1974. augusztus 22-én született Szegeden.

  1992 és 1998 között tanulmányokat folytatott a József Attila Tudományegyetem magyar, illetve irodalomelmélet és interpretáció speciális képzés szakán. Középiskolai tanári diplomáját 1998-ban kapta meg. 2010-ben OKJ rendszerinformatikus képesítést szerzett.

  Kötetei: Komplemente (Tipp Cult, 2010), Földerengés (Gondolat, 2015).

  A Spanyolnátha, a Magyar Napló, a Parnasszus, az Irodalmi Jelen stb. szerzője. 2010 és 2014 közt a Gondolat Kiadó szöveggondozója. 2010 és 2012 közt a Dokk irodalmi portál, 2014-től a Holdkatlan szépirodalmi és művészeti portál szerkesztője. 2017 májusától az Irodalmi Jelen kritikarovatának szerkesztője.

  2013-ban és 2018-ban NKA-ösztöndíjban részesült.

  2015 óta a Magyar Írószövetség tagja.

  2019-ben Bella István-díjban részesült.


   

  Még hogy nincsenek véletlenek, még hogy csak kivéletlenezett helyzetekben hat a szó. Alighogy leírom: Földerengés, mozogni és morogni kezd a föld, ijedtemben a hatmásodpercest elírom hatmásdopersecnek. Mozrogni, morzogni, ez is benne van a pakliban. Elnézést minden hanghibakiért; a technika ördöge, akár a nyomdáé, nem bír magával néha. Most néha van, egy hatmásodperces reng, földerenghetett valami technikai a földnek néhai hőskorából — a Simonadriai-tenger alatt húzódó törésvonal mozroghat, morzoghat egy hatmásodperces nagyot. Ijedtemben megijedek attól, hogy megijedek. Belemorzongok, a líraföld mennyire belsőrendű.

  Pont ezt akartam mondani, az elveim hegyén volt már, mondja a föld, és elremegi, amit a Földerengés ügyében elrebegni szeretnék. Simon Adri, ha verset olvas, hangosan, föl, a sajátjait, mélyéről az összecsúszó, szeretkező kőzetlemezek visszafojtott hangján szól, s a hang azzal a mozgással, a mozgás azzal a hanggal, belsőrengű. Hanghibakizni is kivéletlenezettül tud, kivágni magát, felülemelkedni, imprózni. Képes hosszan zavarba, mélyen a szemgödrébe ejteni a technika-teret. Messziről látni, hogy ideje onnan a saját hajánál fogva ki tudja húzni magát. Ideje teret vágnia magán, mondja, és kihagy, szünel, szünjelel. Olyankor aládolgoznak szófürdők, szódzsakuzzik, pezsgős kaval-kádak. Tiszta források, talaj- és belvizek, fakasztások.

  Simon Adri tud tudatosan élni. Tudja, hogy jobb fényni, mint megijedni, tud élni magával, fénnyi-maga-magával, miközben öngyilkos, lubickoló hajszárítóversekkel fekszik, csendes bajszállítóakkal kel; álmában viaskodik a robajcipelőkkel, akik nem tudják konzerválni sem a hatmásodperceket, sem a hatmásdoperseceket. Tudhat tehát valamit, ez is benne van a pakliban. Nem véletlenül látni az időt, ami technikailag neki dolgozik, hiszen rendre a kedvéért egyensúlyozza ki magát a nyári és a téli időámítás. Nem csalás, nem számítás: aki a mérleg anyanyelvét hozzá hasonlóan elsőrengűn beszéli, az általa jó eséllyel maga is rengethet maga körül, alatt, felett levegőt, földet, eget. Ringathat, igazából azt akartam mondani, már a nyelvem hegyén volt.

  Vass Tibor

 • Simon Adri

  A felejtés birodalmába csigalépcső vezet

  Különös kötet a Legenda, Rózsássy Barbara új verseskötete. Címek, cikluscímek és oldalszámok bójái nélkül hullámzó versek, versciklusok alkotják, s a kötetet szervező formai váltások úgy követik egymást, mint a tengeri áramlatok. Az első rész felező hatos ütemhangsúlyos, rímtelen formát ölt, aztán a lassú felvezető után a szöveg felpörög, és egy szonettkoszorú darabjai lüktetnek végig az olvasó tudatán, majd a végén a hullámok lecsendesednek, és nyugodtabb, prózaibb hangvételű záró rész következik szabadversben.

 • Simon Adri

  A fecskék és a zen

  Mellesleg már két éve gyakorlom a mindfulnesst, az éber tudatosság szintén a buddhista technikán alapszik,  ráéreznék a zenre, azt hiszem.
 • Viola Szandra

  Sportos irodalom

  Néhány kortárs szerzőt kértem meg, hogy beszéljenek arról, milyen szerepet tölt be életükben a sport, hogyan inspirálja őket az alkotásban.

 • Simon Adri

  Kölyökszaké, nimfománia, tangóharmonika

  Járatom a Ma este színház! nevű hírlevelet, amely last minute jegyeket kínál, reklámja szerint féláron, valójában plusz párszáz forint kezelési költséggel, amitől mindjárt kétharmad áras lesz a jegy, de mindegy is, mert még így is simán ki lehet fogni olcsó színházbelépőket, főleg a színpadtól távolabbi sorokba (jó szeműek előnyben).

