Irodalmi Jelen
 • Szabó Fruzsina

  Nem csak egy tarka kutya van a világon

  A kötet bepillantást enged a szerző magán- és szerkesztőségi levelezésébe, amiből számos érdekességet tudhatunk meg nemcsak Temesi Ferencről, hanem olyan barátok és pályatársak életéről, mint Esterházy Péter, Szőcs Géza, Ördögh Szilveszter, Lázár Ervin vagy Déry Tibor.

 • Muth Ágota Gizella

  „Babona ellen nincs orvosság”

  Ó, de babonás vagy! – jegyezzük meg a másiknak, miközben mi is önkéntelenül veszekedésre gondolunk, ha kiömlik a só
 • Balázs Géza

  Szerelem a pirkadatban s az alkonyatban

  A regény az utolsó lobbanáson keresztül mutatja be a szerelmeket, a szétvált, majd újra összekapcsolódó életutakat, az ellentétes értékrendeket; egyúttal számvetés és búcsú is a szerelemtől. – Temesi Ferenc könyve Balázs Géza olvasatában.

 • Irodalmi Jelen

  Kortalan vagányság

  Temesi Ferenc új regényét mutatta be a Magyar PEN Club és a Scolar Kiadó. Az esten összeforrott zene és próza, dallam és mondatok – még a felolvasásban is, ahogy ezt Temesinél szeretjük. Száraz Miklós György barátokról, őszinteségről, férfihiúságról és persze a szerelemről kérdezgette az írót, de arra is fény derült, mit fed a különös 49/49 cím.

 • Irodalmi Jelen

  Varga Melinda – Az író emlékező állat

  Mindannyian szótárai vagyunk a világnak

 • Temesi Ferenc

  Karinthy: 130

  „Ha az ő csöppet sem feminista elbeszéléseit olvassuk, megértjük, mit érezhet egy férj‚ midőn olyasmi történik vele, amelyről egy Déry nevű fiatal pályatárs csak élete alkonyán mer beszélni.” – Temesi Ferenc tárcája.

 • Irodalmi Jelen

  Temesi Ferenc: Könyvhét, szinte zárójelben

  Könyv még csak vó’na, de pé’z rá, az mán nincs. • Számítógépen, táblagépen, az okostelefonon olvasni még mindig jobb, mint sehogy sem. • Nézzünk össze, nem vagyunk valami sokan: mikor olvastunk mi utoljára verset? • A politikusnak azt kell látnia, milyen lesz a holnap, az írónak pedig azt, mi fog történni tegnap. • Dugonics Etelkája kétezer példányban kelt el, ami hallatlan sikernek számított, vagy kétszázharminc évvel ezelőtt. Ha ma ennyien vesznek meg egy könyvet, az már diadal. – Az alábbiakban Temesi Ferencnek az Ünnepi Könyvhét szegedi megnyitóján elhangzott beszédét olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  Temesi Ferenc: Elment az utolsó hegedős (Szepesi Attila 1942–2017)

  A hangja! Volt egy édes, magas szál a hangjában, amely egyébként a cigarettától mind mélyebb lett az évek során, kicsit morzsás, délutáni hang. Lágy, moll színű hangja volt, földközeli. Amikor még csak vizsgálatokra járt be a kórházba, biztatóan zengett a telefonban. A hang árulja el legjobban, milyen lelki és testi állapotban vagy. Azelőtt hetente beszéltünk vonalason, mert mobilja nem volt. Ő keleti nyugalommal fogadta a legrosszabb hírt. Azért se írom le utolsó beszélgetésünket. Maradjon valami nekem is.

 • Irodalmi Jelen

  Szima: örökös szerkesztőnőm – Temesi Ferenc búcsúztatja Székely Magdolnát

  „Május 20.: nagyon szerencsétlen nap a Babonáskönyben. Ezt a mondatot is ellenőrizte volt Szima kéziratban, levonatban. Hát tényleg az lett, annyi szent. Mert ma temetjük őt, aki a Magvető Kiadótól a Fekete Sasig hitével, életbizalmával, munkabírásával tartotta fenn mások vállalkozásait.”

 • Irodalmi Jelen

  A Déryvé lett Deutsch

  A Magyar Írószövetség Írók írókról sorozatában Déry Tiborról idézte fel személyes emlékeit Temesi Ferenc, például, hogy miként lett ő a második újszülött az Óriáscsecsemőben.

 • Irodalmi Jelen

  Útmutatók a labirintusban

  A Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról című monográfia-sorozatáról beszélgettek szerzők és szerkesztők a Vigadó Makovecz Termében. Az első öt tanulmánykötet Marsall László, Albert Gábor, Kiss Anna, Kiss Benedek és Temesi Ferenc portréját rajzolja meg.

 • Irodalmi Jelen

  Nem jós, nem toronyőr

  Temesi Ferenc 65. születésnapján mesélt arról, miért nem lett toronyőr vagy jós, Kobzos Kiss Tamás pedig táncházas, beates időkbe repített vissza hangszerével. Az íróval Vasy Géza beszélgetett a Kossuth Klubban.

 • Irodalmi Jelen

  Szeretettel köszöntjük az Irodalmi Jelen Kossuth-díjas alkotóit!

  A régi fényképekben van valami / boldogítóan démoni, végleg szótlan / és szólíthatatlan, nevezhetetlen ott-lét. (Dobai Péter)
  Kisembernek is lehet nagy igaza, de annyit is ér vele, mondta egy hülye író, aki alighanem én voltam valamikor. (Temesi Ferenc)

 • Irodalmi Jelen

  Temesi mesél

  Egy Tündér utcai író, egy Tündérországban született festőművész, egy meséket ihlető Tündér – ráadásképp még egy tündéri gyerek is az ölben. Mindez együtt volt Temesi Ferenc első mesekönyvének bemutatóján, Mayer Hella, Száraz Miklós György és Fekete Jenő társaságában.

 • Irodalmi Jelen

  ÉLET, HALÁL – KRUMPLI, KANÁL – beszélgetés TEMESI FERENCCEL

  Az én regényeim életes szövegek, mert a legrégebbihez, a mesemondáshoz nyúlnak vissza. Én egy mesemondó vagyok, mint a legnagyobb szegedi író,Tombácz János. Ő fejben tartotta mindet, ezért is tudta. Én leírom, aztán elfejtem őket. Mennyivel eredetibb és több volt ő. Mennyivel magasabb.

 • Irodalmi Jelen

  A hónap írója – Temesi Ferenc: Apám – regényrészlet

  Mindannyian Magritte és Chaplin keménykalapos kisemberei vagyunk, akik nagyon is különbözünk egymástól, semmi több. Nincs nagybetűs történelem, csak kis történetek vannak.

 • Irodalmi Jelen

  A hónap írója – Temesi ferenc: Aki nem volt költő – John Lennon, novella

  Ha Lennon költői tudatfolyamszöveget ír, akkor azt mondják, az LSD hatása. Nincs menekvés, ha rosszat akarnak mondani rólad.