Irodalmi Jelen
 • Rimóczi László

  A seholból a sehovába

  A valós és fiktív helyszíneken játszódó történetek egy pontban találkoznak: mindegyikben benne rejlik az elképzelhetőség potenciálja, hogy ez akár meg is történhetett volna valahol, valamikor. A kibontott témák a halál és a szerelem körül forognak, ami még banális is lehetne, ha lepusztult környékekkel és kilátástalan emberi sorsokkal nem szélesednék a spektrum. – Rimóczi László írása Bodor Ádám Sehol című kötetéről.

 • Murányi Sándor Olivér

  A kérdező oldala

  Beszélgetéssorozat Bodor Ádámmal – éves megszakításokkal. Nyolcadik alkalom.
 • Irodalmi Jelen

  Bodor Ádám és a börtönigazgató lánya

  Bodor Ádám székelyudvarhelyi estjén egészen a perui úszó nádszigetekig kalandozott a beszélgetés, és az író azt is elárulta, hogy a többnyire unalmas interjúkérdések helyett mit szeretne egyszer istenigazából hallani.

 • Irodalmi Jelen

  Az íróság ma már egyfajta utólét

  A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Andrássy úti fiókjában családias hangulatban került sor Bodor Ádám és Halász Margit beszélgetésére, amelyben a „csobogó patak és pásztorlánykák”-mentes Erdély-képek mellett az író fontosabb műveiről és alkotói módszeréről is szó esett.

 • Irodalmi Jelen

  Túlélési stratégiák – Bodor Ádám, Dragomán György és Szabó T. Anna székelyudvarhelyi estje

  Erdélyi születésű, Magyarországon élő közismert alkotókkal: Bodor Ádámmal, Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával találkozhatott a székelyudvarhelyi közönség a G. Caféban. Bár a rangos rendezvényen személyesen nem tudtunk részt venni, Murányi Sándor Olivér, az est házigazdája rögzítette az elhangzottakat, és eljutatta szerkesztőségünknek.

 • Varga Melinda

  Képzelt séta peremvidéken

  Írásunkkal a 80 éves Bodor Ádámot köszöntjük

 • Irodalmi Jelen

  Sinistra körzetből békésebb vizekre

  A székelyudvarhelyi G. Café vendége volt nemrég a Kossuth-díjas Bodor Ádám, akivel ugyanitt több ízben is találkozhattak már székelyföldi olvasói. A Pest és/vagy hegy? című rendezvény házigazdája Murányi Sándor Olivér volt.

 • Szőcs Géza

  Szőcs Géza: Bodor 75

  ... irodalmi közvéleményünk nem szereti, ha díjakat alapítok, úgyhogy mostanában nem dédelgettem tovább ezt a gondolatot. Ezzel szemben – hogy ne csupa évfordulós, születésnapos, eseményhez kötött, s így hivatalos ízű textusokba foglaljuk, amit gondolunk – most helyesnek vélem, ha néhány héttel Bodor Ádám 79 születésnapja után, nem szervezett, nem kollektív formában, nem a PIM-ben, hanem csak így, az Irodalmi Jelen köznyilvánosságának magányában poharam az egészségére emelem, újra átadva neki akkoriban írott szavaimat.

 • Boldog Zoltán

  Irodalom és képmutatás

  Lehet-e őszintébb egy köpés, mint egy gratuláció? Jót tesznek-e a közösségi oldalak a kortárs irodalomnak? Nyitottak vagyunk-e egymás véleményére, vagy mindenki csak a saját „igazságát” szajkózza? Jegyzetünkben ezekre keressük a választ.

 • Mányoki Endre

  Leütés 47. – Koldusok irodalma – Mányoki Endre tárcája

  A diskurzusnak ma nem arról kell, kellene szólnia, hogy értékes-e vagy értéktelen a közelmúlt s a jelen magyar irodalma, hanem arról, hogy mit kezdjünk a hovatovább szellemi képviselet nélkül maradt országgal.

 • Irodalmi Jelen

  Kitalált tájakon

  Bodor Ádám számára Magyarország nagyon unalmas hely, írásra Erdély ihleti. Készülő könyveiről sosem beszél, és a medvéket nem kedveli – derült ki a székelyudvarhelyi G. Caféban tartott író–olvasó találkozón, amelynek házigazdája Murányi Sándor Olivér volt.

 • Irodalmi Jelen

  Lappangó Október – Naplók, levelek, tárcák, 1956–1998

  A nemzetelnémítás képei közt az egyik: szíjra fűzött gyerekek közt, amidőn csak néma ajakmozgás mímelte a szót, mert hangot se tűr a török, mert arcba csap ostor… Az élményt (…) – azt hiszem – ismerem. (Illyés) ment Budán hazafelé a kislányával, aki valamit mesélt neki. Egyszer csak a kislánya hangja elhalkul, beszél tovább, de suttogva. A kislánya már előbb észrevette: orosz katonák álltak az úton… (Hubay Miklós, 1970)

 • Irodalmi Jelen

  Aki keveset szól – Bodor Ádám a Nyitott Műhelyben

  Biztos mindenki ismer legalább egyvalakit, aki ritkán szól, de ha mégis, nos, az üt. Sokkal tovább emlegetjük, mint a rendszerint a középpontban lévő viccgyáros poénjait. Bodor Ádám is ilyen, epitheton ornansa a „szűkszavú” lehetne, rettegett interjúalany hírében áll. November másodikai könyvbemutatóján is bizonyította, hogy betalált.

 • Onagy Zoltán

  Tamási Áron

  ​​​​​​​Például: hogy a gyerek addig gyerek, amíg annak tartja magát. Vagy, hogy a feladatok elől nem lehet elmenekülni, mert gyorsabbak nálunk, utolérnek. Vagy, hogy: az állat az ember barátja. Vagy pl.: lopni, ha az éhség a tét, nem akkora bűn, mint ahová a Tízparancsolat sorolja.

 • Február - A bőség zavara
  Irodalmi Jelen

  Február - A bőség zavara

  Február - A bőség zavara

 • Onagy Zoltán

  Bodor Ádám

  Bodor Ádám megnyugtatja az olvasót, pontosan középen állunk a tündéri valóság, a valóság tündérei és a gonosz mindent naturáló léte közt. Ha akarunk, döntünk, irányt választunk. De nem kötelező dönteni. Az élet függetlenül robog, dönt helyettünk.