 • Simon Adri

  A könnyűvé vált kereszt

  …És majd végre letehetem
  a könnyűvé vált keresztet,
  amint kínzó addikcióim
  a napokból mind kivesztek,

 • Simon Adri

  „...ez sem csak geográfia”

  Ha a Lest hallgatom, szeretnék Judit lenni, szeretnék ilyen törvényenkívülien szeretve lenni, szerveim mulandóságában időzni, nőköltő tekintetét hordani magamon meleg ruhaként a hűvös októberben, szívbe rejtve, létre-beszélve lenni csak, lesgólt rúgni a mindent eldöntő meccsen, amit nem adnak meg, ami nem adatik meg soha, útfélen elszórt nőiségem a nőköltő verseiben újra meglelni.

 • Irodalmi Jelen

  Ady maszkjában

  Az Irodalmi Jelen tavalyi versösszeállításának felelevenítésével zárja az Ady-évet.

  Ezer este múlik ezer estre,
  a vérem csak hull, hull, egyre hull,
  különös fantommal csatázom,
  orvul gyilkol és kegyetlenül:
  a láthatatlan Nagyúr.

 • Simon Adri

  Kísérletek hiánypótlásra

  „Az alany kettőződése, sokszorozódása, a sokszorozódásban az önazonosság elvesztése, a súlypontok áthelyeződése nem egyszerűen megtörténik, hanem folyamatos, a cselekményszálak nincsenek elvarrva, hanem egymásba fonódnak, egymást folytatják.” – Simon Adri kritikája Kali Ágnes debütkötetéről.

 • „Amikor történik valami az élet szebbik felén”

  Beszélgetés Simon Adrival

  Költő, szerkesztő, az Irodalmi Jelen kritikarovatának vezetője, de mindenekelőtt „simonadri”, akire nehéz nem odafigyelni, ha mikrofon elé áll egy-egy esten. Verseiből egyszerre árad a melankólia, a humor és a szenvedély. Hogy e három miként fonódik össze benne és a műveiben, többek közt erről beszélt munkatársunk, a nemrég Bella István-díjjal kitüntetett Simon Adri.

 • Simon Adri

  Galambok városa

  A belvárosi épületek homlokzatát is belakják
  a szapora lények, eszi a vakolatot a maró ürülék.

 • Irodalmi Jelen

  Távoli, halkuló gyerekdal – kisfilm Simon Adrival

  Az őszökkel meghal bennem egy távoli, halkuló gyerekdal, amit nem hallok már lassan negyven éve, nagy égi hangtárban hever félretéve.
 • Simon Adri

  Őszi dallam

  Ez az ősz sorvadás. Az őszökkel meghal
  bennem egy távoli, halkuló gyerekdal,
  amit nem hallok már lassan negyven éve,
  nagy égi hangtárban hever félretéve.

 • Simon Adri

  Lopakodó, gyilkos ösztön ébred

  Lopakodó, gyilkos ösztön ébred
  az emberben, mint minden állatban.
  Izmai izzasztó lázban égnek,
  állapota többnyire áldatlan,
  ráunt az erősek mítoszára

 • Maraton reggeltől éjjelig

  A 2019-es Versmaratont a költők és a közönség dicséretes kitartásán túl még egy program is nevezetessé teszi: idén először adta át a Magyar Írószövetség a Debüt-díjakat. Három kiemelkedően tehetséges fiatal vehette át az elismerést, akiket Petőcz András, Smid Róbert és Nagy Koppány Zsolt méltattak.

 • Simon Adri, Szilágyi-Nagy Ildikó

  Az ugaron zárvatartás

  A nincsen himnusza – kortárs versek Ady Endre halálának századik évfordulójára

  Én vagyok a föld bolondja.
  Milyen vérsivatag bennem!
  Véresbronz lemezzel bevont
  Serleg mélyén végleg ébren
  alszik füsttelen tüzem.

 • Formanek Csaba
  Simon Adri

  A fekete árnyalatai

  „Mert végül, bolyongásunk, útkeresésünk, tévelygéseink, függőségeink, kritikus tömegével önmagába zuhanó, összeroppanó egónk bemutatása során, a színdarab befogadásakor önmagunkkal találkozunk, ez volna talán a színházba járás egyik értelme.” Formanek Csaba Hádész – Látomások az Alvilágból című darabjának előadásán Simon Adri járt.

 • young-woman-1745173_960_720_0
  Varga Melinda

  Magántenger a csontégbolt alatt – Eszteró István, Simon Adri és Vesztergom Andrea versei

  Eszteró István, Simon Adri és Vesztergom Andrea versei.

 • Szótag utca, Rím körút – Simon Adri verses reflexiói Vörös István költeményeire
  Simon Adri

  Szótag utca, Rím körút

  Verses reflexiók Vörös István költeményeire

  Simon Adri verses reflexiói Vörös István költeményeire. Isten nem levéltáros. Szótag utca, Rím körút.

 • Irodalmi Jelen
  Simon Adri

  Könyvek nyárra dióhéjban 2.

  "Az életművész szó hallatán egy léha, felelőtlen szerencselovagot képzelünk magunk elé, aki az élet nyílt vizén sodródik, meglovagolva egy-egy ígéretesebb hullámot. Zsille Gábor azonban nem ilyen: ő a szó legletisztultabb értelmében művésze életének, sorsa alakításának." – Nyári sorozatunkban a délutáni kávészünet perceire ajánljuk rövid könyvismertetőinket könyvheti és akörül megjelent könyvekről. Ma Simon Adri írásait közöljük Csillag Tamás, Zsille Gábor és Paládi Zsolt új kötetéről.