Bánki Éva

  Bánki Éva író, költő, irodalomtörténész, tanár 1966-ban született Nagykanizsán. Világirodalmat és kreatív írást tanít a KRE bölcsészkarán. Több trubadúrantológia főszerkesztője, A bűn nyelvét megtanulni címmel a kemény krimikről írt monográfiát (2011). Novellái Magyar Dekameron (2007) címmel jelentek meg. Regényei: Esőváros (2004), Aranyhimzés (2005),  Fordított idő I. (2015), Elsodort idő (2017), Összetört idő (2019). Felváltva él Velencében és Budapesten.

 • Bánki Éva

  Velence

  Részlet a hamarosan megjelenő Velence-esszékötetből

  Az egykori birodalom fővárosának lakói, a velenceiek megpumpolták, kiszolgálták, de közben megvetették ezeket a pénzes vagy becsvágyó, művelt, tehetséges idegeneket. Mert hiszen egyetlen palota sem maradhat fent szokások, nagycsalád, gondosan kimunkált társadalmi beidegződések nélkül. Ráadásul a született velencei arisztokrácia nem azért lakott palazzókban, hogy a szegényebb velenceiektől elkülönüljön.

 • Bánki Éva

  Örökpéntek

  Épp a hét napjait gyakoroltuk anyámmal, 
  mikor a vonat lihegve megállt Szombathelyen.
  Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek,
  szombat, vasárnap... Ma péntek van,
  és közben diadalmasan bömböl a hangosbemondó:
  Szombathely állomás! Szombathely állomás!
  Dühösen felpattantam: ha péntek van, akkor
  hogy a csudába érkezhettünk meg Szombathelyre?

 • Bánki Éva

  Hetvenhét szem rizs

  Reggel pontosan öt korty kávét iszom, tizenegyszer ellenőrzöm a nyílászárókat, mindig a metró harmadik kocsijába szállok, utána pedig hétszáztizenöt lépéssel érek be a munkahelyemre. Telefonos operátor vagyok: kismilliószor megkérdezik tőlem, mit csináljanak, ha beejtették a telefonjukat a fürdővízbe, ha nem működik rendesen a wifi, ha beragadt ez vagy az a gomb. Többnyire mindig ugyanazt felelem. Én vagyok a legjobb operátor a világon, semmi sem hoz ki a sodromból.

 • Bánki Éva

  Hogy egyem a szívüket

  Részlet az Összetört idő (Fordított idő III.) című regényből

  Gyűlölte a pillanatot, mikor az életben maradt gyerekeket meg kell fosztania a halál dicsőségétől, és át kell adnia a rabszolga-kereskedőknek. Semmi sem kárpótolhat az ilyen veszteségért. Csak akkor tapasztalhatod meg a legtökéletesebb odaadást, ha kioltod valaki életét. Anyád-apád sem szeretett annyira, mint a dicsőséges kiválasztottak, akik a haláluk óráján megajándékoznak a megistenülés pillanataival.

 • Bartal Mária és Bánki Éva

  Boszorkányhétfő

  Az Irodalmi Magazin boszorkánytematikájú számának estje iránt akkora volt az előzetes érdeklődés, hogy az ember már-már boszorkányságot sejtett a háttérben. De semmi bűbáj, csak az irodalom vonzereje: Bánki Évával és Bartal Máriával Molnár Krisztina beszélgetett a sötétség egykori és mai asszonyairól, akik a polkorrekt világában már jócskán megszelídültek.