Sohár Pál (Székesfehérvár, 1936) 1956-ban, kamaszként menekült el a kommunista rezsim elől, és az Egyesült Államokban telepedett le. Itt szerzett filozófiai diplomát és vegyész végzettséget, amely kenyérkereső szakmája lett.

  Az irodalom iránti szenvedélye még Magyarországon kezdődött, ám műfordítással már választott új hazájában kezdett el foglalkozni; sokszor éjjelente, munka mellett ültette át angolra a kortárs magyar költők műveit.

  Műfordításkötetei közül kiemelkedik a Maradok – I Remain című, tíz erdélyi magyar költő kétnyelvű antológiája (Pro-Print, 1997) és a Dancing Embers, Kányádi Sándor válogatott versei (Twisted Spoon Press, 2002), illetve a 2012-ben, az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában megjelent In Contemporary Tense című új Kányádi-kötet.

  Faludy György, Farkas Árpád, Szőcs Géza, Mezey Katalin, Böszörményi Zoltán és számos további kortárs magyar költő munkáit fordította le angol nyelvre. Irodalmi folyóiratok számára készített versösszeállításokat, és nyolc önálló műfordításkötetet adott ki. Rendszeresen tart előadásokat a kortárs magyar irodalomról a Centenary College-ban, mint meghívott költő és műfordító.

  Sohár Pál költészetéért az Egyesült Államokban elnyerte a Wordrunner Press Chapbook Prize (2011) díjat. Itthon műfordításaiért Budavári Tóth Árpád- (2006), Janus Pannonius- (2006), Irodalmi Jelen- (2013) és Balassi-díjjal tűntették ki munkásságát.

  Legutóbbi magyar nyelvű verseskötete Őszi lábnyomok címmel jelent meg (Széphalom Könyvműhely, 2022).

 • Sohár Pálra emlékezünk

  Életének 87. évében elhunyt Sohár Pál költő, műfordító, az Irodalmi Jelen szerzője.

 • Sohár Pál

  Igaz rémtörténetek

  Idővel persze minden elfogy, minden a végére ér,
  kivéve magát az időt,
  de azon nem sok rágni való van és csak szomjasabb leszel tőle.

 • „Egy inkubusz mesterséges intelligenciája”

  Michael Foldes versei Sohár Pál fordításában

  MI Inkubusz   
  (AI Incubus)

 • Ajánló idei könyvheti kínálatunkból – Sohár Pál: Before the Storm

  Sohár Pál (Székesfehérvár, 1936) 1956-ban, kamaszként menekült el a kommunista rezsim elől, és az Egyesült Államokban telepedett le. Itt szerzett filozófiai diplomát és vegyész végzettséget, amely kenyérkereső szakmája lett.
  Az irodalom iránti szenvedélye még Magyarországon kezdődött, ám műfordítással már választott új hazájában kezdett el foglalkozni; sokszor éjjelente, munka mellett ültette át angolra a kortárs magyar költők műveit.

 • Böszörményi Zoltán

  A gondolat ikaroszi szárnya

  Az ontologikus állapot, melyben a tenger hullámaihoz hasonlóan a lent és a fent, a mindenség ellensúlyra törekvése tükröződik, Sohár Pál több versében fellelhető. A gondolat ikaroszi szárnyalása a nap máglyája felé a költői cselekvés önmarcangoló aktusát szimbolizálja.

 • Varga Melinda

  A nagyon komoly verseskötetek elijesztik az olvasót

  A februári hónap alkotója az Irodalmi Jelenen Sohár Pál, aki 56-os menekültként került Amerikába, angol nyelven kezdett el verselni, költeményei nagy népszerűségnek örvendenek a tengerentúlon. Nemrég megjelent Őszi verslábnyomok című, első magyar nyelvű verseskötete. Számos jelentős kortárs magyar alkotót lefordított angolra, többek között Faludy Györgyöt, Farkas Árpádot, Kányádi Sándort, Szőcs Gézát, Mezey Katalint és főszerkesztőnket, Böszörményi Zoltánt is.
  Kalandregénybe illő életútjáról, legújabb verseskötetéről és a magyar kortárs líra amerikai fogadtatásáról kérdezte őt Varga Melinda.

