Ugrás a tartalomra

Milyen volt a 2014-es irodalmi év?

Hónapról hónapra haladva összegyűjtöttük az idei irodalmi év emlékezetes eseményeit. Arra biztatjuk olvasóinkat, hogy hozzászólásaikkal bővítsék listánkat!

Január

Az irodalmi év viharosan kezdődött. Olyannyira, hogy még a 444.hu ingerküszöbét is meghaladta a Litera Az év könyve 2013 szavazását követő botrány. Ennek története dióhéjban annyi, hogy a Litera szerkesztőségének nagyon nem tetszett, hogy Böszörményi Zoltán Katedrális az örök télnek című könyve első helyezett lett a versenyen, ezért egy jegyzetben elhatárolódtak az eredménytől.

Az Írók Boltjában bemutatták a 2013-ban megjelent, Kosztolányi 1901 és 1907 közötti levelezését tartalmazó kötetet, amely a kritikai kiadás egyik újabb darabja. Kosztolányiból az év többi részében sem volt hiány.

Február

Borbély Szilárd halálhíre megrázta mindazokat, akik ismerték a szerzőt és életművét, a kettő között húzódó, de csak az érzékenyebbek számára nyitva lévő ösvényt. A József Attila-díjas, a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával is kitüntetett író, költő, irodalomtörténész Nincstelenek című regénye egyöntetű szakmai elismerésben részesült, és eljutott a szélesebb olvasóközönséghez is. Kritikánkat a könyvről itt olvashatják.

Szilasi László A harmadik híd című regényének témája is kötődik a Nincstelenekhez. A nagyrészt Szegedhez kapcsolódó történet a hajléktalanok életébe ad bepillantást, miközben egy izgalmas krimi is kibontakozik az olvasók előtt. Ott voltunk a februári bemutatón.

Március

A Kossuth Nagydíjat Jókai Anna író, esszéista, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kapta. Ezt a helyzetet az irodalmi szakma nehezen emésztette meg. Számos író, költő, irodalmár Jókai Anna népszerűségét növelve a díjazottól származó idézetekkel árasztotta el a közösségi oldalt – egyszer a politikát, máskor a közönséget kérve számon ízlése miatt. Dobai Péter és Temesi Ferenc „kis” Kossuth-díját szinte alig támadták, ami annyit jelent, hogy alig említették.

Debrecenben rendezték meg az irodalmi berkekben szinte kultikusnak számító KULTOK konferencia III. részét, ahol fiatal egyetemisták, szerkesztők, írók, költők értekeztek a populáris kultúráról.

Az Írók Boltjában mutatták be Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című JAKkendő-díjas kötetét, amelyről itt olvashatja írásunkat. A szerzőt a fiatal magyar irodalom egyik kiemelkedő tehetségének tartják.

Április

A költészet napján indult útjára az év legérdekesebb irodalmi kísérlete, az InstaVers, amely a kortárs költészet népszerűsítését tűzte ki célul. A rövid versrészleteket közlő oldal a Coelho-rajongók ízlésvilágát tükröző képi elemekkel próbálja könnyen fogyaszthatóvá tenni a lírát. Az InstaVers az egyik legnépszerűbb, kortárs lírával foglalkozó magyar oldal.  

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nagydíját Sofi Oksanen finn-észt írónő kapta, akinek Mikor eltűntek a galambok című kötetéről itt olvashatják írásunkat. A díszvendég a látványos standjával is feltűnést keltő Törökország volt.

Londonban bemutatták Böszörményi Zoltán Az éj puha teste című regényének angol fordítását The Club at Eddy’s Bar címmel, amely felkerült az angol könyvkereskedők toplistájára is.

Május

Kányádi Sándor 85. születésnapját ünnepelték a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol teltházas köszöntésnek voltunk a résztvevői. A születésnapot a Kaláka együttes produkciója és a Magyar Művészeti Akadémia néhány monumentális molinója színesítette.

A Méhes György-díjakat az Erdélyi Magyar Írók Ligájának 2013-as belharcai miatt 2014 májusában adták át. A nagydíjat György Attila erdélyi író kapta, a debütdíjat pedig Varga Edgár Lászlónak ítélték oda Cseréptavasz című kötetéért.

Június

A polgárság vége? címmel szervezett kerekasztalt az Irodalmi Jelen és a Magyar PEN Club Márai Sándor Hallgatni akartam című esszéregényéről. A művet történészek és irodalmárok értékelték főként a történelmi hitelesség kérdését állítva középpontba.

Idén is volt Könyvhét, méghozzá a 85., amelyet Szegeden nyitott meg Végel László. Budapesten Spiró György mondott beszédet.  A megnyitókból kiderült, hogy a könyvek veszélyesek, és érdemes őket következetesen selejtezni.

