• Laik Eszter

  A félelem síkos felülete

  Az Írók Boltjában mutatták be Böszörményi Zoltán új verseskötetét, és az esten nemcsak egy kis híján végzetes repülőút élménye elevenedett meg, de a remény és az emlékezés természetéről is szó esett a magyar költészeti hagyomány vonatkozásában. A költővel Varga Melinda és Mészáros Sándor beszélgetett.

 • Böszörményi Zoltán: Pörögnek a véletlen motollái

  Részletek a Kényszerleszállás Shannonban című verseskötetből

  Pörögnek a véletlen motollái,
  fenn, a csomagtérben a pillanat lila-zöld
  hátizsákja lapul. Csak működésbe kell hozni
  a visszaszámláló vörös kijelzőjét,
  a sors ezüstkerekeit, a látható láthatatlant,
  a villanást.

 • Irodalmi Jelen

  A gyergyói havasoktól a Földközi-tengerig

  A Sem a férfiban, sem a tájban már a borítójával felhívja magára a figyelmet: az egyszerre gyermeki és naiv, másfelől mélyen felnőtt és metaforikus ábrázolás mögött emocionális, ám nagyon is tudatos költő versei „rejtőznek”. Varga Melindával Böszörményi Zoltán, Mészáros Sándor, és Vörös István beszélgettek az Írók Boltjában.

 • Irodalmi Jelen

  Kavicsot dörzsöl a tenger ágyéka

  Bensőbb lebegéssel, örök jelenben
  élni a tágasabb létet

 • Irodalmi Jelen

  Orgia a Törzsasztalon

  A nagyváradi Törzsasztal legutóbbi vendége Zoltán Gábor volt, akit a beszélgetések állandó házigazdája, Kőrössi P. József kérdezett az elmúlt évben megjelent, Orgia című kötetéről.

 • Irodalmi Jelen

  Női minta – Csobánka Zsuzsa Emese versei

  A vágyakat szitálni tanulom,
  feldolgozni, mint az állatok testét.
  Hadd játsszanak vele gyerekek a gangon,
  a rothadó húsnak később lesz szaga.

 • Irodalmi Jelen

  Tisza-hangok és kentaur-lét

  Mahler zenéjéről, a Tisza hangjairól, Dezsőről, a félvér tacskóról, valamint Hamvas Béla hazai és külföldi recepciójáról is szó volt Orcsik Roland kolozsvári irodalmi estjén.

 • Irodalmi Jelen

  A marketing nem szitokszó

  „Engem nem a testi szenvedés vonz, sokkal inkább a pszichoszomatikus folyamatok, a fizikai és pszichés zavarok működése, illetve ami addig elvezet, de még ettől is jobban foglalkoztat, ami mindezeken túl van, a metafizika” – Áfra Jánossal a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjról, a kortárs magyar irodalom népszerűsítéséről, vers és képzőművészet, a Glaukóma és a Két akarat viszonyáról beszélgettünk.

 • Irodalmi Jelen

  Hiszek a varázslatban

  Fenyvesi Orsolya verseinek különleges atmoszférája, erős képi világa könnyen lázba hozza az olvasót. A Kalligram Kiadónál megjelent Ostrom című kötetéről, a mesék erejéről és a műfordításról kérdezte őt Ayhan Gökhan.

 • Irodalmi Jelen

  Budapesttől Barbadosig: a megismételhetetlen időtér versei

  Az Írók Boltjában mutatta be a Kalligram Kiadó Böszörményi Zoltán új verseskötetét, a Lábatlan időt. A szerzővel Mészáros Sándor, Hudy Árpád és Orbán János Dénes beszélgetett a versírás természetéről, újrakezdésről, alkotói színterekről és elődökről.

 • Irodalmi Jelen

  Négy nő

  Bár a nőnap alkalmából ülte körül az Írók Boltja pódiumasztalát négy nő – Csobánka Zsuzsa, Péntek Orsolya, Szilágyi Zsófia, Tompa Andrea –, és kérdezgette őket egy férfi, azaz Mészáros Sándor, a diskurzus egyáltalán nem „női” problémákat járt körül.

 • Irodalmi Jelen

  Vésztőtől Hömpölyzugig

  Az írók Boltjában Mészáros Sándor beszélgetett Márton Lászlóval, a Hömpölyzugi Köztársaságot megálmodó és papírra vető íróval.

 • Irodalmi Jelen

  A cölöpfalutól a Békás-szorosig

  Különös utat járt be Bóna László, a Kalligram Kiadó szerzője új kötetében: „Hongkong, Nagyvárad, London, Korond, Székelyudvarhely, Makaó, Torinó és Tai O” – írja a fülszöveg, ám az igazi felfedezések magában az író-utazóban zajlottak. Az Írók Boltjában beszélgetett a szerzővel Mészáros Sándor.

 • Irodalmi Jelen

  Egy vadnyugati szekéren

  Miután megismerte Petri gondolatait a szerelmi költészet nehézségeiről, úgy érezte, a kétezres években már egyáltalán nem érdemes ilyen témájú verseket írni. Aztán mégis visszatalált hozzájuk. A Nyitott Műhelyben Mészáros Sándor és Tarján Tamás jó hangulatú esten mutatta be Bajtai András harmadik, Kerekebb napok című kötetét.

 • Irodalmi Jelen

  Zsarolók és zsugoriak

  A Hurok voyeur-regény: azokba a szobákba enged belesni, ahol megköttetnek a korrupt üzletek, elhangoznak a zsarolások, leosztják a lapokat. Kerékgyártó István új regényéről Mészáros Sándorral beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  A levelekből előlépő Kosztolányi

  Kosztolányi-képünket évtizedek óta befolyásoló elírásokat, félreolvasásokat is tisztáz a kritikai kiadássorozat levelezés-kötetének első része. A monumentális levelezés első szakaszából született könyvet a kutatócsoport néhány tagja mutatta be az Írók Boltjában, hatalmas érdeklődés mellett.

 • Irodalmi Jelen

  Konzervatív forradalmár a menedzservilágból

  Rablóhalak címmel jelent meg Kötter Tamás első könyve. A novelláskötetet bemutatóján egykori tanárai közül Szécsi Noémi és Márton László, a Kalligram Kiadó részéről pedig Mészáros Sándor beszélgettek a szerzővel a budapesti Raktár Bárban.

 • Irodalmi Jelen

  Jó étvágyat a barátodhoz!

  Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! című regénye egy szerelmi háromszög alakulását mutatja be az internálótáborok világán át a Kádár-rendszerig. Csobánka Zsuzsa értékelte a könyvet.

 • Irodalmi Jelen

  A szegények iránti kötelességből

  Nyomasztó, fullasztó könyv a Nincstelenek, amely alig enged egy-egy gyors levegővételt, máris újra a víz alá nyom bennünket. Borbély Szilárd regényét Evellei Kata értékelte.

 • Irodalmi Jelen

  Panelregény jósnővel és kukkolással

  Tallér Edina Lehetek én is című könyvének egyik állandó szereplője egy jósnő, történeteinek gyakori helyszíne pedig a tömbház. A női témákat boncolgató prózakötetet Szőcs Henriette mutatja be.