudósítójává vált. Élményeit a Budapest-Kairó – Egy haditudósító naplója című naplóregényében olvashatjuk.

 • Boldog Zoltán

  „Nekem tényleg Móricz a numero uno”

  Barna Dávid, az Egy magyar regény című prózakötet rejtélyes szerzője válaszolt kérdéseinkre.

 • Irodalmi Jelen
  Boldog Zoltán

  Egy magyar blöff – Jegyzet az Egy magyar regényhez

  A kortárs magyar prózapoétika paródiája? Az irodalmároknak dobott gumicsont? Irodalomtörténeti lektűr? Egyáltalán ki az a Barna Dávid?