Irodalmi Jelen
 • Danuta E. Kosk-Kosicka

  A film a fejemben

  Sohár Pál versfordításai

  Danuta E. Kosk-Kosicka verseit közöljük Sohár Pál fordításában.

 • A kultúraközvetítés legmagasabb foka

  A műfordítók sosem állnak reflektorfényben, kivéve talán egyetlen napját az évnek: védőszentjük, Szent Jeromos napját, szeptember 30-át. Idén is ezen a napon adták át a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében a Balassi műfordítói nagydíjat a Magyar Tudományos Akadémián. Az idei díjazott Sohár Pál.

 • Sohár Pál vehette át a Balassi műfordítói nagydíjat

  2021. szeptember 30-án került sor a Balassi műfordítói nagydíj átadására a Magyar Tudományos Akadémián. Az idei elismerést Sohár Pál műfordító, költő és prózaíró vehette át. Az alábbiakban a díjazottat laudáló Böszörményi Zoltán, valamint Sohár Pál ünnepi beszédét közöljük.

 • Sohár Pál

  Igaz rémtörténetek

  Idővel persze minden elfogy, minden a végére ér,
  kivéve magát az időt,
  de azon nem sok rágni való van és csak szomjasabb leszel tőle.

 • Lidia Kosk

  Kíváncsian a világra

  Lidia Kosk* kilenc verse Sohár Pál fordításában

  a gondolatok asztalánál
  a káosz közepette is
  megírom
  az életet

 • Mike Foldes

  Vadócok

  úgy viselkedtünk,
  mint alvó férfiak, vagy tán,
  mint mészárszékről
  megfeledkezett juhok.

 • Irodalmi Jelen

  Por és hamu – Sohár Pál verse

  milyen mélyen gyökerezik bennünk a porból lettünk, porrá leszünk,
  milyen mélyen lakik bennünk a béke;

 • Irodalmi Jelen

  Aranyásók – John Grey versei Sohár Pál fordításában

  Olyan ez, mint pókerben
  a kezdők szerencséje,
  apró arany csillan a földben,
  amott ezüsttörmelék.

 • Irodalmi Jelen

  Kányádi született költő, egy wunderkind – Hargitai Péter tanulmánya Gergely Zsuzsanna fordításában

  Hargitai Péter tanulmánya Kányádi Sándor In Contemporary Tense című kötetéről az AHEA kiadványának, a Journal of Hungarian Literature-nek készült. Az alábbiakban a szöveg magyar és eredeti, angol változatát olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  ÉpPEN 90

  Kerek születésnapot ünnepelt a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Magyar PEN Club – az eseményen számos külföldi testvérszervezet képviselője is köszöntötte a kilencedik évtizedét záró PEN-t. Az alkalomból egy kétkötetes, hatalmas munka is megjelent a múltról, Csapody Miklós tollából.

 • Irodalmi Jelen

  Ötéves a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj

  Csütörtökön Villányban adták át a Filius Ursae-díjat. Pénteken Pécsett adták át, majd megünnepelték Budapesten az idén 5. évfordulójához érkezett Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, valamint kihirdették a műfordítói díjak nyerteseit is. Az ünnepség különleges koncerttel zárult.

 • Irodalmi Jelen

  „Megkerülhetetlenek vagyunk!”

  Az Irodalmi Jelen csapata október 4-én, népes közönségével együtt ünnepelte 15. születésnapját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Komoly és vidám felolvasások, slam és vetítés, ünnepi falatok – beszámolónk a helyszínről, sok képpel.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvünnepi kánikula – szombat

  A Budai Várban a rekkenő őszi hőségben újra belevethettük magunkat a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepének gazdag műsor- és könyvkínálatába, török sátrakban pihenhettünk, megcsodáltunk egy félmilliót érő bibliakiadást, és mielőtt átadták az idei Tóth Árpád műfordítói díjat, még egy seregbontó ágyú támadását is túléltük.

 • Irodalmi Jelen

  MICHAEL FOLDES verse SOHÁR PÁL fordításában

  A nyár fene egy szörnyeteg,
  augusztusban főleg, amikor melegre számít az ember,
  bár nem kemence-forróságra.
  Viszont ez kedvez a hajléktalanoknak,
  akik, a mondás szerint, tükörtojást sütnek az aszfalton,
  vagy a csatorna vasfedelén
  eldobott pizzamaradékot melegítenek fel.

 • Irodalmi Jelen

  Sohár Pál: Élni akarás

  „…Én csak követem őt, bízva a nyelvében, amellyel mutatja az utat, amint hálaimát liheg a kemény útburkolathoz. Ez minden, amit érzékel a saját lába mozgásán kívül, és így is nagyon boldog.” – Sohár Pál novellája Kocsis Kata fordításában.

 • Irodalmi Jelen

  A fordítás szerkesztés is

  Alan Britt költeményeit ültette át nemrég magyar nyelvre, korábban Kányádi Sándor verseit fordította angolra. E kötetei az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában jelentek meg. – Sohár Pált kérdeztük műfordítói tapasztalatairól, az amerikai kortárs líráról.

 • Irodalmi Jelen

  Könyvheti díjeső

  Mások mellett Kányádi Sándort és Sohár Pált is köszöntötte Böszörményi Zoltán az Irodalmi Jelen idei díjátadóján, ahol öt kategóriában vehették át az elismerést a jutalmazottak.

 • Irodalmi Jelen

  Kányádi a tengerentúlon is

  Megtelt érdeklődőkkel az Írók Boltja Kányádi Sándor angol nyelvre fordított, válogatott verseinek könyvbemutatóján, ahol a költővel és Sohár Pál fordítóval Böszörményi Zoltán beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  Szemelvények Alan Britt „Egyedül a szörnyű mindenséggel” (Alone with the Terrible Universe) című verseskötetéből

  A dátum fogalommá vált Amerikában: 9/11, WTC Twin Towers, New York. A 2001. szeptember 11-i, meghökkentően sikeres al-Kaida-támadás politikai – és immár történelmi – vetületeit sokan elemezték és vitatták világszerte, de lélektani hatásával annál kevesebben foglalkoztak. A kivétel Alan Britt. A katasztrófa utáni évben írt verseiből összeállított kötete az Egyedül a szörnyű mindenséggel (Alone with the Terrible Universe, Cypress Books, USA, 2011).