Irodalmi Jelen
 • Marafkó László

  Tandori – sapkában és anélkül

  A kilencvenes évek egyik könyvhetén az Örs vezér téren egymáshoz közeli sátrakban dedikáltunk. Menet közben Tandorihoz fotós is érkezett, talán a Magyar Narancstól. A nekikészülődés, beállítás közben, a harminc fokos hőségben előkerült a fotóiról jól ismert jambósapka is. Fel is vette. (Divattörténeti kitérő: karima nélküli, kötött sapkáról van szó, mert egyes vidékeken más fejfedőket is így neveznek.) Somolyogtam, hogy a külsődleges jegyek a formalitásokra nemigen adó szellemeknél is a már kialakított „imidzs”-hez tartoznak.

 • „Ne nyugtalankodj, lábujjhegyen jár a fény”

  20 éves az Irodalmi Jelen

  Szeretettel várunk minden kedves szerzőt és olvasót az Irodalmi Jelen 20. születésnapi gálaműsorára a Petőfi Irodalmi Múzeumba szeptember 21-én este fél 7-re! A pódiumműsor után állófogadásra kerül sor. 

 • Nagy Lea

  Más felett fognak szállani a nyílt ég ezüst vitorlásai

  Tandori Dezső emlékére

  Nyitott sírban fekszik. Fekszik csak csupán,
  nem haldoklik. Nézi maga körül a világot,
  nézi magát, és a márványozott koporsót.

 • Kántor Zsolt

  Nyers, érces akcentus

  „Egy új paradigmát láttak benne, az eszköztelen, szerep nélküli beszédet. Amit hiányoltak belőle, az a társadalmi elkötelezettség volt, ami a későbbiekben legkidomborodóbb erényévé vált.” – Kántor Zsolt tanulmánya.

 • Hans-Henning Paetzke

  Létezésed szélcsendje voltál

  Tandori-portré (1938–2019)

  Tandori Dezső saját Veréb-Királyságában élt. Koronáját, a sapkát viselte morcosan, elégikusan és örökké csodálkozva nézett a világba Az evidenciatörténetek német fordításának borítójáról, ami a Hosszú koporsó egész röviden (Langer Sarg in aller Kürze) címet kapta.

 • Tandori Dezső, Petőcz András

  Párizs háztetői fakón szürkéllettek

  Párizs háztetői fakón szürkéllettek
  az alkonyi fényben. Hajdani szerelmem, mondom, Heartbeat,
  ki mindenkit nem
  tegezek utánad, azóta

 • Tandori Dezső, Turczi István

  Dobszerda jött – Turczi István emlékezik Tandori Dezsőre

  Ha szerencsénk van, suttogták,
  innen is látszik, ami túl van.
  Vagy nincs, de visszaragyog,
  és kedvére tovább tandorol.

 • Turczi István

  Tempo delicato: TD 80

  A 80 éves Tandori Dezsőt Turczi István versével köszöntjük

 • Szőcs Géza

  Juhász Ferencről

  "De ha ők a költőt egy hegycsúcson állva képzelték, arccal a világegyetem felé, épp indulóban távoli csillagképek felé, előttem úgy jelenik meg, mint akinek tekintete a tűzhányó kráterébe mélyed, a Föld középpontja irányában, az anyagnak nem a távoli vége, hanem a másik vége felé. Úgy is lehetne fogalmaznunk: nem a világ vége, hanem a kezdete fele fordulva."

 • Irodalmi Jelen

  Élő folyóirat: 1 vers – 1 kép

  Beszélgetés a modern magyar vizuális költészetről képversek, lettrista és konkrét költemények, valamint versposzterek alapján.

 • Mányoki Endre

  Leütés 37. – Úton, útfélen – Tandori Dezsőnek szeretettel

  Megtaláltam a rajzokat, ’96-ból. S a hátukon az írást: „Kis türelem és megértés kéne” – TD. A többit nem tudom megfejteni. Nem is szeretném. Ennyi elég.

 • Irodalmi Jelen

  „Tandori light”

  Tandori light / Elérintés címmel Tandori Dezső maga állított össze válogatást korábbi és új műveiből, melyekhez kommentárt is fűzött. A Scolar Kiadónál megjelent kötet anyagából kínálunk ízelítőt a 75. születésnapját ünneplő mestert köszöntve.

 • Irodalmi Jelen

  Tuzai István: Teremtő terek – Arnulf Rainer és Baranyai András művészete

  Az egyik médium a fotó, és az általa rögzített kép, a látható világ „objektív” határa. A másik a ráhelyezett felülírt gesztus, a szubjektum belső képe. Létrejön-e a metszéspontban ez által valamilyen önálló entitás, vagy a közlési szándék keretein belül marad a megteremtett többlet? – Tandori Dezső, Bella István, Lator László és Kassák Lajos verseivel

 • Tandori Dezső

  Két nap az élet

  "Hetvenkét évnek kellett eltelnie,
  hogy – visszakanyarodom! – rájöjjek,
  holtpontosan kifejezni a bizonytalant:
  ez a beszéd, s nem a holtbiztosat
  csak úgy bizonytalankodva" – írta volt Tandori Dezső Két nap, az élet című versében.

  Az Irodalmi Jelen búcsúzik a Kossuth-díjas költőtől.

 • Onagy Zoltán

  Brecht – a nőről

  A nehezebben olvasó kedves olvasó számára írott térkép a női nemről. Belegondolni is megrendítő, milyen furcsa ez a kétosztatú világ. És milyen gyönyörűség. És mennyire nem tudunk előre semmit. Soha. Néha még utólag sem.