A papiruszokat viszont selejtezés előtt érdemes tüzetesen áttanulmányozni, mert ezekről került elő Szapphó két új verse, amelyek első magyar fordítását kizárólag az Irodalmi Jelenen olvashatják.

A Könyvhéthez kapcsolódva adta át Böszörményi Zoltán az Irodalmi Jelen Díjakat költészet, próza, esszé, fordítás és gyermekvers kategóriában. Az idei és a korábbi díjazottak névsorát itt olvashatja.

Július

A nyár egyik legforróbb időszakában a Fiatal Írók Szövetsége szállta meg a Visegrád melletti Mogyoró-hegyet. Titkos tudósítónk a helyszínen járt, mi pedig viccesnek szánt képregényünkkel igyekeztünk színesíteni a beszámolók áradatát. A táborban Grendel Lajos váratlanul bevallotta, hogy szereti Wass Albert regényeit, és kiderült az is, hogy a tábor sikeresen célozta meg a középiskolás és egyetemista korosztályt.

Tusványoson is jártuk, ahol az „illiberális demokrácia” kikiáltásán kívül az irodalomra is felkaptuk a fejünket.

Augusztus

Egy fülledt augusztusi estén súlyos pofon csattant el a Tokaji Írótáborban, amelyet a rendezvény és a magyar irodalom is csak hosszú évtizedek után fog kiheverni. Csender Levente fiatal prózaíró arcul ütötte az éneklését többször kritizáló Kukorelly Endrét, akit először kórházba szállították, majd mindkét fél elhagyta az írótábort.

Tudósítónkat kirabolták a kényszerű balatonszemesi száműzetésbe vonuló JAK-táborban, de az írók, költők kárpótolták kollégánkat, és emellett még színvonalas programokat is szerveztek.  

A hónap végén adták át Pécsett a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, amelyet Adonis és Yves Bonnefoy kapott.

Szeptember

Az iskolai év kezdetén belelapozhattunk az új, kísérleti irodalomtankönyvekbe is, amelyek egyszerre voltak elkeserítők és szórakoztatók. Az ebből készült összeállításunkat több tízezren tekintették meg, és több mint 4000 ember osztotta meg a közösségi oldalon.

 

Október

Bár Nádas Pétert egy a tizenöthöz adták a fogadóirodák, az idei irodalmi Nobel-díjat az 1945-ös Patrick Modiano kapta. Magyarul megjelent regénye, A Kis Bizsu rögtön az eladási listák élére ugrott, azóta pedig két újabb művét is kiadta a Tarandus.

November

November 29-én tartotta búcsúestjét a 25 éve működő irodalmi folyóirat, a Holmi. Az irodalmi élet szereplői eltérő véleményeket fogalmaztak meg a lap jelentőségéről és a megszűnés körülményeiről. Réz Pál, a Holmi főszerkesztője az év elején jelentette be, hogy megromlott látása miatt nem tudja folytatni munkáját, kollégái pedig nem kívántak a helyére lépni.

Viola Szandra testre írt versei már korábban is nagy feltűnést keltettek, amikor az Oktogonon sétálva alulöltözötten népszerűsítette a költészetet. A szerző a bulvárlapok közkedvelt költőnőjévé vált, és novemberben Testreszabás című kötete is megjelent a 2014-es Miss World Hungary győztesének ajánlásával.

December

Az év utolsó hónapjában Turczi István író, költő, szerkesztő, műfordító Prima Primissima Díja miatt gurult el a közösségi oldalon aktív életet élő irodalmárok gyógyszere. Az elégedetlenkedők a köztudottan nem szakmai díjban saját értékítéletük megcsúfolását látták, sokan mégis személyesen gratuláltak Turczi Istvánnak az elismeréshez korábbi dehonesztáló megjegyzéseik ellenére.

Az év egyik legjobban várt könyve, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni kétkötetes, 1200 oldalas naplója karácsony előtt került a boltokba. De Radnóti Miklós „felértékelődését” nemcsak ez mutatja, hanem a szétaprózódó hagyaték miatti felháborodás és a szaporodó hamis dedikációk is.

Az idén kivételesen kétszer átadott Méhes György-nagydíjat Nagy Koppány Zsolt kapta (legutóbbi regényéről itt olvashat nálunk), a debütdíjat pedig Dimény H. Árpád érdemelte ki. A JAKkendőt ezúttal egy fiatal, kolozsvári születésű író, Papp-Zakor Ilka nyakára kötötték.

Mindezek után minden cinizmus nélkül kívánhatunk magunknak békésebb, boldogabb, őszintébb gesztusokban és állami támogatásokban gazdagabb, vitatott díjakban szegényebb új irodalmi évet.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.