Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Ők a két nyertes – és az olvasók

  Harmadszor rendezték meg a Libri Irodalmi Díjak átadóját – az idei nyertesekben biztos nem fog csalódni az olvasóközönség. Mintegy tizenötezren szavaztak, és az ötfős zsűri: Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia választották ki a döntőbe jutott tíz, majd ebből a nyertes művet. Május 15-én kiderült, kié a fő- és a közönségdíj.

 • Irodalmi Jelen

  Négy nő

  Bár a nőnap alkalmából ülte körül az Írók Boltja pódiumasztalát négy nő – Csobánka Zsuzsa, Péntek Orsolya, Szilágyi Zsófia, Tompa Andrea –, és kérdezgette őket egy férfi, azaz Mészáros Sándor, a diskurzus egyáltalán nem „női” problémákat járt körül.

 • Irodalmi Jelen

  A tudást nem kuporgatni kell, hanem megosztani

  Életének egyik legfontosabb eseménye volt, amikor az Országos Idegennyelvű Könyvtár az év olvasójának választotta. Saját bevallása szerint nem gondolta volna, hogy van ennél feljebb. Kiderült, hogy van. Zelei Dávid kapta idén a Bodor Béla-díjat.

 • Irodalmi Jelen

  Írók iskolája

  Az érettségizők ballagásának előestéjén a Nyitott Műhelyben iskola és irodalom viszonyáról beszélgetett Szilágyi Zsófia és Szilágyi Márton, valamint Zsófi volt tanára, Szabolcsi János.

 • Irodalmi Jelen

  Adaptációk kortárs módon

  "Adaptációk" címmel rendezett minikonferenciát a József Attila Kör a Nyitott Műhelyben, izgalmas irodalmi, színházi és filmes témákkal, előadásokkal és beszélgetésekkel, kortárs költők, írók felolvasásával.

 • Irodalmi Jelen

  Márciusi fergeteg

  Ragyogó napsütésben vágtunk neki az ünnepi lázban égő fővárosnak, ám a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett ünnepi eseményekről hazafelé tartva már porviharon küzdöttük át magunkat a Szabadság hídon.

 • Irodalmi Jelen

  TOP 10 – 2013. november

  Az Irodalmi Jelen TOP10-es novemberi ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • Irodalmi Jelen

  Trialógus Móriczról

  Az idén 10. születésnapját ünneplő Trialógusok rendezvénysorozat első őszi vendége Szilágyi Zsófia volt a Veszprémi Egyetemen. Az est házigazdái, Ladányi István és Bozsik Péter Móricz Zsigmondról, tanításról és irodalomról faggatták a sorozatot elindító irodalmárt.

 • Márai: Micsoda, az én életem nektek egy gesztus?!

  Onagy Zoltán beszélgetése dr. Szilágyi Zsófiával

  Bele kellene törődnünk (végre), hogy a hazai értékrendünk és a világ ítélete nem feltétlenül esik egybe. Sőt. Ettől még nagyon büszkék lehetünk rá, hogy A gyertyák csonkig égneket szereti a világ. Rejtély van benne, szerelmi háromszög, közös Európa-tudat: és sokszor giccses, ráadásul van egy rész, ahol, emlékeim szerint, egy őzike néz be az ablakon, ez már szinte Bambis. De megérinti a spanyol, olasz, német, stb. olvasókat, ennek okát próbáljuk megérteni, de azért valahol, mélyen mégis rejtély.