Márai Sándor

  Márai Sándor, eredeti nevén Grosschmid Sándor (Kassa, 1900. április 11. – San Diego, Kalifornia, 1989. február 21.) magyar író, költő, újságíró.

 • Böszörményi Zoltán, Szőcs Géza

  Ébredj újra!

  Emlékezés Márai Sándorra

  Ne aludj nyugodtan!
  Sebesebb, őrültebb lett e föld,
  mióta vak fájdalmak űztek tova.

  Böszörményi Zoltán és Szőcs Géza írásaival emlékezik az Irodalmi Jelen az 1989. február 21-én elhunyt Márai Sándorra.

 • Böszörményi Zoltán

  Márai Sándor és az irodalmi Nobel-díj

  Nem ragadtam volna tollat, ha Márai naplóit olvasva eszembe nem jut az a lázas izgatottság, amellyel az egykor Torontóban élő Faludy György irodalmi Nobel-díját rebesgették. „Hallottad, Faludyt felterjesztették! Meg kell kapnia. Ha van igazság a földön, idén az övé lesz a Nobel.”

 • Irodalmi Jelen

  Mindszenty hercegprímás, Thomas Mann és Márai Sándor

  Az elmúlt hetekben Márai Sándor és Thomas Mann 1949-es naplóbejegyzéseit olvastam. Ebben az időben mindketten emigrációban éltek. Thomas Mann az egyesült államokbeli Kaliforniában, Pacific Palisadesben lakott, míg Márai Olaszországban, Nápolyban élt. Bár a világ két különböző pontján tartózkodtak – óceán választotta el őket egymástól –, a Mindszenty-pert mindkét író fontos eseménynek tartotta.

 • Böszörményi Zoltán

  Elmaradt találkozásaim Márai Sándorral

  Megvallom, az elmúlt évtizedben rögeszmémmé vált a sorozatos torontói találkozások elmulasztása. Ugyanakkor, egyre több Márai-művet ismertem meg. Minél többet olvastam tőle, annál inkább megfogalmazódott bennem a meggyőződés: jobb is, hogy nem foghattam kezet vele, mit is mondhattam volna neki érdekeset, gondolatébresztőt, mivel nyűgözhettem volna le a figyelmét, ha akkor csak néhány versét ismertem.

 • Irodalmi Jelen

  Márai versei angolul – Sohár Pál ismertetője

  Sohár Pál angol nyelvű, Márai Sándor The Withering World című versválogatásának ismertetőjét olvashatják az alábbiakban, amely az American Hungarian Educators Association (AHEA) e-folyóiratában jelent meg.

 • Boldog Zoltán és Laik Eszter

  10 irodalmi esemény, amelyre érdemes volt ellátogatni

  Közel 100 irodalmi eseményen voltunk jelen 2014-ben. Ezekből választottuk ki azt a 10-et, amely nagy hatással volt ránk. Sorrendünk nem rangsor, csak a tájékozódást segíti. Helyszíneljük újra 2014-et!

 • Irodalmi Jelen

  Szív lándzsahegyen – '56 október – vége/láthatatlan

  Az Irodalmi Jelen kisantológiája
  "Naponkint, óránkint haladt felettünk a történelem. Többnyire ingó árnyékát sejtettük csupán. Komor képei és hangjai még a lelkünkben. De Magyarország elérte a hihetetlent: felszabadult!" (Szabó Lőrinc)

 • Irodalmi Jelen

  Európa, Európa – Kirakós játék felnőtteknek és felnövő gyerekeknek

  Európát játszottam. Kusza játék.
  Északot, Délt, keletet, nyugatot.
  Egyik félt. Másik röhögött. És
  simogatott. És rúgott. Ugatott.
  (Szilágyi Domokos)

 • Irodalmi Jelen

  Magyarországnak új üzenete érkezett

  Hallgatni akartam címmel jelent meg a 2013-as Könyvhétre Márai eddig ismeretlen műve, amelyet a kiadó az Egy polgár vallomásai folytatásaként reklámozott. Megnéztük, mit rejtett a sokáig lappangó kézirat.

 • Irodalmi Jelen

  Kassán Márai nyomában

  Kassa Márai Sándor nevét hívja elő bennünk, s azzal, hogy elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, az íróhoz kötődő helyszínek is kiemelt figyelmet kaptak. Csanda Mária Kassán az író nyomába eredve készített képes élménybeszámolót.

 • Irodalmi Jelen

  Márai magazinosan

  Képes-e az Irodalmi Magazin a kikapcsolódás új formáját nyújtani, vagy csak divatos kivitelben találkozunk a szakmai párbeszéd szemelvényeivel?

 • Irodalmi Jelen

  Hamvas, Márai és Weöres találkozása a színpadon

  Kecskeméten, a városháza szecessziós épületének udvarán 2013 júliusának utolsó szombatján a Gyulai Várszínház három előadóművésze vezette el a nézőket a felolvasás, a tánc és a zene segítségével a teljesség felé.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  TOP 10 – 2013. június és Könyvhét

  Az Irodalmi Jelen TOP10-es könyvheti ajánlója három kategóriában. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

 • Márai ébresztése

  Márai ébresztése – Böszörményi Zoltán versei

  Azt mondtad, mágia az írás, magasztos alázat,
  elszabadult, vad folyók hömpölygése,
  sodrásában az élet színes törmeléke,
  cipeli magában a káprázatos mindent

 • Marai Sandor
  Szőcs Géza

  Szőcs Géza: Látogatásom Márai Sándornál

  Márai, mint aki kártyalapokat számol le az asztalra, úgy vette sorra a színes fotókat negyven-ötven éve nem látott szülőházáról és szomszédságáról. Arcizma sem mozdult. Egyáltalán, teljesen olyan volt, mint a Húsvét-szigeti kőszobrok, amelyeket Aku-aku néven ismerünk.

 • Irodalmi Jelen
  Nádudvari Zoltán

  Márai-százalékok – Jegyzet az irodalom mérhetőségéről

  ​​​​​​​Tekintse meg Ön is, milyen ma a nagy magyar prózaíró, Márai Sándor helyzete: kiszavaznák a kánonból vagy sem. A Helikon közvélemény-kutatásáról Nádudvari Zoltán írt jegyzetet.

 • Sárközi Mátyás

  Megélhet-e egy író írásból?

  Bokor Pista különleges magyar emigránsnak számított Angliában, ugyanis megélt abból, hogy írt. Korábban már volt ilyesmire példa: Tábori Pál három különböző néven gyártotta a könyveit, hol az emberi butaság történetéről állított össze művelődéstörténeti tanulmányt, Ráth Végh István után szabadon, hol édesapja: a nácizmus áldozatául esett kitűnő rendőri riporter, Tábori Kornél bűnügyi anyagára alapozott krimiket helyezett el ponyvakiadóknál – Sárközi Mátyás tárcája

 • Február - A bőség zavara
  Irodalmi Jelen

  Február - A bőség zavara

  Február - A bőség zavara

 • Onagy Zoltán, Böszörményi Zoltán

  Márai Sándor

  (1900. április 11.–1989. február 21.)

  A kor is bőkezűen bánik a fiatal, fogékony Máraival feldolgozható nyersanyag dolgában. Élőben láthatja az első világháborút, hallgathatja Ferencz József optimistán csengő szavait: "mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek", a világháború szomorú közepét, még szomorúbb végét, láthatja a Károlyi-kormányt, a Tanács-kormány regnálását, de láthatja Trianont is, testközelből tapasztalja meg, hogy Kassa leválik az anyaországról, egy új, soha nem volt képződmény részévé válik, Csehszlovákia határain belülre kerül.