• Irodalmi Jelen

  „Sejtettem, hogy az irodalom világa lesz az otthonom” – Beszélgetés Mohai V. Lajossal

  Szülőföldje Kanizsa, otthona Buda – a távolság csupán földrajzi, mert eddigi életműve e kettő metszéspontjában helyezkedik el. Író, költő, irodalomtörténész, aki az Eötvös Collegium alma matere után a saját útját taposta ki. Mohai V. Lajossal nemrégiben átvett József Attila-díja kapcsán beszélgettünk.

 • Irodalmi Jelen

  „Ez a vidékizés nem hangzik sokkal jobban, mint a cigányozás”

  Lanczkor Gábor friss József Attila-díjas költővel interjúztunk többek között az elismeréshez való viszonyáról, vidékiségről, Berzsenyi Dánielről, Barna Dávidról, a doktori disszertációjáról és készülőben lévő köteteiről.

 • Boldog Zoltán

  Irodalom és képmutatás

  Lehet-e őszintébb egy köpés, mint egy gratuláció? Jót tesznek-e a közösségi oldalak a kortárs irodalomnak? Nyitottak vagyunk-e egymás véleményére, vagy mindenki csak a saját „igazságát” szajkózza? Jegyzetünkben ezekre keressük a választ.

 • Orbán János Dénes
  Varga Melinda

  Kolozsvári diákdiktatúra, tróger Pannonius

  Huszonkilenc évesen József Attila-díjat kapott, amelyet bőrszerkóban vett át. Idén Babérkoszorú-díjjal tüntették ki. Orbán János Dénessel beszélgettünk, aki jelenleg egy agresszív spielregényen, valamint egy kötetnyi Janus Pannonius-átköltésen dolgozik, és legszívesebben átírná a magyar irodalom tanításának kerettanterveit.

 • Irodalmi Jelen

  Rögtönzött antológia az idei József Attila-díjasok életművéből

  FŰALATT

  A 2013-ban József Attila-díjjal kitüntetett alkotóktól válogattunk egy-egy interneten fellelhető szemelvényt, amelyet néhány mondatos pályaképpel egészítettünk ki.
   

 • Klebelsberg Karina

  A hitelesség aspektusai

  A József Attila-díj körüli vitához kapcsolódva közöljük azt a levelet, amelyet 9 szakmai szervezet juttatott el „Réthelyi József” miniszterhez. Körüljárjuk a levél hitelességével kapcsolatos problémákat is.

 • Irodalmi Jelen
  Klebelsberg Karina

  Kérdések helyett felszólítás

  Az El a kezekkel a József Attila-díjtól! csoportról, az állami díjak és központi finanszírozás rendszeréről olvashatják jegyzetünket.

 • Boldog Zoltán

  Műbalhé és listaháború

  Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárt kérdeztük a József Attila-díj körül felmerült vitás kérdésekről, a díj presztízséről és a párbeszéd lehetőségéről az írószervezetekkel.

 • Irodalmi Jelen

  Az a baj, hogy az esszén gondolkodni kell

   
  Végh Attila költőt, esszéírót, szerkesztőt kérdeztük a József Attila-díj apropóján.
   

 • Boldog Zoltán

  A díjátadó és a mítoszok

  Krusovszky Dénest kérdeztük a József Attila-díj kapcsán költészetéről, szerkesztői tevékenységéről és arról, miért nem vette át az elismerést.