 • Danuta E. Kosk-Kosicka

  A film a fejemben

  Sohár Pál versfordításai

  Danuta E. Kosk-Kosicka verseit közöljük Sohár Pál fordításában.

 • A kultúraközvetítés legmagasabb foka

  A műfordítók sosem állnak reflektorfényben, kivéve talán egyetlen napját az évnek: védőszentjük, Szent Jeromos napját, szeptember 30-át. Idén is ezen a napon adták át a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében a Balassi műfordítói nagydíjat a Magyar Tudományos Akadémián. Az idei díjazott Sohár Pál.

 • Sohár Pál vehette át a Balassi műfordítói nagydíjat

  2021. szeptember 30-án került sor a Balassi műfordítói nagydíj átadására a Magyar Tudományos Akadémián. Az idei elismerést Sohár Pál műfordító, költő és prózaíró vehette át. Az alábbiakban a díjazottat laudáló Böszörményi Zoltán, valamint Sohár Pál ünnepi beszédét közöljük.

 • Lidia Kosk

  Kíváncsian a világra

  Lidia Kosk* kilenc verse Sohár Pál fordításában

  a gondolatok asztalánál
  a káosz közepette is
  megírom
  az életet

 • Mike Foldes

  Vadócok

  úgy viselkedtünk,
  mint alvó férfiak, vagy tán,
  mint mészárszékről
  megfeledkezett juhok.

 • Irodalmi Jelen

  Por és hamu – Sohár Pál verse

  milyen mélyen gyökerezik bennünk a porból lettünk, porrá leszünk,
  milyen mélyen lakik bennünk a béke;

 • Irodalmi Jelen

  Aranyásók – John Grey versei Sohár Pál fordításában

  Olyan ez, mint pókerben
  a kezdők szerencséje,
  apró arany csillan a földben,
  amott ezüsttörmelék.

 • Irodalmi Jelen

  Kányádi született költő, egy wunderkind – Hargitai Péter tanulmánya Gergely Zsuzsanna fordításában

  Hargitai Péter tanulmánya Kányádi Sándor In Contemporary Tense című kötetéről az AHEA kiadványának, a Journal of Hungarian Literature-nek készült. Az alábbiakban a szöveg magyar és eredeti, angol változatát olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  ÉpPEN 90

  Kerek születésnapot ünnepelt a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Magyar PEN Club – az eseményen számos külföldi testvérszervezet képviselője is köszöntötte a kilencedik évtizedét záró PEN-t. Az alkalomból egy kétkötetes, hatalmas munka is megjelent a múltról, Csapody Miklós tollából.

 • Irodalmi Jelen

  Ötéves a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj

  Csütörtökön Villányban adták át a Filius Ursae-díjat. Pénteken Pécsett adták át, majd megünnepelték Budapesten az idén 5. évfordulójához érkezett Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, valamint kihirdették a műfordítói díjak nyerteseit is. Az ünnepség különleges koncerttel zárult.

 • „Megkerülhetetlenek vagyunk!”

  Az Irodalmi Jelen csapata október 4-én, népes közönségével együtt ünnepelte 15. születésnapját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Komoly és vidám felolvasások, slam és vetítés, ünnepi falatok – beszámolónk a helyszínről, sok képpel.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvünnepi kánikula – szombat

  A Budai Várban a rekkenő őszi hőségben újra belevethettük magunkat a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepének gazdag műsor- és könyvkínálatába, török sátrakban pihenhettünk, megcsodáltunk egy félmilliót érő bibliakiadást, és mielőtt átadták az idei Tóth Árpád műfordítói díjat, még egy seregbontó ágyú támadását is túléltük.

 • Irodalmi Jelen

  MICHAEL FOLDES verse SOHÁR PÁL fordításában

  A nyár fene egy szörnyeteg,
  augusztusban főleg, amikor melegre számít az ember,
  bár nem kemence-forróságra.
  Viszont ez kedvez a hajléktalanoknak,
  akik, a mondás szerint, tükörtojást sütnek az aszfalton,
  vagy a csatorna vasfedelén
  eldobott pizzamaradékot melegítenek fel.