Irodalmi Jelen
 • Laik Eszter

  A „sárga borítós” negyven év és még húsz

  A Jelenkor folyóirat 60. születésnapját ünnepelték felolvasásokkal és sok zenével a Petőfi Irodalmi Múzeumban szerkesztők és szerzők. Egy régi filmbejátszásból az is kiderült, milyen várakozás élt a rendszerváltás után az írókban a kultúra és művészet sorsát illetően.

 • Irodalmi Jelen

  Írj és olvass hedonistaként! – Képes beszámoló a Kolozsvári Magyar Napokról

  Miért kell Kukorelly Endre szerint élvezettel olvasnunk; a székely humoreszk; mágikus realizmus és képlékeny valóság; Bartis Attila és az írói szabadság; igazságos volt-e Mátyás király, s milyennek látta őt Janus Pannonius; álarcok, maszkok és literatúra – az idei Kolozsvári Magyar Napokon hedonistaként vetettük bele magunkat a kulturális-művészeti és irodalmi programokba.

 • Irodalmi Jelen

  Elefánt a porcelánboltban, avagy Kukorelly kedven(x)cei

  Többek között „kánonmódosító javaslatnak” nevezte Dávidházi Péter Kukorelly Endre új kötetét, melyben a költő-író új területre invitálja olvasóit: személyes irodalomtörténetet ír Kosztolányitól Kerber Balázsig, vagyis hatalmas a merítés, és ízig-vérig „kukorellys”.

 • Irodalmi Jelen

  Békebeli társasélet – Ötéves a Hadik Szalon

  Rengeteg vendég szólalt meg a Hadik Irodalmi Szalon ötödik születésnapján a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a pódiumon nemcsak az egykori beszélgetéseket elevenítették fel, de ki-ki szülőföldjének, szeretett környékének történeteit is megosztotta.

 • Irodalmi Jelen

  A kultúra nem hab a tortán

  A kultúra nem az elit szórakozása, nem hab a tortán, hanem mindennek az alapja, s ha állandó elfoglaltságunkká válik, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az életünk – fogalmazott Kukorelly Endre kolozsvári irodalmi estjén.

 • Boldog Zoltán és Laik Eszter

  10 irodalmi esemény, amelyre érdemes volt ellátogatni

  Közel 100 irodalmi eseményen voltunk jelen 2014-ben. Ezekből választottuk ki azt a 10-et, amely nagy hatással volt ránk. Sorrendünk nem rangsor, csak a tájékozódást segíti. Helyszíneljük újra 2014-et!

 • Irodalmi Jelen

  „Egyre jobb vagyok”

  Kukorelly Endre Mind, átjavított, újabb, régiek című verseskötetéről beszélgetett a költővel Farkas Zsolt. A kötetben még a tizenkilenc éves Kukorellytől is szerepel vers – de arra jöjjön rá az olvasó, hogy melyik.

 • Irodalmi Jelen

  A szív – hús – beszélgetés Kukorelly Endrével

  A férfi lélek – megfelelő lelkeket keres. Nem poligám, semmiféle „-gám”, csak úgy van. Engedi, hogy legyenek meg a dolgok. Erős, az európai kultúra által rá rótt lelkifurdalással persze.

 • Irodalmi Jelen

  A hónap költője – 666 – Kukorelly Endre versei

  A kert összedűlt, de
  a kapu nem. Marad
  még épp elég idő.

 • Irodalmi Jelen

  A hónap költője – Én senkivel sem üldögélek – Kukorelly Endre versei

  Egy magas, mészfehér toronyban lakom.
  Lent, az udvar sarkában néhány
  nagyobb fehér kő. Lefelé nézek.

 • Irodalmi Jelen

  A hónap költője – Ha álmod mély – Kukorelly Endre versei

  sprőd a szobornő jó de mégsem az
  jó azonban nem finom
  most ledöntöd

 • Irodalmi Jelen

  A hónap költője – Kukorelly Endre – A kezdet

  Márpedig aki gyors az élőbb
  szabadulj meg
  ettől szabadulj ki

 • Irodalmi Jelen

  A művészet élvezet

  Zsúfolásig telt olvasókkal a sepsiszentgyörgyi Tein Teázó Kukorelly Endre estjén, amelyet a PulzArt Fesztivál keretében rendeztek. A meghívottat Bogdán László kérdezte legújabb könyvéről, az Országházi divatokról, a kortárs művészetről, irodalomról.

 • Irodalmi Jelen

  „Nagy kő esett le a szívemről, pont a tyúkszememre”

  Szívesen focizott volna a Parlamentben, de az a korszak lezárult – Kukorelly Endre Országházi divatok című, új kötetének sajtóbemutatóján Veiszer Alindának beszélt kétéves képviselősége tapasztalatairól, kudarcairól és nyereségeiről.

 • Irodalmi Jelen

  A magyar irodalom extrémsportolója

  Tandori a magyar irodalom extrémsportolója – jellemzi őt Tarján Tamás. A legradikálisabb magyar költő – fogalmaz Esterházy. Vagy csak egy vándor napóra, mely nem tesz mást: mutat. Utóbbiak már Tandori saját szavai – a 75 éves költőt a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntötték születésnapja alkalmából.

 • Irodalmi Jelen

  Eltiltva és elfelejtve

  A 41. Tokaji Írótábor Eltiltva és elfelejtve címmel tárgyalta tovább a már tavaly elkezdett témát, ezúttal a magyar irodalmi élet 1965 és 1990 közötti eseményeit. A háromnapos rendezvény plenáris és munkacsoport-ülésekre, valamint felolvasóestekre tagolódott, emellett színházi est, borkóstoló és az írótábori díjak átadásával összekötött fogadás színesítették a programokat.

 • Onagy Zoltán

  Kukorelly – 60.

  ​​​​​​​A parlamentben képviselők dolgoznak. „Munkaidőben” nyilván fölfüggesztem a saját véleményemet, azt kell képviselnem, ami az engem választók érdeke. Pedig azt hihetnénk, hatvanas író már kényszerből is író marad, és ha új helyzetbe kerül, új helyzetet ismer meg, az új helyzetet nyitja ki olvasói előtt. Azt hisszük, nyilatkozata ellenére meggondolja magát. A Lehet Más a Politika nevű párttal a háta mögött éppen azt várnánk, hogy Kukorelly másként képviselő, mint a Mikszáth utáni és a Kukorelly előtti száz év irodalmár-értelmiségi (író, költő, MSZMP) képviselői.

 • Egyszerűen közepes író Márai

  Onagy Zoltán beszélgetése Kukorelly Endrével

  A Gyertyák csonkig égneket világkarrierje kirobbanása után olvastam – 100 oldalt bírtam belőle, izomból. Naplókat nézegettem, az viszont bejött, okos, művelt, nagyarcú fickó, tetszik a komcsikkal meg a az alájuk befekvő „népiekkel” szembeni intranzigenciája. A Föld, föld!-et is elkezdtem jó néhány évvel ezelőtt, de annyira bosszantottak a slampos mondatok, hogy abbahagytam. Nem volt ugyanis nálam ceruza, és akkor hirtelen kedvem kerekedett belekopogtatni, ahogy Hans Sachs tette Beckmesser éneke alatt. Ez így kevés, nekem tehát nincs meg igazán Márai – és nem vágyakozom. Úgyhogy ne is kérdezz róla.