Bánki Éva

  Bánki Éva író, költő, irodalomtörténész, tanár 1966-ban született Nagykanizsán. Világirodalmat és kreatív írást tanít a KRE bölcsészkarán. Több trubadúrantológia főszerkesztője, A bűn nyelvét megtanulni címmel a kemény krimikről írt monográfiát (2011). Novellái Magyar Dekameron (2007) címmel jelentek meg. Regényei: Esőváros (2004), Aranyhimzés (2005),  Fordított idő I. (2015), Elsodort idő (2017), Összetört idő (2019). Felváltva él Velencében és Budapesten.

 • Bánki Éva

  A jövő megszűnt, mielőtt elkezdődhetett volna

  Sándor Zoltán Apátlanok című kötetéről

  A kötetcím rögtön fókuszba állítja a XX–XXI. századi magyar irodalom nagy témáját, az apát és az apátlanságot. Ami azért is különös, mert nem mindegyik novella hőse „apátlan”, nem mindegyik szöveg tematizálja nyíltan az apátlanságot, nem olvashatunk ebben a remek kötetben klasszikus apakeresős történeteket.

 • Bánki Éva

  A fénynek nincs története

  Páncélok, csápok, szívek, látni nem látjuk őket, de a sóvárgásukat érezzük. Cikáz a halál közöttük, de mind élni akar, villódzni, osztódni, remegni.
 • Karácsonyi levelek az Angyalhoz, a kis Jézushoz

  Az Irodalmi Jelen néhány szerzőjét arra kértük fel, hogy írjanak az Angyalnak, a kis Jézusnak levelet, amelyben visszaemlékeznek régi, gyermekkori karácsonyokra. Néhány költő versben fogalmazta meg a mondanivalóját, de volt olyan prózaírói is, aki humoros fiktív levelet írt (Gáspár Ferenc).

 • Tele vagyunk el nem mondott történetekkel

  Bene Zoltán beszélgetése Bánki Évával

  Bánki Éva 1966-ban, Nagykanizsán született, egy Felvidékről kitelepített családban. Budapesten érettségizett, majd az ELTE magyar–portugál szakán végzett. A diploma megszerzését követően ösztöndíjasként hosszú időt töltött Lisszabonban és Santiago de Compostelában, a spanyolországi Galicia Autonóm Közösség székhelyén. Az első trubadúr, IX. Vilmos aquitániai herceg költészetéről írott PhD-dolgozatát 1996-ban védte meg. A Károli Gáspár Református Egyetem docense, az intézmény kreatív írás specializációjának egyik alapítója és kidolgozója. Szépíróként egy novelláskötete, két regénye és egy regénytrilógiája jelent meg eddig.

 • Bene Zoltán

  Körkörös idő

  Vajon mi a helyes állítás: minden egyes emberi élet szent − vagy a csoport megmaradása számít mindenek fölött? Még ha a faj előbbre való is az egyénnél, igaz ez vajon a faj egy-egy populációjára is? Bánki Éva regényének egyik legfontosabb kérdése pontosan ez: tömeg- vagy bolytársadalom?

 • Bánki Éva

  Velence

  Részlet a hamarosan megjelenő Velence-esszékötetből

  Az egykori birodalom fővárosának lakói, a velenceiek megpumpolták, kiszolgálták, de közben megvetették ezeket a pénzes vagy becsvágyó, művelt, tehetséges idegeneket. Mert hiszen egyetlen palota sem maradhat fent szokások, nagycsalád, gondosan kimunkált társadalmi beidegződések nélkül. Ráadásul a született velencei arisztokrácia nem azért lakott palazzókban, hogy a szegényebb velenceiektől elkülönüljön.

 • Bánki Éva

  Örökpéntek

  Épp a hét napjait gyakoroltuk anyámmal, 
  mikor a vonat lihegve megállt Szombathelyen.
  Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek,
  szombat, vasárnap... Ma péntek van,
  és közben diadalmasan bömböl a hangosbemondó:
  Szombathely állomás! Szombathely állomás!
  Dühösen felpattantam: ha péntek van, akkor
  hogy a csudába érkezhettünk meg Szombathelyre?

 • Bánki Éva

  Hetvenhét szem rizs

  Reggel pontosan öt korty kávét iszom, tizenegyszer ellenőrzöm a nyílászárókat, mindig a metró harmadik kocsijába szállok, utána pedig hétszáztizenöt lépéssel érek be a munkahelyemre. Telefonos operátor vagyok: kismilliószor megkérdezik tőlem, mit csináljanak, ha beejtették a telefonjukat a fürdővízbe, ha nem működik rendesen a wifi, ha beragadt ez vagy az a gomb. Többnyire mindig ugyanazt felelem. Én vagyok a legjobb operátor a világon, semmi sem hoz ki a sodromból.

 • Bánki Éva

  Hogy egyem a szívüket

  Részlet az Összetört idő (Fordított idő III.) című regényből

  Gyűlölte a pillanatot, mikor az életben maradt gyerekeket meg kell fosztania a halál dicsőségétől, és át kell adnia a rabszolga-kereskedőknek. Semmi sem kárpótolhat az ilyen veszteségért. Csak akkor tapasztalhatod meg a legtökéletesebb odaadást, ha kioltod valaki életét. Anyád-apád sem szeretett annyira, mint a dicsőséges kiválasztottak, akik a haláluk óráján megajándékoznak a megistenülés pillanataival.

 • Bartal Mária és Bánki Éva

  Boszorkányhétfő

  Az Irodalmi Magazin boszorkánytematikájú számának estje iránt akkora volt az előzetes érdeklődés, hogy az ember már-már boszorkányságot sejtett a háttérben. De semmi bűbáj, csak az irodalom vonzereje: Bánki Évával és Bartal Máriával Molnár Krisztina beszélgetett a sötétség egykori és mai asszonyairól, akik a polkorrekt világában már jócskán megszelídültek.