Irodalmi Jelen
 • Kövér Péter

  Az aranyhegyű töltőtoll! – avagy képzelt és valós dedikálás a könyvhéten!

  E. P. emlékére

  „Olvastam a Mennyei harmóniában, hogy a Mester a kékvérű korszakából nem őrzött meg semmit, csak egy hatalmas barokk íróasztalt, annál ír. Na már most, le tetszik ülni a Mesternek reggel írni, és olyanja van, hogy nem jut eszébe semmi értelmes, érti ugye?” Bólintott. „Na és akkor most jön a kímélő fejvakaró. Ez ugyanis nem egy akármilyen fejvakaró, ez egy ihletet hozó fejvakaró. Csak vakarint egyet a Mester ezzel fentről lefelé a sörényén, vár egy cseppet, és máris türemkednek a gondolatok, szinte folynak a tollából. Próbálja ki, majd meglátja, milyen jó!”

 • Irodalmi Jelen

  Margón, de középpontban

  Szerdán nyílt meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, beszélgetésekkel, könyvvásárral, sok zenével és külföldi vendégekkel. Csütörtökön többek között Drago Jančart, Tolnai Ottót, Garaczi Lászlót hallgathattuk meg, és megnéztünk egy Esterházy-emlékfilmet. Írók a Margón, de korántsem a kultúra margóján.

 • Irodalmi Jelen

  Az irodalomoktatás nemzetgazdasági kérdés

  Nyáry Krisztián Így szerettek ők, Igazi hősök – 33 magyar, valamint a Merész magyarok – 30 emberi történet című kötetei a Facebook közösségi oldalon szűkebb baráti kör szórakoztatására írt bejegyzésekből nőtték ki magukat sikerkönyvvé. A szerző Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen járt, ahol a siker nyitjáról, a szépirodalmi könyvkiadás jövőjéről, Esterházy Péterről és az irodalomoktatás rákfenéiről is mesélt.

 • Irodalmi Jelen

  Jeligék a halhatatlanságnak – Böszörményi Zoltán verse

  Esterházy Péter temetésének napján, 2016. augusztus 2-án.

 • Esterházy Péterről
  Irodalmi Jelen

  Esterházy Péterről – Farkas Wellmann Endre interjúja Szőcs Gézával

  Szóval, sok mindent gyűjtök, ebből ajándékoztam is neki nemegyszer, de végül azt a csinos kis anyagot, amit évek alatt állítottam össze neki, könyvek, fotók, kéziratok, mindegyik Esterházy-vonatkozású…. nohát, ezeket már nem tudtam odaadni neki.

 • Varga Melinda

  Vonatút, mint hosszú mondat – Esterházy Péter emlékére

  Esterházy Péter már egy másik, számunkra megfoghatatlan lét része, ebben a pillanatban talán egy másféle, nem emberi naplót jegyez, láthatatlan tintával, metaforákat keres a számára új otthona szokatlanságáról, és mosolyog. Tán viccelődik is Borgesszel, de megtörténhet, hogy Ady is ott van a társaságukban. Biztosra nem tudhatjuk, de képzeletünk eljátszhat sok mindennel. Az azonban kétségtelen, hogy művei által a földi öröklétet megteremtette.

 • Irodalmi Jelen

  „Hogy legyen értelme”

  Felolvasást és virrasztást rendeztek a Petőfi Irodalmi Múzeumban Esterházy Péter emlékére. Az írók mellett olvasók is mikrofonhoz léphettek, és megoszthatták a közönséggel a kiválasztott Esterházy-részletet.

 • Irodalmi Jelen

  A múlt színrebontója

  A magyar irodalmi élet színe-java gratulált a 75. születésnapját ünneplő Nyerges Andrásnak, akinek írói és publicisztikai munkáiból „120 év magyar történelme” köszön vissza.

 • Irodalmi Jelen

  Senki ideje – 1989. november 9-én 23 órakor rés nyílt a berlini falon

  Maga még nem hallotta, hogy a huszadik század 1989-ben, egyik napról a másikra véget ért? – Véget? – bámult el Dongó Fabricius. – Hát akkor ez, ami most van, az micsoda? – Ez a senki ideje – mondta most már kissé idegesen az ápoló. (Orbán Ottó)

 • Mányoki Endre

  Leütés 47. – Koldusok irodalma – Mányoki Endre tárcája

  A diskurzusnak ma nem arról kell, kellene szólnia, hogy értékes-e vagy értéktelen a közelmúlt s a jelen magyar irodalma, hanem arról, hogy mit kezdjünk a hovatovább szellemi képviselet nélkül maradt országgal.

