Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Gyíknak lenni egy napsütötte kövön

  Mit kérdeznénk Szabó Lőrinctől, ha kortársunk lenne, milyen rövid válaszverset írnának az Irodalmi Jelen szerzői a Semmiért egészen című versére, hogyan szerettetnék meg középiskolás diákokkal a költő líráját? 120 éve született Szabó Lőrinc – az Irodalmi Jelen szerzői válaszolnak rendhagyó villáminterjúban.

 • Böszörményi Zoltán

  El nem küldött levél Szabó Lőrincnek

  Törvényt bont a kényszer, lerántja leplét a valóságról, kitakarja vézna testét,
 • Irodalmi Jelen

  „Az identitások folyton újrakonstruálják magukat”

  Mindössze húszéves, és már megjelenik első könyve a 87. Ünnepi Könyvhétre. Purosz Leonidaszt A városnak meg kell épülnie című kötetéről, a slam poetry és a vers viszonyáról, irodalmi előképekről kérdezte B. Zetas Péter.

 • Irodalmi Jelen

  Szív lándzsahegyen – '56 október – vége/láthatatlan

  Az Irodalmi Jelen kisantológiája
  "Naponkint, óránkint haladt felettünk a történelem. Többnyire ingó árnyékát sejtettük csupán. Komor képei és hangjai még a lelkünkben. De Magyarország elérte a hihetetlent: felszabadult!" (Szabó Lőrinc)

 • Boldog Zoltán

  Amikor Kosztolányi megbukott versfordításból

  Egy sorozatfüggőnek megfelelő terápia a költészet, de nem mindegy, hogy A mentalista nyomán Blake melyik fordítását olvassa. Boldog Zoltán esszéje.

 • Irodalmi Jelen

  Lappangó Október – Naplók, levelek, tárcák, 1956–1998

  A nemzetelnémítás képei közt az egyik: szíjra fűzött gyerekek közt, amidőn csak néma ajakmozgás mímelte a szót, mert hangot se tűr a török, mert arcba csap ostor… Az élményt (…) – azt hiszem – ismerem. (Illyés) ment Budán hazafelé a kislányával, aki valamit mesélt neki. Egyszer csak a kislánya hangja elhalkul, beszél tovább, de suttogva. A kislánya már előbb észrevette: orosz katonák álltak az úton… (Hubay Miklós, 1970)

 • Irodalmi Jelen

  Négy nap, amely megmenti a világot – Szombat

  S mert kívül gyakran elidőz,
  kihordja lassan, ami kincs,
  s összegyűlik benne a fény,
  a végtelen megtartó titka.

 • Irodalmi Jelen

  Négy nap, amely megmenti a világot – Péntek

  mi lesz, ha újra földre száll
  a Megcsúfolt és Megfeszített,
  s mert jósága, hite, imája
  egyszer már mindent elveszített

 • Onagy Zoltán

  POE - a horrorpróza és a modern költészet apja

  ​​​​​​​Ahogy mondják (és amit látunk Poe-t olvasva): fejében rend, harmónia, kiszámított, hatékony szerkezetek. A hétköznapok: szesz, kártya, nők, aztán: nők, szerencsejáték, pia, kocsmák, lebujok, utcasarkok lányai, mámor. Így hal meg. Ha igaz a másik legenda – nem napilapból való hír – a végső perceiről. Egy esős napon részegen támolyog ki a kocsmájából, elborul, fejét nem bírja kiemelni a pocsolyából, azaz képtelen fölemelni, az utcán vízbe fullad. Különös. Ehhez jelentős maligánmennyiség szükséges.

 • Onagy Zoltán

  Magyar Csillag

  ​​​​​​​Érthetetlen, és ezen talán el kellene tűnődni, sehol nem találni nyomát, a papír- és pénzhiányban, íróhiányban, olvasók és előfizetők hiányában Illyés Gyula ugyan hol kalapolta össze a pénzt a negyvennyolc megjelent számra.

 • Szabó Lőrinc

  Semmiért egészen

  Huszonöt év - csupa szenvedély, gyűlölet, szakítás, szerelem, féltékenység.

 • Onagy Zoltán

  Švejk, Monthy Python és Ludas Matyi egyszerre: Ulenspiegel

  Illyés (a profi köpönyegforgató, a füst, mondja róla Németh László, arra inog, amerre az aktuális politikai szél hajtja), és Szabó Lőrinc (a politikai analfabéta) jó érzékkel felismeri, bölcsebb nem hangoskodni a Petőfi-köri rajcsúrban, helyette munkával meglapulni az árnyékban, és ha a Szuezzel terhelt világpolitika kiengedi a menni készülő Magyarországot a kommunizmus vaskalitkájából, Ulenspiegel forradalmi lelke robban. De a SZU, mint tudjuk, nem engedi szabadon az országot, jön november eleje, vele a tankok, és maradnak – ideiglenesen – még harmincnégy évig. A regény nem robban.