 • Irodalmi Jelen

  Európa, Európa – Kirakós játék felnőtteknek és felnövő gyerekeknek

  Európát játszottam. Kusza játék.
  Északot, Délt, keletet, nyugatot.
  Egyik félt. Másik röhögött. És
  simogatott. És rúgott. Ugatott.
  (Szilágyi Domokos)

 • Irodalmi Jelen

  VB 8 on spot – Miért sírnék? – Brazil költők versei

  A foci vébé hajrájában röviden bemutatjuk a résztvevő nyolc ország irodalmát - ezúttal a negyeddöntőbe elsőként bejutott Brazíliát. A kezdősorban: Augusto Frederico Schmidt, Ronald de Carvalho, Jorge de Lima. A hosszabbításban pályára lép: Esterházy Péter

 • Boldog Zoltán

  Irodalmi pártok 2014

  Elképzeltük, milyen pártok indulnának az idei választásokon, ha kizárólag írók, költők, könyvrajongók és kritikusok alapította szervezetek szerepelhetnének az országos listán.

 • Boldog Zoltán

  Széljegyzet Jókai Anna Kossuth-díja mellé

  Jókai Anna Kossuth-díja körül áll a bál. Kevesen olvassák, sokan kritizálják, támadják. Vajon politikai vagy szakmai elismerést kapott? Jó szerző vagy kizárólag a kormányzat melengeti a keblén? Jegyzetünkben ezekre keressük a választ.

 • Irodalmi Jelen

  A vesszőtől a párbeszédig

  Esterházy Péter író, illetve Mészáros Sándor, a Szépírók Társaságának elnöke, irodalomtörténész, szerkesztő és a házigazda, Murányi Sándor Olivér író részvételével folyt le Székelyudvarhelyen, a G. kávéházban az Át-jár-hatás című kerekasztal-beszélgetés, amelyet a Palló Imre Művészeti Líceum hegedű szakos diákjai Mozart-darabokkal foglaltak keretbe.

 • Irodalmi Jelen

  Esterházy Erdélyben

  „A színház a legpolitikusabb műfaj” – fogalmazott Esterházy Péter Én vagyok a te című drámája kapcsán, amelyet bemutattak a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Kossuth-díjas íróval Visky András beszélgetett színház és nyelv viszonyáról, a magyar közéletről és legújabb regényéről.

 • Irodalmi Jelen

  Sárbogárdi Jolán radikális jósága

  A ’radikalizmus’ és a ’jóság’ ritkán szerepel egy mondatban, Parti Nagy Lajos születésnapján azonban remekül megfértek egymás mellett az egyik köszöntőben. A Petőfi Irodalmi Múzeumban barátok, pályatársak ünnepelték a Kossuth-díjas írót.

 • Irodalmi Jelen

  „Ecce poeta!”

  Megrendítő a költőóriások nemzedékének utolsó képviselőjét személyesen látni, hallani. Mintha Radnóti, Nagy László, Weöres Sándor vagy Pilinszky elevenedne meg szemünk előtt. Juhász Ferenc nyolcvanötödik születésnapját ünnepelte, s ami még nagyszerűbb: mind a mai napig alkot! Tudósítás Hegedűs János fotóival.

 • Irodalmi Jelen

  Festmény egy falu határában – Szőcs Géza kéziratos verse, 1983

  A közeli, eddig észre sem vett kisvasúton érkezel, egy teherszerelvény utolsó kocsijának fékezőfülkéjében: világító, feltűrt ujjú ingben gesztikulálsz a lánynak s – úgy tűnik, szántszándékkal – nem veszel tudomást mellette a fiúról * Holott te magad vagy az a fiú is, a fűben.

 • Irodalmi Jelen

  Esterházy és Dés lobogó hajjal

  A Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztiváljának keretén belül június 26-a szeles, hideg estéjén Esterházy Péter olvasott fel új regényéből, Dés László klarinéton improvizált. Képes beszámoló a múzeum kertjéből.